Voedselfamilies
Search
  • Home
  • Over ons
  • Thema’s
    • 80/20 Regionaal Voedselsysteem
    • MegaMakers
    • Polderen 3.0/Waterpark
    • Voedsel en Circulariteit
    • Publicaties
  • Proeftuinen
  • Netwerken
  • Kennisteam
  • Agenda
  • Contact
PZH-Burg Foods Tropicana

De Krekerij en Joy Bugs: de Hollandse grasshopper is een echte topper!

Voedselfamilies Megamakers, Proeftuinen

Jeugdvrienden Sander Peltenburg en George Brandenburg begonnen in 2016 met hun bedrijf Burgs Foods. Onder de naam De Krekerij maken zij vleesvervangers van Nederlandse krekels en sprinkhanen voor de horeca, om daarmee een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie. Dit doen zij samen met Joy Bugs, een Zuid-Hollandse insectenkwekerij gerund door Eysbrand Rozendaal, Peter Stam en Pieter van de Minkelis. In een unieke samenwerking met voedseltechnologen en chefs ontwikkelen zij eiwitrijke voedingsproducten op basis van insecten. De Krekerij en Joy Bugs zijn sinds kort proeftuin van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies.

PZH-Burg Foods Tropicana
PZH-Burg Foods Tropicana
PZH-Burg Foods Tropicana
PZH-Burg Foods Tropicana

Sander Peltenburg van De Krekerij legt uit: “Vlees is gemakkelijk te bereiden, goedkoop en voedzaam. Maar om de groeiende wereldbevolking te voeden, hebben we nieuwe en vooral ook duurzamere bronnen van proteïne nodig. Krekels en sprinkhanen zijn een perfect alternatief voor gewoon vlees”. Voor de productie van een kilo krekelvlees is 5 keer minder voer, 10 keer minder land en bijna 1.500 liter minder water nodig dan voor een kilo rundvlees, terwijl het volgens de ondernemers minstens net zo voedzaam is. In Europa zijn we het echter niet gewend om insecten te eten. Daarom experimenteert deze proeftuin met de verwerking van krekels en sprinkhanen tot voedingsproducten die we in het westen wat makkelijker accepteren, zoals burgers en borrelhapjes. Peltenburg vindt het lidmaatschap van de Voedselfamilies waardevol: “Dankzij hen kennen we partners die mee kunnen sparren over zaken als het optimale voedsel voor de insecten en de verwerking van restproducten.”  

Hans Koot, Transitiemanager Duurzame Landbouw over De Krekerij: “Deze proeftuin overbrugt barrières tussen wetenschap, overheid en bedrijfsleven. Als provincie zijn we niet gewend aan dit soort jonge, wendbare startups, maar het is een reuze interessante wisselwerking. Met de Voedselfamilies proberen wij pioniers een stap verder te brengen door ze met kennispartners in contact te brengen. En wij leren weer van elke hobbel die zij tegenkomen. Dit brengt ons nieuwe inzichten over de praktijk van duurzame landbouw. Wij blijven deze stappen in de eiwittransitie met veel belangstelling volgen!”

Hoe veroveren we samen een plek in het voedselsysteem? Rotterzwam: van koffiedik tot oesterzwam en bodemverbeteraar

Gerelateerde Berichten

Circulair en Kringlooplandbouw, Proeftuinen

Precisiebemesting: veel vliegen in één klap

FeedBackFarm_3

Circulair en Kringlooplandbouw, Proeftuinen

FeedBackFarm: insecten doen de kringlooplandbouw

Novifarm Numansdorp

Circulair en Kringlooplandbouw, Proeftuinen

HW2O: van grond naar voedingsbodem

Meest recente berichten

  • Het Zuid-Hollandse Regionale Voedselsysteem anno eind 2020 – Een overzicht.
  • Blog 6 Polderen 3.0 Hoeve Kazan: Polderpioniers startten slim: klein en met vleesvee
  • Blog 7 Kennisteam: Impact van korte keten landbouw op de leefomgeving in Zuid-Holland
  • Sjouk het Kalf: hoe werkt de kalverenbusiness?
  • Blog 5 Polderen 3.0: Boerderij Landlust – een start-up voorbij de vallei des doods

Archief

  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • december 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • januari 2019
  • oktober 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • mei 2018
  • april 2018
  • maart 2018
  • februari 2018
  • januari 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017

De Zuid-Hollandse Voedselfamilies worden gestimuleerd door de Innovatie Agenda Duurzame Landbouw van de provincie Zuid-Holland.
Met deze agenda wil de provincie, via netwerken en proeftuinen, koplopers in de landbouw- en voedselketen helpen nieuwe perspectieven
en initiatieven te ontwikkelen. Ons doel: gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen! Copyright © 2021. Alle rechten voorbehouden.