Skip to content

Agenda

Aankomende activiteiten

Regelmatig organiseren we inhoudelijke bijpraat-sessies. Nieuwe data volgen binnenkort! Intussen werken we achter de schermen hard aan verbinding.
 • 28 april

  Save the date: 28/4 Voedselfamilies Masterclass Polderkunde

  Save the date: 28/4 Voedselfamilies Masterclass Polderkunde
  Polderaars van de toekomst! Zet dinsdagmiddag 28 april vast in je agenda, want dan organiseren we een Voedselfamilies Masterclass Polderkunde.
   
  Dit voorjaar gaan we vanuit de Voedselfamilies aan de slag met een verkenning naar Polderen 3.0: hoe kunnen we innovatieve initiatiefnemers in de Zuid-Hollandse polders ondersteunen en hoe bouwen we samen aan een nieuwe toekomst voor die polder? Binnen de Voedselfamilies is hiervoor de afgelopen jaren het ‘Waterpark’ als één van de mogelijke toekomstbeelden ontwikkeld. 
   
  Op 28 april beginnen we de bijeenkomst met een lezing over de polder in de meest basale, fysiologische versie: de combinatie van bodemsoort en waterbeheer die in combinatie leiden tot een bepaald (toekomstig) landgebruik. Landschapsarchitect Paul Plambeck van Sant en Co neemt ons mee in de resultaten van zijn ontwerpend onderzoek naar het Groene Hart.
   
  In deze verkenning naar Polderen 3.0 staat de vraag wat vernieuwende polderaars nodig hebben om hun dromen te realiseren centraal. We zijn daarom benieuwd naar jouw initiatief! Op deze middag willen we ook inventariseren welke initiatieven er allemaal al zijn, van bovenaf, en van onderop. En waar de knelpunten liggen om dromen te verwezenlijken. 
   
  Datum en tijd: Dinsdag 28 april 13:00-17:00
  Locatie: n.t.b.
  Deelname: er zijn geen kosten verbonden aan deelname, maar we verwachten wel een actieve bijdrage
   
  Het volledige programma volgt z.s.m.
 • 6 april

  Sessie grond & duurzame voedseltransitie

  Sessie grond & duurzame voedseltransitie

  Hoe kan een andere kijk op grondeigendom de duurzame voedseltransitie versnellen? Over die vraag gingen we op maandag 6 april tijdens een webinar in gesprek met spelers uit het netwerk van de Voedselfamilies.

  Bekijk de  Youtube-serie om kennis te nemen van alles wat besproken is en om mee te doen met onze verkenning. 

 • 12 maart

  Bijeenkomst proeftuin precisiebemesting

  Bijeenkomst proeftuin precisiebemesting

  Precisiebemesting kan goed bijdragen aan de ontwikkeling van een levensvatbare hoogproductieve natuurinclusieve landbouw. 

  Lees het artikel dat we schreven naar aanleiding van dit proeftuinbezoek.

 • 7 maart

  Opening FeedBackFarm

  Opening FeedBackFarm

  Zaterdag 7 maart was er tussen 11.00 uur en 16.00 uur een open dag bij de zojuist geopende proeftuin FeedBackFarm. In deze proeftuin wordt gekeken hoe insecten ingezet kunnen worden om (agrarisch) afval van kaas- en zuivelboerderij Kuiper en andere (agrarische) afvalstromen uit de regio zoals horeca-afval te verwerken tot nieuwe voedselproducten

  Lees het artikel dat wij schreven over de Feedbackfarm. 

 • 28 februari

  Rondleiding The Barn Bio Market - Antwerpen-Zuid

  Rondleiding The Barn Bio Market - Antwerpen-Zuid

  Excursie naar Antwerpen! Vrijdagmiddag 28 februari krijgen we om 14:00 een rondleiding bij The Barn Bio Market – Antwerpen-Zuid. Meer over The Barn Bio Market lees je in dit artikel.

  Wil je mee? Meld je dan aan bij rachelle.eerhart@gmail.com (met je 06 erbij!). Organisatie = DIY, of beter: we doen het samen. Er wordt een appgroep aangemaakt en daarin regelen we samen het vervoer (carpool, benzinekosten verrekenen met de personen in de auto!). Deelname is gratis.

   

 • 17 december 2019

  Kwetsbare Kerstborrel

  Kwetsbare Kerstborrel

  Op dinsdag 17 december organiseren we tussen 16:00 en 18:30 de Voedselfamilies Kwetsbare Kerstborrel bij Buitenplaats Op Hodenpijl in Schipluiden in Midden-Delfland! We nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en met ons terug te blikken op 2019.

  Tijdens de borrel zullen we in het bijzonder kijken naar de Zuid-Hollandse Proeftuinen. Projecten, met of zonder een POP3-subsidie van de Provincie, die een belangrijke rol vervullen in de voedseltransitie. We zijn benieuwd wat de betrokkenen dit jaar geleerd hebben en we zien ernaar uit om deze lessen met de rest van het netwerk te delen!

  We willen ook alle individuele leden van de Voedselfamilies vragen om na te denken over wat er goed én niet goed ging in 2019. We hopen dat je dat, in alle kwetsbaarheid, wilt delen met andere familieleden tijdens de borrel. We leren immers niet alleen van dingen die goed gingen, maar vooral ook van dat wat minder goed ging.

  Ben je benieuwd naar Buitenplaats Op Hodenpijl? Kom de 17e dan wat vroeger en ga om 15:30 mee met de rondleiding!

  Aanmelden: graag vóór 11 december

  Omdat we graag op tijd willen doorgeven aan Op Hodenpijl met hoeveel familieleden we komen, verzoeken we je het vóór 11 december door te geven als je komt. Neem vooral ook iemand mee die je graag in het netwerk van de Voedselfamilies wilt introduceren!

  Tot de 17e!

  Hartelijke groet namens programmateam en kennisteam,

  Patrick Kaashoek en Rachelle Eerhart


  Ben je erbij? Meld je dan hier aan


  Praktisch
  Het adres van Op Hodenpijl is Rijksstraatweg 20-22, 2636 AX Schipluiden. Met het OV is de Buitenplaats goed bereikbaar, er stopt een bus voor de deur! Met de OV-fiets is het een kwartier fietsen vanaf station Delft. Natuurlijk is er ook voldoende parkeergelegenheid.

 • 25 september 2019

  Mega Maker Festival

  Mega Maker Festival

  Hoe kunnen kleine makers groeien zonder in te boeten op authenticiteit en idealen?
  Die vraag hield ambachtelijk suikermaker Alexander Geijzendorffer het publiek voor tijdens het Mega Maker Festival in de Fruitvis in Rotterdam.

  Aan de hand van een aantal stellingen reflecteerden makers kritisch op hun eigen werkwijze en idealen. Want hoe duurzaam is kleinschalige productie eigenlijk? In hoeverre dragen kleine makers echt iets bij op het gebied van voedselinnovatie? En kun je eigenlijk rendabel worden als je klein wilt blijven?

  Over een ding was iedereen het in ieder geval eens: kleine makers hebben iets unieks te bieden in de huidige voedselmarkt. Maar welke stappen moeten ze concreet zetten om echte impact te maken?

  Lees het verslag van de dag en welke stappen we in 2020 gaan maken.

 • 20 juni 2019

  Ambitiedag Zuid-Hollandse Voedselfamilies

  Ambitiedag Zuid-Hollandse Voedselfamilies

  In 2036 voor 80% van Zuid-Hollandse bodem eten. Tijdens de Ambitiedag van het kennisteam van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies is gekeken wat er nodig is om dit waar te maken. Lees meer over de Ambitiedag

 • 4 juni 2019

  Van briljante mislukkingen naar een mainstream korte keten in 2023

  Van briljante mislukkingen naar een mainstream korte keten in 2023

  Wat kunnen we leren van de briljante mislukkingen van korte keten pioniers? En wat moet er gebeuren als we onze droombeelden voor 2023 waar willen maken? Op die vragen werden gezamenlijk antwoorden gevonden, tijdens een inspirerende Voedselfamiliebijeenkomst op dinsdagmiddag 4 juni. Lees hier het korte verslag van de bijeenkomst.

 • 12 maart 2019

  Voedsel meetup met provinciale politiek

  Voedsel meetup met provinciale politiek

  Ben jij benieuwd naar hoe ons voedsellandschap er in de toekomst uitziet en wil je met jouw stem het verschil maken? Kom dan op 12 maart a.s. naar onze meetup met provinciale politici over hun voedselplannen in Zuid-Holland. Zo zorg je ervoor dat je tijdens de aankomende Provinciale Statenverkiezingen precies weet op wie jij wilt stemmen én waarom.

  Wanneer Dinsdag 12 maart 2019
  Hoe laat 20:00 – 22:00 uur
  Inloop vanaf 19:45 uur

  Waar Zalencentrum ’t Manneke
  Leeweg 33, 2651 CL
  Berkel en Rodenrijs

  Deze meetup organiseren we samen met LTO en Greenport West-Holland. We dagen de kandidaten van verschillende politieke partijen in Zuid-Holland (D66, PvdD, GL, SP, VVD, PVV, CDA, SGP, CU) uit om hun mening te geven over thema’s als: korte ketens, bodemdaling, water, infrastructuur en energie. Zo leggen korte voedselketens het bijvoorbeeld nog steeds af tegen de ‘normale’ keten, vooral vanwege prijs en gemak. Hoe kijken de provinciale politici hier tegenaan? Moeten we de markt z’n werk laten doen of moet de (provinciale) politiek korte ketens actiever stimuleren?

  Praat mee en stel vragen over de toekomst van jouw voedsel. Meld je aan via info@voedselfamilies.nl.

 • 10 januari 2019

  Klein land met groot imago: Hollandse keuken weer op de kaart

  Klein land met groot imago: Hollandse keuken weer op de kaart

  Culinaire koplopers en voedselpioniers
  Inspiratie uit de Gouden Eeuw van Nederland

  Als je aan de Nederlandse keuken denkt, dan denk je aan stamppot, hagelslag en bitterballen. Toch? Volgens verhalenverteller Menko Wiersema, werkzaam bij PZH op het onderwerp groene cirkels en de verduurzaming van de voedselketens, doen we onszelf al jarenlang tekort met ons platgeslagen culinaire imago. Tijdens de afgelopen nieuwjaarsborrel van de Voedselfamilies Zuid-Holland in de Hortus Botanicus in Leiden, nam hij ons daarom mee naar de Gouden Eeuw, toen ons voedsellandschap nog rijk en divers was en de Nederland aan de top stond van de culinaire elite van Europa. Check hier het verslag van de bijeenkomst. 

 • 18 otober 2018

  Oogstdag

  Oogstdag

  De Oogstdag op 18 oktober 2018 was een daverend succes. Een dag waarop makers écht samenkwamen, op het tot ‘provinciehoeve’ omgetoverde provinciehuis. Voedselmakers én beleidsmakers. Om samen te luisteren naar interessante sprekers en om tijdens tal van workshops dilema’s bij de kop te pakken die spelen in de lopende proeftuinprojecten. Lees meer over de Oogstdag. Tijdens de Oogstdag is vastgesteld wat er nodig is om door te kunnen pakken in Zuid-Holland en is een plan de campagne, een manifest gemaakt. <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/2018/10/24/manifest-voedselfamilies-eerlijk-strategisch-grond-en-opgeruimd/” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/2018/10/24/manifest-voedselfamilies-eerlijk-strategisch-grond-en-opgeruimd/”>Lees meer over het manifest</a>.

 • 10 juli 2018

  Mega Makers Festival

  Mega Makers Festival

  Tijdens het Mega Makers Festival op 10 juli stond alles in het teken van voedselmakers een stap verder helpen met hun groei, ambities en idealen. Samen met experts gingen ze aan de slag met vragen over opschaling, branding, verpakkingen, regelgeving rondom voedsel en veiligheid en nog veel meer! Ook plaatsten ze de individuele vragen van makers in een breder perspectief. Want wat is er nodig voor structurele verandering van het voedselsysteem? Benieuwd naar de oplossingen en ideeën? Klik <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/07/verslag-van-de-dag-Mega-Makers-festival-10-juli-2018.pdf” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/07/verslag-van-de-dag-Mega-Makers-festival-10-juli-2018.pdf”>hier</a> voor het verslag van de dag.

 • 17 mei 2018

  Vensterlandbouw: 80% lokaal eten in 2036

  Vensterlandbouw: 80% lokaal eten in 2036

  Op 17 mei 2018 kwamen we weer bij elkaar om te praten over de toekomst van ons eten. De bijeenkomst vond plaats bij Urban Farmers in Den Haag (UrbanFarmers Netherlands), Europa’s grootste stadsboerderij met een high tech kijk op lokale voedselproductie in de stad. Hier zijn we met elkaar het gesprek aangegaan over het toekomstbeeld van 2036 waarin 80% van ons eten in Zuid-Holland van eigen bodem komt. Wat betekent dit voor wat er straks op ons bord ligt, hoe het landschap en de keten eruit ziet en wat betekent dit voor jouw eigen bedrijfsvoering? <br />Check <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/05/Zo-komen-we-bij-80-lokaal-voedsel-in-2036.pdf” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/05/Zo-komen-we-bij-80-lokaal-voedsel-in-2036.pdf”>hier</a> het verslag met de vangst van de dag.

 • 14 februari 2018

  Voedselfamilies Proeftuinendag

  Voedselfamilies Proeftuinendag

  Wat bruist er bij de Voedselfamilies Zuid-Holland? Op 14 februari vond dus in de Rotterdam Science Tower de eerste Proeftuindag plaats die in het teken stond van de doeners: de mensen die met hun initiatieven daadwerkelijk iets proberen te veranderen in de voedselketen. Was je er deze keer niet bij, maar wil je graag meedenken met onze doeners? Klik <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/02/Wat-bruist-er-in-de-Voedselfamilies-terugblik-op-proeftuindag-van-14-feb.pdf” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/02/Wat-bruist-er-in-de-Voedselfamilies-terugblik-op-proeftuindag-van-14-feb.pdf”>hier</a> voor het visuele overzicht en klik in het overzicht op de foto van de desbetreffende persoon om contact op te nemen.

 • 25 januari 2018

  Nieuwjaarnetwerkborrel met korte keten pitches!

  Nieuwjaarnetwerkborrel met korte keten pitches!

  Wat heb je nodig om te veranderen? Wie kan helpen om de kansen die Voedselbossen bieden te benutten? Wat hebben pioniers nodig over om verder te komen en welke rol kan de overheid daarbij spelen? Als boer het bord op, een proeftuin om regionaal eten in Zuid-Holland met 20% te laten, klimaat neutraal varkensvlees en van voetbalveld tot voedselveld. Een paar voorbeelden van de 10 interessante pitches met even interessante vragen of vraagstukken die tijdens deze nieuwjaarsnetwerkborrel aan de orde zijn gekomen. Bekijk het hele verslag: <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/02/voedselfamilies-nieuwjaarsborrel-volle-kracht-vooruit.pdf” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/wp-content/uploads/2018/02/voedselfamilies-nieuwjaarsborrel-volle-kracht-vooruit.pdf”>voedselfamilies – nieuwjaarsborrel volle kracht vooruit</a>.

 • november 2017

  22 | Masterclass "Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe"

  22 | Masterclass "Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe"

  De organisatoren hebben in een open brief deze masterclass samengevat in 10 tips. Lees <a href=”https://www.voedselfamilies.nl/2017/12/15/open-brief-aan-de-delflandse-vleesmeesters/” data-mce-href=”https://www.voedselfamilies.nl/2017/12/15/open-brief-aan-de-delflandse-vleesmeesters/”>hier</a> de Open Brief namens de Voedselfamilies aan de Delflandse Vleesmeesters.