Blog: Hoe je als polder-ondernemer authentiek kunt zijn.
Een oude rot in het Polderpionieren is Jan Duijndam van Hoeve Biesland. Al decennia zoekt deze ondernemer naar kansen om zijn versie van een duurzame invulling voor de veenweidepolder neer te zetten. Naast het verdienen van een fatsoenlijke boterham voor zichzelf, natuurlijk. De Polderpioniers gingen deze maand op bezoek bij Jan en dat werd me toch een leerzame sessie!
Door Patrick Kaashoek
Het gesprek met Jan Duijndam in maart tijdens de Polderpioniers-bijeenkomst in Warmond smaakte naar meer! Daarom besloten we bij hem op bezoek te gaan op zijn eigen bedrijf.
Het gesprek ging vooral over hoe je de klant en de samenleving kunt opzoeken zonder daarbij je eigenheid of je belang te vergeten. Hoe opereer in dat spanningsveld? Waar leg je de grens tussen voedselproductie, educatie en recreatie, zonder dat het eerste daarbij enkel aankleding wordt?
Hoe speel je het ’spel’ met overheden en andere partijen, vanuit zelfbewustzijn en de wetenschap dat je werkt aan de dingen die de samenleving wil?
Wat vind je van het produceren van iets anders dan voedsel? Hoe vind ik andere poten onder mijn bedrijf? Hoe kom ik aan private financiers? Hoe kies je je gesprekspartner? Wat is de rol van de gebiedstafel? Doe je alleen dingen waar je blij van wordt?
Dit is de rode draad in het verhaal van Jan: zet authenticiteit voorop – van jezelf en van het gebied. Neem je vertrekpunt in de bodem en het landschap, wat kan daar? Wat hoort daar? Wat wil men daar? Doe het altijd in samenspel met een gezond business- en verdienmodel. Ga daarom strategisch om met je risico’s.
Werk als ondernemer stap voor stap: doe iets, kijk wat er gebeurt, en neem weer een stap. Je kunt van tevoren nooit bedenken wat er op je af komt. Laat staan dat je kunt voorspellen wat er over vijf jaar gaat gebeuren. Ga creatief om met het onverwachte! Stel je open. Dat is de crux van het pionieren. Aldus Jan Duijndam.
Kies je rol in de samenleving heel bewust. Jan benadrukte dat het belangrijk is de kracht te ontwikkelen om samen te gaan staan voor de toekomst van de polder. Durf tegen een overheid of een natuurorganisatie te zeggen: ‘Wat jij wilt, doe ik, én ik heb jou daarbij nodig. Kunnen we daar goede afspraken over maken?’
Lees hier de andere blogs van Patrick over zijn bezoeken aan Zuid-Hollandse Polderpioniers!