Take-aways Bacteriën, Bodem en Buik
Als Voedselfamilies Zuid-Holland nemen we alle delen van het voedselsysteem onder de loep. We brengen verschillende perspectieven, de feiten en persoonlijke ontmoetingen bij elkaar. Op 1 november jl. praatten wij over de relatie tussen Bacteriën, Bodem en Buik.
Een ontdekkingstocht naar de feiten waarbij oprichter van Bac2Nature Marco Van Es, bodemexpert Theo Mulder en huisarts Lieneke van de Griendt hun inzichten met ons deelden. Hoe zit het nou met het leven in de bodem en in onze buik? Hoe is veerkracht in de bodem verbonden met veerkracht in de buik en wat betekent dat voor onze gezondheid? Graag delen we met jullie de belangrijkste take-aways van deze bijeenkomst:
Marco van Es: Bacteriën
Oprichter van Bac2Nature Marco Van Es,
“Ik ben tot het inzicht gekomen dat wij mensen onlosmakelijk verbonden zijn met de natuur. De biodiversiteitscrisis in de natuur heeft een rechtstreeks effect op de mens. Wij zijn onderdeel van alles en niet alles staat ten dienste van ons. Als we dat inzicht eigen maken volgen daar ook automatisch andere keuzes uit”.
“Mijn biodiversiteit hypothese voor gezondheid is dat voor een gezonde darmflora diversiteit de allerbelangrijkste eigenschap is. Willen we onze darmflora gezond houden dan moeten we het contact met de natuur herstellen en stimuleren.”
Feit: Ons microbioom bevat meer dan 100 miljard bacteriën en er zijn wel 10.000 soorten. Gezonde ouderen uit de blue zone verschillen vooral doordat ze veel meer verschillende bacteriën hebben in hun darm dan vergeleken met mensen op andere plekken. Het microbioom heeft allerlei functies voor ons lichaam, de aanwezigheid van veel verschillende bacteriën en maakt ook meer nutriënten beschikbaar uit hetzelfde voedsel. In een divers systeem is de weerbaarheid voor ziekte groter. Contact met de bodem is bepalend voor de opbouw: in een natuurlijke setting blijken baby’s grond te eten en krijgen zo ongeveer 20 gram per dag binnen. In die eerste 1000 dagen waarin je immuunsysteem ontwikkeld wordt is reinheid dus een enorme afslag van de natuur af.
Theo Mulder: Bodem
Bodemexpert Theo Mulder
“We pay the doctor to make us better while we should be paying the farmer to keep us healthy. Dit inzicht was al bekend bij Roosevelt: A nation that destroys it soil, destroys itself”.
“Ik ken geen nadelen van wat we voorstaan: we moeten bij het begin beginnen: de wortels in de bodem. Ik kom je persoonlijk een worteltaart brengen als je kan aantonen dat dit niet werkt.”
Feit: Een eetlepel aarde bevat meer leven dan dat er mensen op aarde zijn.
Grond zit net zo in elkaar als wijzelf: in de bovenste twee centimeter begint de vertering, in de lagen daaronder worden stoffen verder verteerd en omgezet zodat de wortels van de planten het weer op kunnen nemen. Alle organismen zoals schimmels en bacteriën samen noemen we het bodemvoedselweb. Als we de bodems beter gaan voeden, bijvoorbeeld met betere mest dan kan het bodemleven zich beter ontwikkelen. Gevolg is dat planten zich ook beter ontwikkelen waardoor ze weerbaarder zijn voor ziekten en plagen.
Lieneke van de Griendt: Buik
Huisarts Lieneke van de Griendt
“Ik zag mijn wachtkamer alleen maar voller worden en ik merkte dat ik niet in staat was om chronische klachten op te lossen. Door een MS-patiënt die zichzelf, dankzij voeding, uit een rolstoel hielp dacht ik; hebben wij nou medicijnen gestudeerd of geneeskunde?” Al verder studerende en kwam ik er achter hoe belangrijk de rol van het microbioom is. Ik wilde het wel van de daken schreeuwen.”
“Wij artsen kunnen patiënten helpen om zichzelf te genezen van chronische aandoeningen door een multifunctionele aanpak te volgen: niet aan de hand van pillen maar met voedings- en andere leefstijladviezen die daadwerkelijk tot verbetering en verandering leiden.”
“Ik ben om en aan de slag hiermee in de praktijk. Voor het eerst zie ik mensen beter worden en een blijvende verandering, bijvoorbeeld diabetes type 2 en sommige auto-immuunziektes. Twee à drie weken anders eten en bewegen heeft soms al effect.”
Feit: Wat we zelf kunnen doen: dagelijks bewegen, socialiseren, gezond eten en drinken: drie keer daags/geen tussendoortjes, zo veel mogelijk vers voedsel en zo min mogelijk high processed, niet te schoon, voorkom stress, ontspan en relax.