Agenda

 • 10 januari 2019

  Klein land met groot imago: Hollandse keuken weer op de kaart

  Klein land met groot imago: Hollandse keuken weer op de kaart

  Culinaire koplopers en voedselpioniers
  Inspiratie uit de Gouden Eeuw van Nederland

  Als je aan de Nederlandse keuken denkt, dan denk je aan stamppot, hagelslag en bitterballen. Toch? Volgens verhalenverteller Menko Wiersema, werkzaam bij PZH op het onderwerp groene cirkels en de verduurzaming van de voedselketens, doen we onszelf al jarenlang tekort met ons platgeslagen culinaire imago. Tijdens de afgelopen nieuwjaarsborrel van de Voedselfamilies Zuid-Holland in de Hortus Botanicus in Leiden, nam hij ons daarom mee naar de Gouden Eeuw, toen ons voedsellandschap nog rijk en divers was en de Nederland aan de top stond van de culinaire elite van Europa. Check hier het verslag van de bijeenkomst. 

 • 18 otober 2018

  Oogstdag

  Oogstdag

  De Oogstdag op 18 oktober 2018 was een daverend succes. Een dag waarop makers écht samenkwamen, op het tot ‘provinciehoeve’ omgetoverde provinciehuis. Voedselmakers én beleidsmakers. Om samen te luisteren naar interessante sprekers en om tijdens tal van workshops dilema’s bij de kop te pakken die spelen in de lopende proeftuinprojecten. Lees hier meer over de Oogstdag. 

  Tijdens de Oogstdag is vastgesteld wat er nodig is om door te kunnen pakken in Zuid-Holland en is een plan de campagne, een manifest gemaakt. Lees meer over het manifest.

 • 10 juli 2018

  Mega Makers Festival

  Mega Makers Festival

  Tijdens het Mega Makers Festival op 10 juli stond alles in het teken van voedselmakers een stap verder helpen met hun groei, ambities en idealen. Samen met experts gingen ze aan de slag met vragen over opschaling, branding, verpakkingen, regelgeving rondom voedsel en veiligheid en nog veel meer! Ook plaatsten ze de individuele vragen van makers in een breder perspectief. Want wat is er nodig voor structurele verandering van het voedselsysteem? Benieuwd naar de oplossingen en ideeën? Klik hier voor het verslag van de dag.

 • 17 mei 2018

  Vensterlandbouw: 80% lokaal eten in 2036

  Vensterlandbouw: 80% lokaal eten in 2036

  Op 17 mei 2018 kwamen we weer bij elkaar om te praten over de toekomst van ons eten. De bijeenkomst vond plaats bij Urban Farmers in Den Haag (UrbanFarmers Netherlands), Europa’s grootste stadsboerderij met een high tech kijk op lokale voedselproductie in de stad. Hier zijn we met elkaar het gesprek aangegaan over het toekomstbeeld van 2036 waarin 80% van ons eten in Zuid-Holland van eigen bodem komt. Wat betekent dit voor wat er straks op ons bord ligt, hoe het landschap en de keten eruit ziet en wat betekent dit voor jouw eigen bedrijfsvoering?
  Check hier het verslag met de vangst van de dag.

 • 14 februari 2018

  Voedselfamilies Proeftuinendag

  Voedselfamilies Proeftuinendag

  Wat bruist er bij de Voedselfamilies Zuid-Holland? Op 14 februari vond dus in de Rotterdam Science Tower de eerste Proeftuindag plaats die in het teken stond van de doeners: de mensen die met hun initiatieven daadwerkelijk iets proberen te veranderen in de voedselketen. Was je er deze keer niet bij, maar wil je graag meedenken met onze doeners? Klik hier voor het visuele overzicht en klik in het overzicht op de foto van de desbetreffende persoon om contact op te nemen.

 • 25 januari 2018

  Nieuwjaarnetwerkborrel met korte keten pitches!

  Nieuwjaarnetwerkborrel met korte keten pitches!

  Wat heb je nodig om te veranderen? Wie kan helpen om de kansen die Voedselbossen bieden te benutten? Wat hebben pioniers nodig over om verder te komen en welke rol kan de overheid daarbij spelen? Als boer het bord op, een proeftuin om regionaal eten in Zuid-Holland met 20% te laten, klimaat neutraal varkensvlees en van voetbalveld tot voedselveld. Een paar voorbeelden van de 10 interessante pitches met even interessante vragen of vraagstukken die tijdens deze nieuwjaarsnetwerkborrel aan de orde zijn gekomen. Bekijk het hele verslag: voedselfamilies – nieuwjaarsborrel volle kracht vooruit.

 • november 2017

  22 | Masterclass "Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe"

  22 | Masterclass

  De organisatoren hebben in een open brief deze masterclass samengevat in 10 tips. Lees hier de Open Brief namens de Voedselfamilies aan de Delflandse Vleesmeesters.