Nationaal Waterpark: voedselproductie, recreatie én landschaps- en waterbeheer
Het waterpark is een van de ideeën voor het creëren van duurzame landbouw in Zuid-Holland. In het waterpark spelen voedselproductie, waterbeheer en landschapsbeheer een hoofdrol. Een waterpark is een mooie waterrijke polder. Maar dan één waar gewerkt wordt aan nieuwe teelten of nieuwe manieren van voedselproductie, in bedrijven die naast landbouw ook een bijdrage leveren aan water- en landschapsbeheer. In het waterpark zijn bovendien mogelijkheden voor versterking van de sociale cohesie in het landelijk gebied en nieuwe verbindingen met de stad.
Andries Middag, een van de initiatiefnemers van het Waterpark: “Het droombeeld dat we voor ogen hebben is een gebied in Zuid-Holland waar wordt gewerkt aan nieuwe manieren van voedselproductie voor de stad, aangepast aan water en klimaat. Waar verbrede bedrijven naast duurzame landbouw ook een bijdrage leveren aan water- en landschapsbeheer en het toerisme aantrekken. En dat er geïnvesteerd wordt in dit gezonde landschap door stakeholders zoals pensioenfondsen, woningbouwcorporaties en steden. In november 2016 hebben we onze plannen voor het Waterpark voorgelegd aan de provincie en een subsidieaanvraag gedaan om het project verder te kunnen uitwerken en opstarten. In augustus 2017 hebben we te horen gekregen dat we subsidie krijgen uit het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Geweldig! De komende tweeënhalf jaar gaat LTO Noord samen met grondeigenaren en –gebruikers, overheden en experts vanuit een breed scala aan disciplines aan de slag om haalbare businesscases en -plannen voor een waterpark op te stellen.”
Ted Duijvestijn, is als lid van de Programmaraad van de Voedselfamilies betrokken bij het Waterpark. Hij laat weten: “Water speelt in Nederland een belangrijke rol. Gezien onze ligging onder de zeespiegel natuurlijk, maar ook gezien het feit dat we als land steeds meer verstedelijken. En dus moeten we water slim inzetten, het goed kunnen bergen en is het mooi als we een koppeling kunnen maken met de productie van voedsel. Een van de dingen die ik wel voor me zie is het opvangen van regenwater op daken, waar mensen het direct gebruiken voor het kweken van hun eigen voedsel in hun stadsmoestuin.”
Lees ook de blog van Andries Middag over ‘Waterpark Zuid-Holland’.