‘Stel je open, wees authentiek èn zakelijk’ | Junior-polderpioniers troffen elkaar voor het eerst in 2021
Op 24 maart j.l. troffen de ‘junior’-polderpioniers* elkaar voor het eerst in 2021. Ze durfden alles te vragen aan Jan Duijndam, ingevlogen senior polderpionier.
Door Patrick Kaashoek
Een greep: Waar leg je de grens tussen volwassen voedselproductie, educatie en entertainment? Wat zijn je belangrijkste levenslessen als pionier? Wat ging onverwacht goed? Wat ging onverwacht slecht? Wat vind je van het produceren van iets anders dan mensen-voedsel? Hoe vind ik andere poten onder mijn bedrijf? Hoe kom ik aan private financiers? Hoe kies je je gesprekspartner? Wat is de rol van de gebiedstafel? Doe je alleen dingen waar je blij van wordt?
Er is heel veel langs gekomen… Maar dit is wel de rode draad in de antwoorden: Zet authenticiteit voorop – van je zelf en van het gebied. Neem je vertrekpunt in de bodem en het landschap. Doe het altijd in samenspel met een gezond business- en verdienmodel. Ga daarom strategisch om met je risico’s. En vooral: doe iets, kijk wat er gebeurt, en neem weer een stap. Je kunt van te voren nooit bedenken wat er op je af komt. Laat staan dat je kunt voorspellen wat er over vijf jaar gaat gebeuren.
Ga creatief om met het onverwachte! Stel je open. Dat is de crux van het pionieren. Aldus Jan Duijndam.
We troffen elkaar bij Bert van Leeuwen in Warmond. Bert deelde zijn verhaal. Over zijn plek Warmond Buiten, en over zijn verkenning voor de volgende fase van zijn plek. Het was heel boeiend om te horen hoe de ontwikkelingen altijd verder gaan!
*) ‘Junior’-polderpioniers zijn pioniers in de veenweide polder, die iets anders dan traditionele melkveehouderij als vak hebben, variërend van cranberry teelt en recreatie tot niet-traditionele melk- en vleesveehouderij. Zeg maar de gekke-henkies van de polder…;)