Hoe besta jij in de toekomst? Onderzoek het tijdens de Voedselfamilies Academie!
Klimaatverandering, stikstof, corona… De toekomst lijkt nog nooit zo onzeker geweest als nu. Dat roept vragen op bij iedereen. Bij de overheid, bij onderzoekers, bij burgers, en natuurlijk bij boeren en tuinders. Hoe zie jij de toekomst van jouw bedrijf? Welke nieuwe paden ben je aan het verkennen? In de Voedselfamilies Academie denken we met je mee, reiken we je nieuwe perspectieven aan en zoeken we expertise voor jouw vraagstukken. Zo ontdekken we samen wat de toekomst kan brengen: voor de ontwikkeling van jouw bedrijf én voor de ontwikkeling van ons voedselsysteem.
Eind september gaat de Voedselfamilies Academie van start! We nodigen agrarische ondernemers die willen werken aan het toekomstbestendig maken van hun bedrijf uit om deel te nemen aan ons jaarprogramma. Met individuele coaching, masterclasses en bedrijfsbezoeken wordt de veranderende wereld onderzocht en de plek die jouw bedrijf daarin in kan gaan nemen. In dialoog met experts, coaches en andere deelnemers bouw je aan de toekomst van jouw bedrijf!
Toekomstbestendig? Voor ons betekent dat dat je als agrarisch ondernemer energiek in je ondernemerschap staat, een duidelijk beeld hebt van wat je je klanten te bieden hebt en je bedrijf steeds meer naar die visie omvormt. En tegelijkertijd flexibel genoeg bent om op nieuwe omstandigheden in te spelen. Speel jij weleens met vragen zoals hieronder? Lees dan verder!
- “Ik wil wel omschakelen naar natuurinclusief, biologisch of regionaal, maar is daar wel genoeg markt voor?”
- “Ik wil zelf mijn producten gaan verwerken, maar hoe maak ik daar een verdienmodel van?”
- “Ik wil mijn bedrijf graag multifunctioneler maken, maar wat voor nevenactiviteiten passen goed bij mij?”
- “Ik wil op een toekomstbestendige manier omgaan met bodemdaling of verzilting, maar hoe moet ik dat aanpakken?”
De aanpak van de Voedselfamilies Academie
Wat biedt de Voedselfamilies Academie mij?
- Toegang tot een innovatienetwerk van gelijkgestemde ondernemers;
- Kennis om je bedrijfsstrategie te richten op een veranderende toekomst;
- Ideeën en inspiratie waarmee je je toekomstplan aan kan blijven scherpen.
Als agrarisch ondernemer die zich goed voor wil bereiden op de toekomst heb je ongetwijfeld behoefte aan een netwerk dat partijen bij elkaar brengt voor kennisuitwisseling over bijvoorbeeld de korte keten en duurzame voedselproductie. Met onze aanpak wordt tijd, kennis en aandacht geboden, maar er wordt niet gepretendeerd alle wijsheid in pacht te hebben. Je weet immers niet wat de toekomst brengt. Daarom gaan we met jou, de andere deelnemers, aangetrokken coaches én de partners van HAS Hogeschool, Meneer de Leeuw, Wageningen Economic Research, DRIFT en Hogeschool Inholland Delft op een gezamenlijke verkenning. In het programma is alle ruimte voor de wensen van jou als deelnemer!
Tijdens de Voedselfamilies Academie helpen we je met omdenken. Je kunt op dezelfde voet doorgaan, maar je kunt je ondernemerschap ook verder ontwikkelen en je op de veranderende wereld en economie richten. Er zijn zoveel kansen voor boeren! Misschien op andere markten dan in het verleden en heden, maar misschien is dat ook wel heel erg nodig. Hoe bedien je een maatschappij die in beweging is? Met die vraag gaan we aan de slag!
Samen duiden we de structurele veranderingen in de maatschappij en de op elkaar inwerkende ontwikkelingen (= transitie). Wij bieden handvatten om je te helpen je weg te vinden. Samen kijken wij opnieuw naar je bedrijf, de achterliggende waarden, het businessmodel. Je gaat met ons op zoek naar ruwe schetsen van je (toekomstige) bedrijf, we verkennen wat mogelijke stappen daarnaartoe zijn, en we vinden partners die je kunnen ondersteunen. Veranderingen van en binnen ons voedselsysteem zijn immers een zaak van iedereen.
Bij succesvolle afronding van ons jaarprogramma heb je duidelijk voor ogen:
- Wat de veranderingen in de landbouw en het voedselsysteem zijn;
- Hoe die jou bedrijf raken;
- Welke activiteiten je op gaat pakken om je bedrijf klaar te maken voor deze veranderingen.
Het jaarprogramma van de Voedselfamilies Academie
Bij de Voedselfamilies Academie blijven we graag open en flexibel. Het programma (september 2020 – juni 2021) staat daarom niet geheel van tevoren vast, maar we hebben natuurlijk wel een plan:
Masterclasses
We beginnen op 29 september en 13 oktober met twee oriënterende Masterclass bijeenkomsten. Om kennis te maken met elkaar, om kennis en hoop voor de toekomst te delen en om interessante ontwikkelingen van collega-boeren en -tuinders te bespreken. En wij delen onze kennis. Kennis die jou helpt om je eigen keuzes te maken voor je bedrijf. Kennis over de verschillende ideeën over voedseltransitie in Zuid-Holland en daarbuiten. We bespreken wat we hebben geleerd van vier jaar innovatie met de Zuid-Hollandse Voedselfamilies en we gaan dieper in op hoe nieuwe businessmodellen kansen bieden voor de toekomst. Na deze twee oriënterende Masterclasses beslis je of je mee doet aan het verdere jaarprogramma. Later in het programma volgen nog andere Masterclasses speciaal gericht op de wensen en behoeften van de deelnemers.
Individuele coaching
Na de twee Masterclasses halen ondernemers die meedoen aan het jaarprogramma het net op. Heb jij inspiratie op gedaan? Wil je graag verder de toekomst verkennen? Dat willen wij ook. Hoe doen we dat? Door met jou vanuit drie hoeken te kijken naar je bedrijf:
- De wereld om je heen, wat gebeurt er allemaal, wat zijn de trends;
- Jouw persoonlijke waarden en visie op de toekomst; en
- Jouw businessmodel en haar relaties met partijen in de keten en de omgeving.
We zoeken een passende coach voor je die met jou naar deze vragen gaat kijken. Samen met deze coach verken je nieuwe mogelijkheden en ontwikkel je de stappen naar jouw toekomstige bedrijf.
Dit zijn onze coaches:
- Pepik Henneman van Meneer de Leeuw
- Jan de Dood van Meneer de Leeuw
- Marjo Baeten van HAS Hogeschool
- Koos Dekker van HAS Hogeschool
- Coen van Ruiten van HAS Hogeschool
- Kato Allaert van Drift
- Carien van der Have van Drift
- Gerben Splinter van Wageningen Economic Research
Op pad: inspirerende leer- en netwerkbijeenkomsten bij ondernemers op het bedrijf
Natuurlijk willen wij en de andere deelnemers jouw bedrijf ook zien en ter plekke over je plannen sparren! We bezoeken tijdens het leerjaar (2020/2021) een aantal bedrijven. Tijdens het bezoek kan je jouw bedrijf laten zien en krijg je tips en feedback van andere deelnemers, coaches en experts. Deelnemers nemen een flinke duik in elkaars keukens en worden getrakteerd op bijpassende expertise. Doel is leren uit een bezoek, meedenken met de hulpvraag van de gastheer/-vrouw en kennisdelen.
Het vervolg
Heb jij zin om samen te gaan bouwen aan een mooie toekomst voor de Zuid-Hollandse land- en tuinbouwsector? Doe dan mee met de oriënterende masterclasses in september 2020. Als je daarna besluit dat je mee wilt doen met het jaarprogramma, vul je het aanmeldformulier in. Wij selecteren uit de aanmeldingen de groep deelnemers van de Voedselfamilies Academie. In dit eerste programmajaar is er plaats voor 10 ondernemers. De begeleiding is voor maximaal 1 jaar en bestaat naast ondersteuning naar behoefte uit drie langere 1 op 1 sessies met jouw persoonlijke coach. De hieraan verbonden eigen bijdrage bedraagt € 395,- per persoon/vrij van btw.
Van de deelnemers verwachten wij betrokkenheid en inzet en een pro-actieve houding. Dit betekent dat deelnemers ook buiten het programma van de Voedselfamilie Academie aan de slag gaan met de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Samen een sprong maken naar een duurzamere landbouw via de Voedselfamilies Academie, dat is de ambitie!
Heb je interesse in deelname? Mail ons dan wie je bent + een korte motivatie op info@voedselfamilies.nl en we nemen contact met je op over het traject!
De Voedselfamilies Academie wordt mede mogelijk gemaakt door: