
Netwerkevent Pionieren en doorbewegen
Hoe gaat het nu met…?
We bevragen een aantal pioniers uit ons netwerk die, op uiteenlopende plekken, aan het pionieren zijn op verschillende manieren. Wat hebben zij geleerd? Welke inzichten hebben zij opgedaan? Waar staan ze nu en waar bewegen ze naar toe?
Dit is de ‘line-up’:
- Joost van Schie – Oogst / Boerderij de Eenzaamheid
- Elly Baak – LUMC
- Marianne van Edixhoven – StadsOase Spinzahof
- Floris Visser – Public Food / Mensa- Mensa
- Wilma van Abspoel – De Punt Arkel
We stellen ze graag aan je voor:
Joost van Schie, een multi-pionier die niet heeft stil gezeten de afgelopen jaren. Hij heeft de Oogstwinkel uit de grond getrokken, is boer op Boerderij de Eenzaamheid waar de Wilde Weide kaas vandaan komt en is een bottom-up gebiedsproces gestart met zijn buur-boeren. Wat heeft hij geleerd de afgelopen jaren? Over zichzelf, over de korte keten, en over de door de overheid zo geroemde gebiedsprocessen? Dit en meer op 6 juni a.s…
Het verhaal van Elly Baak, werkzaam bij het LUMC
Elly is bij het LUMC verantwoordelijk voor de voeding van patiënten en gasten. Ze is op kleine schaal gestart met duurzame, lokale inkoop (bij Oogst en Hoeve Biesland). Wat heeft zij daarvan geleerd? Wat ziet ze als potentie binnen het ziekenhuis en breder? Wat komt Elly tegen onderweg? Dit en meer op 6 juni a.s…
Marianne Edixhoven is initiatiefnemer van stadsoase Spinozahof.
StadsOase Spinozahof is een groene oase midden in het versteende stadscentrum van Den Haag. Met meer dan 200 vrienden en 20 nationaliteiten is braakliggende bouwgrond omgetoverd tot een duurzame ontmoetingsplek voor iedereen. Niet alleen om te tuinieren, te composteren, te klussen en spullen te delen, maar ook om samen te eten, thee te drinken, en workshops te volgen. Spinozahof wil blijvend een omgeving zijn waarin iedereen meetelt.
Marianne is nu een tweede voedselverbindingsplek aan het opstarten: Waarom? Welke inzichten heeft ze bij de Spinozahof opgedaan? Wat heeft ze geleerd, en gaat ze nu heel anders aanpakken? Dit en meer op 6 juni a.s…
Floris Visser van Public Food, een organisatie die zich bezighoudt met voedsel als publiek vraagstuk en daarbij de Mensa Mensa als initiatief heeft: laagdrempelige kantine in Rotterdam-Zuid, openbare kookwerkplaats, leer-werkplek, cursuscentrum, maaltijdservice, cateraar, kinderrestaurant én podium voor voedselrechtvaardigheid. Doel van deze locatie is het lokaal vergroten van de voedselvaardigheden, en te komen tot een landelijke basisvoorziening voor goed en betaalbaar eten. Wij vragen hem: Wat ziet hij nu anders dan vijf jaar geleden? Wat heeft hij geleerd van zijn ervaringen tot nu toe? Dit en meer op 6 juni a.s…
Wilma van Abspoel is mede-initiatiefnemer van Natuurtuin De Punt in Arkel en Boomgaard Onderweg. Deze is de afgelopen jaren getransformeerd van een productie perenboomgaard (800 stuks!) jarenlang bespoten, bemeste en fors gesnoeid, naar een voedselbos met beheer zonder kunstmest, zonder gif en voor de gemeenschap waar natuur en diversiteit voorop staan. Mét inmiddels een grote variatie van fruitbomen: appels, pruimen, mispel. Dat ging echter niet zonder slag of stoot want de gemeente wilde de beheerovereenkomst opzeggen. Er volgde een juridisch ‘gevecht’ – met ‘winst’ voor de natuurtuin. Maar is er winst? Of is het vooral een waardevolle ervaring? En voor wie? Wat heeft Wilma hiervan geleerd? Welk inzicht heeft ze opgedaan? Hoe houdt ze het vol?
Zij delen hun ervaringsverhalen met ons en daarover gaan we met elkaar in gesprek. Wat beweegt jou? Waar sta jij? Het wordt een netwerkbijeenkomst met elkaar en voor elkaar die we afsluiten met een borrel en een buffet. Genoeg tijd dus om ook te netwerken ;)!
Bij jij erbij?!
Locatie: Buitenplaats Brienenoord te Rotterdam. Routebeschrijving
Inloop:15:30u