Agenda

 • 10 januari 2019

  Nieuwsjaarsborrel

  Nieuwsjaarsborrel

  Proost in de Hortus!

  Vroeger was zo gek nog niet! Verhalenverteller Menko Wiersema van de Provincie Zuid-Holland neemt je tijdens de nieuwjaarsborrel in de Hortus (de oudste botanische tuin van Nederland, opgericht in 1590) 
  mee in de geschiedenis van ons voedselsysteem. Want vierhonderd jaar voedselhistorie blijkt een rijke bron van inspiratie voor verandering. Het laat namelijk zien dat we ons door de jaren heen al heel vaak succesvol hebben aangepast aan nieuwe uitdagingen en omstandigheden. Wat betekende bijvoorbeeld de 80-jarige Oorlog met Spanje voor ons Zuid-Hollandse voedsel? Waarom teelden we ineens nieuwe groente- en fruitvariaties op het land? Hoe deden we dat en onder welke invloed verdween of veranderde dat weer?

  Menko slaat een brug tussen het verleden, het heden en de toekomst, maar er is natuurlijk ook ruimte voor jouw oude of nieuwe voedselverhaal. Heb jij een interessant stukje voedselgeschiedenis te delen? Of wil je een mooi voedselverhaal van nu vertellen over bijzondere projecten die op dit moment lopen?

  Meld je aan bij Jessica Teijl via info@voedselfamilies.nl en geef aan of je een verhaal wilt delen. 

 • 18 otober 2018

  Oogstdag

  Oogstdag

  De Oogstdag op 18 oktober 2018 was een daverend succes. Een dag waarop makers écht samenkwamen, op het tot ‘provinciehoeve’ omgetoverde provinciehuis. Voedselmakers én beleidsmakers. Om samen te luisteren naar interessante sprekers en om tijdens tal van workshops dilema’s bij de kop te pakken die spelen in de lopende proeftuinprojecten. Lees hier meer over de Oogstdag. 

  Tijdens de Oogstdag is vastgesteld wat er nodig is om door te kunnen pakken in Zuid-Holland en is een plan de campagne, een manifest gemaakt. Lees meer over het manifest.

 • 10 juli 2018

  Mega Makers Festival

  Mega Makers Festival

  Tijdens het Mega Makers Festival op 10 juli stond alles in het teken van voedselmakers een stap verder helpen met hun groei, ambities en idealen. Samen met experts gingen ze aan de slag met vragen over opschaling, branding, verpakkingen, regelgeving rondom voedsel en veiligheid en nog veel meer! Ook plaatsten ze de individuele vragen van makers in een breder perspectief. Want wat is er nodig voor structurele verandering van het voedselsysteem? Benieuwd naar de oplossingen en ideeën? Klik hier voor het verslag van de dag.

 • 17 mei 2018

  Vensterlandbouw: 80% lokaal eten in 2036

  Vensterlandbouw: 80% lokaal eten in 2036

  Op 17 mei 2018 kwamen we weer bij elkaar om te praten over de toekomst van ons eten. De bijeenkomst vond plaats bij Urban Farmers in Den Haag (UrbanFarmers Netherlands), Europa’s grootste stadsboerderij met een high tech kijk op lokale voedselproductie in de stad. Hier zijn we met elkaar het gesprek aangegaan over het toekomstbeeld van 2036 waarin 80% van ons eten in Zuid-Holland van eigen bodem komt. Wat betekent dit voor wat er straks op ons bord ligt, hoe het landschap en de keten eruit ziet en wat betekent dit voor jouw eigen bedrijfsvoering?
  Check hier het verslag met de vangst van de dag.

 • 14 februari 2018

  Voedselfamilies Proeftuinendag

  Voedselfamilies Proeftuinendag

  Wat bruist er bij de Voedselfamilies Zuid-Holland? Op 14 februari vond dus in de Rotterdam Science Tower de eerste Proeftuindag plaats die in het teken stond van de doeners: de mensen die met hun initiatieven daadwerkelijk iets proberen te veranderen in de voedselketen. Was je er deze keer niet bij, maar wil je graag meedenken met onze doeners? Klik hier voor het visuele overzicht en klik in het overzicht op de foto van de desbetreffende persoon om contact op te nemen.

 • 25 januari 2018

  Nieuwjaarnetwerkborrel met korte keten pitches!

  Nieuwjaarnetwerkborrel met korte keten pitches!

  Wat heb je nodig om te veranderen? Wie kan helpen om de kansen die Voedselbossen bieden te benutten? Wat hebben pioniers nodig over om verder te komen en welke rol kan de overheid daarbij spelen? Als boer het bord op, een proeftuin om regionaal eten in Zuid-Holland met 20% te laten, klimaat neutraal varkensvlees en van voetbalveld tot voedselveld. Een paar voorbeelden van de 10 interessante pitches met even interessante vragen of vraagstukken die tijdens deze nieuwjaarsnetwerkborrel aan de orde zijn gekomen. Bekijk het hele verslag: voedselfamilies – nieuwjaarsborrel volle kracht vooruit.

 • november 2017

  22 | Masterclass "Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe"

  22 | Masterclass

  De organisatoren hebben in een open brief deze masterclass samengevat in 10 tips. Lees hier de Open Brief namens de Voedselfamilies aan de Delflandse Vleesmeesters.