Delflandse Vleesmeesters: melk en vlees van één koe
Een groep jonge boeren uit Midden Delfland vormt samen de Delflandse Vleesmeesters. Zij zijn een zoektocht gestart naar de meerwaarde van de Midden-Delflandse melkkoeien. Uit deze zoektocht blijkt dat er naast de primaire rol van melk geven, een grote kans ligt voor het verwaarden van het vlees van melkkoeien. Vlees van melkkoeien wordt nu nog ondergewaardeerd terwijl het vlees zich kenmerkt als duurzaam, transparant en van uitstekende kwaliteit. Ook wordt het leven van de koeien beter door de extra afmestingsperiode die er aan toegevoegd wordt.
Paul van Leeuwen, medeoprichter en penningmeester van coöperatie Delflandse Vleesmeesters laat weten: “Mijn ambitie is om lokale producten beter en efficiënter te verwaarden. De Delflandse Vleesmeesters is voor mij een mooie uitdaging waarin we de keten kort kunnen houden en ervoor zorgen dat er een hoogwaardig product voor een eerlijke prijs op de markt is.” Momenteel is het vlees van de Delflandse Vleesmeesters verkrijgbaar via de website en bij twee winkels in de regio: Keurslagerij van Winden in Delft en Farm i See in Schipluiden.
Pepik Henneman, lid van de programmaraad, denkt graag mee met Paul en de andere Vleesmeesters. “Veel mensen zijn op zoek naar goed vlees, ik ook. Ik denk dat het normaal gaat worden om je te voeden met lokaal vlees dat je als het ware zelf in de wei hebt zien staan. Onze voedselsysteem, verwerkings- en distributiesysteem zijn hier nog niet klaar voor. Samen met de andere Voedselfamilieleden bekijken we graag de mogelijkheden om dit te veranderen.”