MegaMakers
Home / Thema’s / Megamakers
Deze programmalijn ligt momenteel stil.
In Zuid-Holland zijn steeds meer makers actief. Voedselmakers die met lokaal geproduceerde grondstoffen van lokale boeren overheerlijke producten maken. Bekende producten zoals kazen en sausjes, maar ook hele nieuwe vormen van voedsel. Die ontstaan onder andere door te werken met ‘nieuwe’ grondstoffen als algen, schimmels en insecten en door gebruik te maken van nieuwe technieken zoals 3D-printers. Een ontwikkeling die schaalverkleining in gang zet en daarmee voedselproductie minder milieubelastend maakt. Maar ook een ontwikkeling die gezond eten stimuleert en een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van zorgkosten. Laten we ons gezond eten in plaats van rond!
Via het netwerk van de Voedselfamilies helpen we voedselmakers met hun groei, ambities en idealen. Vorig jaar organiseerden we daarom het MegaMakers Festival. We brachten er makers en experts samen. Om werk te maken van zaken waar kleine makers tegenaanlopen. Denk aan verpakkingsregels, hygiënecodes en rechten. Want hoe bescherm je jouw receptuur terwijl je tegelijkertijd je creativiteit met andere makers wilt delen? Een bijeenkomst die fundamentele vraagstukken in kaart heeft gebracht. Daar kunnen we nu op inspelen. Zo helpen we kleine makers groot te worden. Lees hier het verslag van het MegaMakers Festival.
Actueel
Blog 2 Kennisteam: MegaMakerMovement
Voor Voedselfamilies verkenden we de verschillende richtingen die ons voedselsysteem in kan slaan in het rapport Zo Smaakt de Toekomst. In een blogreeks vatten we de hoofdlijnen samen. Lees nu deel 2: de Megamakers-movement.Hoe smaakt de toekomst? In het regionale innovatienetwerk duurzame landbouw, de Voedselfamilies, denken ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers hier samen over na. Uit […]
Interessant leesvoer
DRIFT schreef een interessante blog over aansprakelijkheidsrecht dat we hier graag met jullie delen. Vanuit de Voedselfamilies gaan we later dit jaar aan de slag met dit thema.
Inspiratie uit het buitenland
Vorige week organiseerden we samen met LTO Noord regio West de terugkomdag van drie studiereizen. Op de mooie (maar frisse!) locatie Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht deelden we met elkaar hoe de studiereizen naar Bristol, Baskenland en Barcelona inspiratie leveren voor het Zuid-Hollandse regionale voedselsysteem. Ook genoten we van een heerlijk diner verzorgd door chef Gilbert Kolff van Fond Rotterdam […]
Volle kracht vooruit
Hoe kunnen kleine makers groeien zonder in te boeten op authenticiteit en idealen? Die vraag hield ambachtelijk suikermaker Alexander Geijzendorffer het publiek voor tijdens het Mega Maker Festival in de Fruitvis in Rotterdam. Aan de hand van een aantal stellingen reflecteerden makers kritisch op hun eigen werkwijze en idealen. Want hoe duurzaam is kleinschalige productie […]
De Krekerij en Joy Bugs: de Hollandse grasshopper is een echte topper!
Jeugdvrienden Sander Peltenburg en George Brandenburg begonnen in 2016 met hun bedrijf Burgs Foods. Onder de naam De Krekerij maken zij vleesvervangers van Nederlandse krekels en sprinkhanen voor de horeca, om daarmee een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie. Dit doen zij samen met Joy Bugs, een Zuid-Hollandse insectenkwekerij gerund door Eysbrand Rozendaal, Peter Stam […]
Hoe veroveren we samen een plek in het voedselsysteem?
Tijdens het Mega Makers Festival op 10 juli stond alles in het teken van voedselmakers een stap verder helpen met hun groei, ambities en idealen. Samen met experts gingen ze aan de slag met vragen over opschaling, branding, verpakkingen, regelgeving rondom voedsel en veiligheid en nog veel meer! Ook plaatsten ze de individuele vragen van […]