Precisiebemesting: veel vliegen in één klap
Bemesting-experts Herre Bartlema en Wim de Hoop van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringloopprecisiebemesting (NCOK) informeren boeren en andere betrokkenen over de voordelen van precisiebemesting. Deze manier van bemesten biedt kansen om stikstofuitstoot te verminderen en bodemkwaliteit te verbeteren, zonder dat de boer erop in moet leveren. Het streven is om zoveel mogelijk natuurlijke mest te gebruiken, aldus Bartlema: “Wij streven naar een kunstmestloos Zuid-Holland.”
Precisiebemesting wil zeggen dat je precies op het juiste moment bemest: dat je de mest bij voorkeur toedient bij het zaaien van een plant. De (vloeibare) mest spuit je dan dichtbij de wortels in, zodat er weinig stikstof in de vorm van ammoniak verloren gaat, vertelt Bartlema. “Beter voor het gewas en voor het milieu.” Met precisiebemesting verbeter je de kwaliteit van de bodem en alle bacteriën, schimmels en wormen die daarin leven, legt Wim de Hoop uit. “Je kunt een bodemscan doen om te zien waaruit de bodem bestaat, de meststoffen daarop aanpassen en zo je bodem voeden om de beste kwaliteit gras voor de koeien te bereiken. Voor precisiebemesting gebruik je een uitrijmachine met een tank waarin je de mest met de juiste verhouding water en stikstof voor een bepaald perceel kunt mengen.”
Als kleinschalige start gebruikt een melkveehouder in Wassenaar nu een demonstratiemodel quad met precisiebemesting-installatie op een demonstratieveld en worden de sportvelden in de gemeente met deze installatie bemest. Deze melkveehouder is – geënthousiasmeerd door Bartlema en de Hoop – met twee andere boeren een coöperatie gestart, die experimenteert met precisiebemesting. De proeftuin organiseert veel bijeenkomsten en demonstraties om kennis te delen met boeren, waterschappen, beleidsmakers en andere betrokkenen.
Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Land- en tuinbouw van de provincie Zuid-Holland, bezocht dit proeftuinproject van innovatienetwerk Zuid-Hollandse Voedselfamilies. Zij juicht het kennis delen toe: “Dit soort innovaties zijn nodig om de duurzame transitie van ons voedselsysteem mogelijk te maken. We moeten ervoor zorgen dat deze innovaties geschikt en bereikbaar worden voor een grote groep agrarisch ondernemers. Het werk dat het netwerk de Zuid-Hollandse Voedselfamilies verzet is essentieel. Ze verbinden kennisinstellingen, het bedrijfsleven en agrariërs. Cliché maar waar: samen komen we verder!”