Nieuw programma: Verduurzaming Akkerbouw
Vanuit de Voedselfamilies werkten we al met pioniers in de veenweidepolders en uit de korte keten (regionaal voedselsysteem), en de nieuwe makers. De grote afwezige tot nu toe was de akkerbouw. Een landbouwsector die op de Zuid-Hollandse eilanden dominant is, en nog altijd meedraait in de wereldtop. Ook in de akkerbouw is verduurzaming een prangende vraag aan het worden. En ook hier zijn er pioniers die het roer omgooien en het anders doen.
Niet alleen ecologisch en economisch staan we voor belangrijke keuzes, bij ruim een derde van de boeren is de komende 10 jaar een bedrijfsopvolging aan de orde, hét moment waarop nieuwe keuzes gemaakt worden. Tegen deze achtergrond zijn we het programma Verduurzaming Akkerbouw gestart. Afgelopen tijd zijn we als Voedselfamilies ‘in de akkerbouw gedoken’. We hebben talloze gesprekken gevoerd binnen de akkerbouwsector – met pioniers, met gangbare akkerbouwers, en met andere stakeholders.
Wat is er nodig om duurzamer te werken? Wat wil dat überhaupt zeggen, duurzamer werken? Wat vraagt het om de kracht van de ecologie te gebruiken en zonder pesticiden en kunstmest te boeren? Hoe kijken grote akkerbouwers? Is dat anders dan een akkerbouwer met een kleiner bedrijf? Kunnen de pioniers, met een schat aan ervaring en inzichten, van waarde zijn voor collega’s? Wat hebben opvolgers nodig om niet alleen het bedrijf over te nemen, maar tegelijkertijd ook een verduurzamingsslag te maken? En wat is het perspectief van leveranciers, afnemers en financiers?
Komende tijd delen we inzichten, dilemma’s en perspectieven, en zoeken we naar inspiratie en antwoorden. Stay tuned!