Najaarsserie Voeding & Gezondheid. Pillen, Poen en Penen
Als Voedselfamilies Zuid-Holland nemen we alle delen van het voedselsysteem onder de loep. We brengen verschillende perspectieven, de feiten en persoonlijke ontmoetingen bij elkaar. Dit najaar kijken we naar de relatie tussen voeding en onze gezondheid. Op 1 november verdiepten we ons in de rol van bodem, buik en bacteriën voor onze gezondheid. We leerden hoe biologie in alles de basis is van ons leven.
Op donderdag 30 november gaan we dóór. We onderzoeken wat het op zou leveren als we inzetten op preventie en een gezonde basis in plaats van pillen. Stel dat we 10 miljard euro aan gezond voedsel zouden besteden in plaats van aan pillen? Wat zou dat opleveren? We bevragen drie sprekers naar hun perspectief en wat dat betekent voor ons voedselsysteem.
Patrick Deckers – Pillen?
“Het is tijd om voor het voetlicht te brengen dat gezond leven ook gezond eten betekent. Zo zouden we kunnen beginnen met meer plantaardig en minder vlees te eten. Dat kan en moet sowieso in de ziekenhuizen, maar ook al veel eerder: vóórdat iemand ziek wordt.” Patrick is orthopedisch chirurg, voorzitter van Caring Doctors en pleit voor een omslag naar een meer plantaardig eetpatroon voor humane en planetaire gezondheid.
We vragen Patrick hoe het komt dat artsen vooral curatief bezig zijn. Hoe wordt de gezondheidszorg eigenlijk betaald en bepaald? Wat bepaalt welke zorg er wordt gegeven en waar je kan je als arts wèl op sturen?
In het Medisch Contact een uitgebreid portret van Patrick met als titel: ‘De oplossing voor deze noodsituatie ligt op je bord’.
Karen Freijer – Poen?
“Om de gezondheidszorg te kunnen blijven betalen, zullen er keuzes gemaakt moeten worden op beleidsniveau. We moeten zo snel mogelijk middelen inzetten op zowel collectieve preventie als op individuele preventie. Het gaat erom te voorkomen dat overgewicht ontstaat door onder andere de voedselomgeving gezonder te maken.” Karen is Algemeen Manager bij Partnerschap Overgewicht Nederland (PON), ondergebracht bij Erasmus MC te Rotterdam. Na haar studie als diëtist/voedingskundige heeft ze het nieuwe gebied van Voedingseconomie opgezet tijdens haar PhD en erkend gekregen binnen een internationale organisatie van gezondheidseconomie.
Ook voor andere ziektes dan obesitas is totale preventie van belang. We vragen Karen hoe er eigenlijk onderzoek gedaan wordt naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Is de methode bij voeding hetzelfde als bij medicijnen en hoe toon je dan aan dat iets werkt om te genezen? Wie financiert wat voor soort onderzoek en over wat voor bedragen hebben we het dan eigenlijk in Nederland? Hoe worden keuzes gemaakt tussen geld voor collectieve preventie & leefstijl en geld voor curatieve zorg & medicijnen en over wat voor bedragen hebben we het dan?
Meer weten over preventie en de kosten van ziekte?: Lees dit artikel
Martien Lankester – Penen?
“We moeten groenere landbouw en gezondere voeding aan elkaar koppelen. Een gezondere bevolking zou een forse besparing op de zorgkosten kunnen opleveren.” Martien is opgeleid als arts en sociaal geneeskundige (niet praktiserend). Hij zette al in 1977 naast zijn medische praktijk een biologische boerderij op om de relatie tussen de gezondheid van mensen en ecosystemen te laten zien. Als koploper heeft hij een visie op hoe de Greidhoeke in Friesland een voorbeeldregio kan worden.
We vragen Martien naar zijn visie: als je in deze regio inzet op penen wat voor waarde levert dat dan op? Hoe zou je de financiële stromen in je gebied vorm kunnen geven zodat je een gezonder gebied krijgt op alle fronten? En als gezond eten zoveel oplevert, waarom gebeurt dat nu dan eigenlijk niet?
Programma
9:00 – 9:15 uur Inloop
9:15 – 13:00 uur In gesprek met de sprekers en elkaar
13:00 – 14:00 uur Lunch en netwerken
Locatie
Haags Hoog
Televisiestraat 2, Den Haag (gratis parkeren op het terrein voor de deur tot 18.00 uur).
Helaas is deze locatie niet rolstoeltoegankelijk.
*De bijeenkomst is gratis maar dan rekenen we wel op je komst in verband met de kosten die wij hiervoor maken!