Agenda

 • 25 september 2019

  Mega Maker Festival

  Mega Maker Festival

  Hoe kunnen kleine makers groeien zonder in te boeten op authenticiteit en idealen?
  Die vraag hield ambachtelijk suikermaker Alexander Geijzendorffer het publiek voor tijdens het Mega Maker Festival in de Fruitvis in Rotterdam.

  Aan de hand van een aantal stellingen reflecteerden makers kritisch op hun eigen werkwijze en idealen. Want hoe duurzaam is kleinschalige productie eigenlijk? In hoeverre dragen kleine makers echt iets bij op het gebied van voedselinnovatie? En kun je eigenlijk rendabel worden als je klein wilt blijven?

  Over een ding was iedereen het in ieder geval eens: kleine makers hebben iets unieks te bieden in de huidige voedselmarkt. Maar welke stappen moeten ze concreet zetten om echte impact te maken?

  Lees het verslag van de dag en welke stappen we in 2020 gaan maken.

 • 20 juni 2019

  Ambitiedag Zuid-Hollandse Voedselfamilies

  Ambitiedag Zuid-Hollandse Voedselfamilies

  In 2036 voor 80% van Zuid-Hollandse bodem eten. Tijdens de Ambitiedag van het kennisteam van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies is gekeken wat er nodig is om dit waar te maken. Lees meer over de Ambitiedag

 • 4 juni 2019

  Van briljante mislukkingen naar een mainstream korte keten in 2023

  Van briljante mislukkingen naar een mainstream korte keten in 2023

  Wat kunnen we leren van de briljante mislukkingen van korte keten pioniers? En wat moet er gebeuren als we onze droombeelden voor 2023 waar willen maken? Op die vragen werden gezamenlijk antwoorden gevonden, tijdens een inspirerende Voedselfamiliebijeenkomst op dinsdagmiddag 4 juni. Lees hier het korte verslag van de bijeenkomst.

 • 12 maart 2019

  Voedsel meetup met provinciale politiek

  Voedsel meetup met provinciale politiek

  Ben jij benieuwd naar hoe ons voedsellandschap er in de toekomst uitziet en wil je met jouw stem het verschil maken? Kom dan op 12 maart a.s. naar onze meetup met provinciale politici over hun voedselplannen in Zuid-Holland. Zo zorg je ervoor dat je tijdens de aankomende Provinciale Statenverkiezingen precies weet op wie jij wilt stemmen én waarom.

  Wanneer Dinsdag 12 maart 2019
  Hoe laat 20:00 – 22:00 uur
  Inloop vanaf 19:45 uur

  Waar Zalencentrum ’t Manneke
  Leeweg 33, 2651 CL
  Berkel en Rodenrijs

  Deze meetup organiseren we samen met LTO en Greenport West-Holland. We dagen de kandidaten van verschillende politieke partijen in Zuid-Holland (D66, PvdD, GL, SP, VVD, PVV, CDA, SGP, CU) uit om hun mening te geven over thema’s als: korte ketens, bodemdaling, water, infrastructuur en energie. Zo leggen korte voedselketens het bijvoorbeeld nog steeds af tegen de ‘normale’ keten, vooral vanwege prijs en gemak. Hoe kijken de provinciale politici hier tegenaan? Moeten we de markt z’n werk laten doen of moet de (provinciale) politiek korte ketens actiever stimuleren?

  Praat mee en stel vragen over de toekomst van jouw voedsel. Meld je aan via info@voedselfamilies.nl.

 • 10 januari 2019

  Klein land met groot imago: Hollandse keuken weer op de kaart

  Klein land met groot imago: Hollandse keuken weer op de kaart

  Culinaire koplopers en voedselpioniers
  Inspiratie uit de Gouden Eeuw van Nederland

  Als je aan de Nederlandse keuken denkt, dan denk je aan stamppot, hagelslag en bitterballen. Toch? Volgens verhalenverteller Menko Wiersema, werkzaam bij PZH op het onderwerp groene cirkels en de verduurzaming van de voedselketens, doen we onszelf al jarenlang tekort met ons platgeslagen culinaire imago. Tijdens de afgelopen nieuwjaarsborrel van de Voedselfamilies Zuid-Holland in de Hortus Botanicus in Leiden, nam hij ons daarom mee naar de Gouden Eeuw, toen ons voedsellandschap nog rijk en divers was en de Nederland aan de top stond van de culinaire elite van Europa. Check hier het verslag van de bijeenkomst. 

 • 18 otober 2018

  Oogstdag

  Oogstdag

  De Oogstdag op 18 oktober 2018 was een daverend succes. Een dag waarop makers écht samenkwamen, op het tot ‘provinciehoeve’ omgetoverde provinciehuis. Voedselmakers én beleidsmakers. Om samen te luisteren naar interessante sprekers en om tijdens tal van workshops dilema’s bij de kop te pakken die spelen in de lopende proeftuinprojecten. Lees <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/oogstdag-2018/” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/oogstdag-2018/”>hier</a> meer over de Oogstdag. Tijdens de Oogstdag is vastgesteld wat er nodig is om door te kunnen pakken in Zuid-Holland en is een plan de campagne, een manifest gemaakt. <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/2018/10/24/manifest-voedselfamilies-eerlijk-strategisch-grond-en-opgeruimd/” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/2018/10/24/manifest-voedselfamilies-eerlijk-strategisch-grond-en-opgeruimd/”>Lees meer over het manifest</a>.

 • 10 juli 2018

  Mega Makers Festival

  Mega Makers Festival

  Tijdens het Mega Makers Festival op 10 juli stond alles in het teken van voedselmakers een stap verder helpen met hun groei, ambities en idealen. Samen met experts gingen ze aan de slag met vragen over opschaling, branding, verpakkingen, regelgeving rondom voedsel en veiligheid en nog veel meer! Ook plaatsten ze de individuele vragen van makers in een breder perspectief. Want wat is er nodig voor structurele verandering van het voedselsysteem? Benieuwd naar de oplossingen en ideeën? Klik <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/07/verslag-van-de-dag-Mega-Makers-festival-10-juli-2018.pdf” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/07/verslag-van-de-dag-Mega-Makers-festival-10-juli-2018.pdf”>hier</a> voor het verslag van de dag.

 • 17 mei 2018

  Vensterlandbouw: 80% lokaal eten in 2036

  Vensterlandbouw: 80% lokaal eten in 2036

  Op 17 mei 2018 kwamen we weer bij elkaar om te praten over de toekomst van ons eten. De bijeenkomst vond plaats bij Urban Farmers in Den Haag (UrbanFarmers Netherlands), Europa’s grootste stadsboerderij met een high tech kijk op lokale voedselproductie in de stad. Hier zijn we met elkaar het gesprek aangegaan over het toekomstbeeld van 2036 waarin 80% van ons eten in Zuid-Holland van eigen bodem komt. Wat betekent dit voor wat er straks op ons bord ligt, hoe het landschap en de keten eruit ziet en wat betekent dit voor jouw eigen bedrijfsvoering? <br />Check <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/05/Zo-komen-we-bij-80-lokaal-voedsel-in-2036.pdf” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/05/Zo-komen-we-bij-80-lokaal-voedsel-in-2036.pdf”>hier</a> het verslag met de vangst van de dag.

 • 14 februari 2018

  Voedselfamilies Proeftuinendag

  Voedselfamilies Proeftuinendag

  Wat bruist er bij de Voedselfamilies Zuid-Holland? Op 14 februari vond dus in de Rotterdam Science Tower de eerste Proeftuindag plaats die in het teken stond van de doeners: de mensen die met hun initiatieven daadwerkelijk iets proberen te veranderen in de voedselketen. Was je er deze keer niet bij, maar wil je graag meedenken met onze doeners? Klik <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/02/Wat-bruist-er-in-de-Voedselfamilies-terugblik-op-proeftuindag-van-14-feb.pdf” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/02/Wat-bruist-er-in-de-Voedselfamilies-terugblik-op-proeftuindag-van-14-feb.pdf”>hier</a> voor het visuele overzicht en klik in het overzicht op de foto van de desbetreffende persoon om contact op te nemen.

 • 25 januari 2018

  Nieuwjaarnetwerkborrel met korte keten pitches!

  Nieuwjaarnetwerkborrel met korte keten pitches!

  Wat heb je nodig om te veranderen? Wie kan helpen om de kansen die Voedselbossen bieden te benutten? Wat hebben pioniers nodig over om verder te komen en welke rol kan de overheid daarbij spelen? Als boer het bord op, een proeftuin om regionaal eten in Zuid-Holland met 20% te laten, klimaat neutraal varkensvlees en van voetbalveld tot voedselveld. Een paar voorbeelden van de 10 interessante pitches met even interessante vragen of vraagstukken die tijdens deze nieuwjaarsnetwerkborrel aan de orde zijn gekomen. Bekijk het hele verslag: <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/02/voedselfamilies-nieuwjaarsborrel-volle-kracht-vooruit.pdf” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/02/voedselfamilies-nieuwjaarsborrel-volle-kracht-vooruit.pdf”>voedselfamilies – nieuwjaarsborrel volle kracht vooruit</a>.

 • november 2017

  22 | Masterclass "Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe"

  22 | Masterclass

  De organisatoren hebben in een open brief deze masterclass samengevat in 10 tips. Lees <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/2017/12/15/open-brief-aan-de-delflandse-vleesmeesters/” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/2017/12/15/open-brief-aan-de-delflandse-vleesmeesters/”>hier</a> de Open Brief namens de Voedselfamilies aan de Delflandse Vleesmeesters.