Blog: Wat er gebeurt als je Polderwijzen bijeen brengt.
Mensen met een passie voor de veenweidepolder. En niet alleen passie, maar ook kennis en ervaring. Mensen die kunnen uitzoomen om het over praktijkoverstijgende zaken te hebben. Zaken die we kunnen oppakken om de verduurzaming van de praktijk te bespoedigen. Wij brachten vanuit ons programma De Nieuwe Polder een aantal van deze mensen bij elkaar en noemen hen vanaf nu: Polderwijzen!
Door Coen van Dedem en Patrick Kaashoek
Tijdens de werkplaats die we organiseerden bij Joost van Schie van Boerderij de Eenzaamheid in Warmond ontstond het idee om eens met wat ambtenaren, transitiekundigen en adviseurs over overkoepelende thema’s die alle pioniers in de polder raken te spreken. Vraagstukken die wel opgelost moeten worden, maar die niet op te lossen zijn door een individuele ondernemer. De Polderwijzen-strategiegroep was geboren.
Gaandeweg het gesprek ontvouwde zich een strategie gericht op het creëren van een perspectief dat boeren en natuurbeheerders uitnodigt stappen in de verduurzaming van het bodem- en watergebruik te zetten. De boer wordt binnen deze visie niet langer gezien als voedselproducent en pachter, maar als landschapsbeheerder die binnen dat kader ook voedsel produceert. Dit opent de weg naar een werkelijk geïntegreerde benadering en een daarbij passend verdienmodel.
Deze nieuwe visie op de rol van de boer gaan we vertalen in drie concrete thema’s die als eerste zullen worden opgepakt.
Lerend boerennetwerk
In de paktijk heeft de aanpak van Wij.land in het noordelijke Groene Hart bewezen dat een lerend netwerk van boeren resulteert in daadwerkelijke stappen in de verduurzaming. In dat lerend netwerk experimenteren boeren op kleine schaal met verduurzaming, wisselen de resultaten daarvan onderling uit en worden daarin met kennis vanuit Wij.land ondersteund. We gaan op zoek naar mogelijkheden om de aanpak van Wij.land ook in de zuidelijke helft van het Groene Hart toe te passen.
Geld/financiering
De peperdure grond en de onmogelijke toegang tot die grond voor startende boeren staat verduurzaming in weg. Daarom gaan we de financieringsbehoefte om in 10 jaar de verduurzaming te realiseren voor specifieke gebieden in kaart brengen. Wat betekent dat voor de financiering van de grond, welke investeringen moeten gedaan worden op het erf, in de stallen, in machines en hoe wordt de periode van de realisatie overbrugd als de inkomsten terugvallen? Met het inzicht van de financieringsbehoefte worden financiële partijen (banken, verzekeraars en pensioenfondsen) uitgenodigd om gezamenlijk te zoeken naar hoe deze behoefte gefinancierd kan worden en wat daarvoor de randvoorwaarden zijn.
Meten is weten
Als je gaat investeren in verduurzaming wil je graag weten wat dat oplevert. Die (extra) duurzaamheidsprestaties wil je dan een beetje objectiveren. Dan is het goed om met elkaar scherp te maken waarop je echt wilt scoren, en hoe je dat meet. Biodiversiteit in de bodem en boven de grond, biodiversiteit in het water, peilhoogte, waterkwaliteit, CO2-vastlegging, N-uitstoot/-benutting, antibioticagebruik, om maar een paar voorbeelden te noemen. Daarvoor zijn en worden allerlei voorstellen gedaan. Wij vragen ons af wat een pragmatische insteek is. Daarover gaan we met een voorstel komen.
Ben jij ook een Polderwijze? Neem contact op met Patrick en Coen om eens te sparren!