Voedselfamilies Academie van start!
De Voedselfamilies Academie is van start! Na de twee inleidende masterclasses die plaatsvonden op 29 september en 13 oktober, is het nu tijd voor het individuele coachingstraject voor landbouw- en food ondernemers.
Het doel van de Voedselfamilies Academie is om samen met ondernemers, die dagelijks een bijdrage leveren aan ons voedselsysteem, de toekomstbestendigheid van hun bedrijven te onderzoeken én te versterken. Er verandert immers veel in de wereld waar zij zich toe moeten verhouden en daarnaast hebben ondernemers natuurlijk ook eigen ambities. Hoe beweeg je je in dat speelveld?
Tijdens de eerste masterclass nam PJ Beers de deelnemers mee in de veranderingen in de maatschappij én het voedselsysteem. Gezamenlijk werd er een analyse gemaakt van de uitdagingen. Bekijk hier het uitgebreide verslag.
De tweede masterclass stond in het teken van het zelf met deze context aan de slag gaan. Tijdens de digitale sessie gaf PJ een inleiding over business modellen en vervolgens gingen ondernemers samen met de coaches uit het coachingstraject en andere aanwezige spelers uit het voedselsysteem in gesprek over hun bedrijf.
Aan het einde van de tweede masterclass werden de volgende meer algemene observaties gedeeld:
- Zorg dat er in de opleidingen meer aandacht is voor ‘de andere manier van boeren’ en dat dit ook winstgevend kan zijn (de business modellen). Jongeren moeten goede voorbeelden zien over bijvoorbeeld korte ketens, zelf vermarkten, etc. ter inspiratie.
- Sommigen bedrijven zijn al generatie op generatie als duurzaam te betitelen. In de kern is het dus een volhoudbaar systeem ook als er meer hectares worden bijgekocht. Toch worden er dan vragen gesteld over fosfaatrechten. Instituties denken vaak in vaste patronen als ze hun dienstverlening aan bieden. Hoe kan je dat kraken of welke type van erfbetreders passen wel bij de bedrijven in transitie (of degenen die zelfs al een stap verder zijn).
- Circulariteit maakt in veel gevallen al voor een deel onderdeel uit van de bedrijfsvoering van agrarische bedrijven, maar is niet voor iedereen direct zichtbaar. ‘Perfect circulair worden’ is moeilijk. Ook de afvalwatercirculatie-bedrijven zouden onderdeel moeten gaan worden van de kringloop wordt gesteld.
- De identiteit van een gebied is belangrijk voor een bepaalde aanpak. Wat daarbij helpt is een integrale aanpak met betrokkenheid van diverse stakeholders. Verhouding stad-land niet te sectoraal bekijken. Welke rol past in een gebied het beste bij jou? Producent, verbinder, regelgever, financier, logistieke dienstverlener, etc. etc.
- Een belangrijke uitdaging is en blijft logistiek. Hoe krijg je mooie producten goed van boer naar consument?
- In de kern: ‘anders denken, anders doen, anders organiseren, anders.….’
Individueel coachingstraject
Ben jij een ondernemer in de landbouw of het bredere voedselsysteem en heb je na het lezen van de berichten over de Voedselfamilies Academie interesse in het individuele coachingstraject? Er zijn nog een paar plekken beschikbaar in de eerste lichting ondernemers die we de komende weken gaan koppelen aan onze coaches! Neem contact met ons op via info@voedselfamilies.nl en we vertellen je er graag meer over.