De Nieuwe Polder
De veenweidepolders staan aan de vooravond van een flinke verandering. De vele uitdagingen die momenteel spelen, maken dat we anders moeten kijken naar de inrichting van onze Zuid-Hollandse veenweidepolders. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en hebben we te maken met hevige regenbuien en drogere zomers. Bovendien ‘verbranden’ onze veengronden langzaam door het verlaagde waterpeil. Dit zorgt samen met de koeien die erop staan voor een flinke hoeveelheid CO2-uitstoot. Tel hier de stikstof- en biodiversiteitscrisis én de hoge druk op de ruimte van andere sectoren dan de landbouw (wonen, energie, infra, recreatie, bedrijventerreinen, etc.) bij op, en het wordt duidelijk dat de inrichting van de veenweidepolders vraagt om een nieuwe aanpak.
Binnen ons programma De Nieuwe Polder werken we aan een nieuwe, integrale en toekomstgerichte aanpak voor de veenweidepolders die perspectief biedt voor de huidige en voor volgende generaties. We brengen actoren uit verschillende posities en met verschillende invalshoeken bijeen met onze interventies. Met respect voor de bestaande belangen komen de nieuwe perspectieven in rust tot stand, zonder de urgentie van dit vraagstuk uit het oog te verliezen.
Community of Practice ‘Polderpioniers’
Ons werk begint met het samenbrengen van de pioniers in de polder. Ondernemende mensen die al werken aan oplossingen voor de uitdagingen van de polder. We verbinden de pioniers, leren van hen, faciliteren uitwisseling die hen verder brengt en verkennen paden om hun ervaringen op te schalen. Kijk hier wie onze Polderpioniers zijn!
Werkplaatsen De Nieuwe Polder
Rondom het werk van de pioniers organiseren we werkplaatsen waarvoor het netwerk van stakeholders rondom een specifieke pionier wordt uitgenodigd om samen te kijken hoe op een hoger schaalniveau barrières voor verduurzaming weg te nemen zijn. Zo worden vertegenwoordigers van overheden en andere instituties betrokken bij het vernieuwende werk van de pioniers en leren we samen hoe we aan de hand van praktische cases bredere vraagstukken op integrale wijze kunnen oppakken.
Strategiegroep ‘Polderwijzen’
Uit één van de werkplaatsen die we binnen dit programma organiseerden kwam de wens naar voren met elkaar verder te werken aan een strategie die de thema’s die spelen in de veenweidepolder in een zinvol verband met elkaar brengt zodat we sneller tot impact komen. We werken bijvoorbeeld aan het verbinden van de verduurzamingsopgave aan de financiering daarvan op gebiedsniveau: wat is er financieel gezien nodig en wie kan daar een bijdrage aan leveren? De groep mensen die samen aan deze strategieën werkt noemen we de Polderwijzen.
Projecten
Zodra het kan, gieten we soms moeilijk vast te pakken ‘thematiek’ in een project. Zo werken we momenteel aan een project over alternatieve teelten in het veenweidegebied, een project over financiering van verduurzaming op gebiedsniveau en een project over de doorontwikkeling van de melkveehouderij (samen met Wij.land).
Meer weten over De Nieuwe Polder?
Neem dan contact op met Patrick Kaashoek via info@voedselfamilies.nl
Actueel
Blog: Een ode én een oproep aan ambachtelijke makers
Goede verwaarding en daarmee een goed verdienmodel is voor veel Polderpioniers een prangende vraag. Een vraag die centraal stond tijdens het bezoek aan Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht. Afgesloten met een maaltijd die naadloos in het thema paste, met bijzondere gerechten van voedselbos-oogstverwerker Marly Bonten.
Nieuw programma: Verduurzaming Akkerbouw
Ook in de akkerbouw is verduurzaming een prangende vraag aan het worden. Afgelopen tijd zijn we als Voedselfamilies ‘in de akkerbouw gedoken’. Komende tijd delen we inzichten, dilemma’s en perspectieven, en zoeken we naar inspiratie en antwoorden.
Blog: Biodiversiteit is vooral ruimte geven
Steeds nadrukkelijker staat biodiversiteit op de agenda in de landbouwdiscussie. Maar wat houdt dit abstracte containerbegrip nu eigenlijk in? En belangrijker nog: hoe kunnen we er concreet mee aan de slag? Een inleiding van bioloog Bart Achterveld vormt de opmaat voor een levendige uitwisseling. Biodiversiteit vergroot je vooral ook door natuur werkelijk ruimte te geven, is de gezamenlijke conclusie.
Blog: Over pachten – en waarom dat vaak te duur is
Boeren betalen vaak te veel pacht. In ieder geval als je kijkt naar het opbrengend vermogen van de grond. Voor natuurorganisaties is dit een goed verdienmodel is. Zo ontstaat het risico dat de boer de kosten draagt voor het realiseren van natuurdoelstellingen.
Blog: hoe een open uitwisseling plannen kan aanscherpen
Pionieren in de polder. Veel pioniers doen dit alleen en vinden het daarom erg fijn om regelmatig uit te wisselen met andere Polderpioniers. Zo ook Dirk Gravesteyn, melkveehouder in Oude Leede in Midden-Delfland. Dirk werkt aan diverse ontwikkelingen voor zijn bedrijf en nam de andere pioniers daar tijdens onze sessie in oktober in mee. Door […]
Blog: Zo’n gesprek waarin je ineens veel gemeen blijkt te hebben.
Hoe ga je om met bedrijfsovername, samenwerkingen met bijvoorbeeld natuurorganisaties en financiering op zo’n multifunctioneel én missiegedreven bedrijf?