De (persoonlijke) krachten in het netwerk
Perspectieven uit stad en polder
De Voedselfamilies waren goed vertegenwoordigd op de netwerkbijeenkomst op 24 november in het Rotterdamse Keilepand. We keken uit op de keuken van FoodUnion, waar cateraars die samen een keuken en apparatuur delen, druk aan het koken waren. Geïnspireerd door deze omgeving spraken we over pakkende kansen en prikkelende dilemma’s die spelen in het Voedselfamilies-netwerk. Naast de geplande gesprekken was er ook ruimte voor spontane sessies en daar werd enthousiast gebruik van gemaakt. Het leidde tot een breed scala perspectieven uit stad en polder.
We geven een korte terugkoppeling van de sessies.
Gebiedsprocessen en regie
Mart Nooijen (Provincie Zuid-Holland) kwam met de groep tot concrete stappen voor transitie in de polder. Met als startpunt een waardenvrij gesprek met de ondernemers over hoe zij de toekomst zien in deze polder. Leren van andere gebieden met soortgelijke voorbeelden. Om tot slot te komen tot het sluiten van contracten voor transitie.
Verbinding boeren-burgers, gezondheid-voedsel
Arike Mijnlieff (Voedselfamilie Krimpenerwaard) had de gezonde-regio-klant van de toekomst in het vizier. De provincie zou hier ‘markt-meerwaarde-regisseur’ kunnen worden: meer centrale plekken met streekproducten, scherpere inkoopprijzen en een groter bereik door duurzaam betaalbaar voedsel uit de regio te koppelen aan (preventieve) gezondheid.
Aad Straathof (boerderij Straat-Hof) zoekt hulp om verdere stappen te zetten met zijn bedrijf. Hij is van intensief boeren geswitched naar een kleinschalig zoogveebedrijf met veel recreatie. Hij zoekt meer samenwerking rond de boerderij om een groter publiek te bereiken en klanten actiever te betrekken bij de boerderij. De plek biedt rust en ruimte, eerlijk voedsel en heeft een natuurinclusieve opzet. Aad heeft uit zijn spontaan ontsproten groepje een aantal verbindingen en kon waardevolle tips uit het Voedselfamilies-netwerk huiswaarts nemen.
Voedselbossen
Liesbeth van Bemmel (Voedselbos Benthuizen) zag met haar groep kansen voor voedselbossen en agro-forestry in de transitie. Voedselbossen kunnen veel oplossen voor het klimaat, stikstof, duurzame landbouw en biodiversiteit, maar zijn nog geen onderdeel van veel regelgeving hetgeen vertragend werkt. Een productieve bijeenkomst; de groep start met een Zuid-Hollands voedselbosnetwerk om kennis uit te wisselen en samen te werken met elkaar en de overheid. We volgen ze met interesse!
Expertise en samenwerking
Rachelle Eerhart (o.a. Rotterdam de Boer op!) wilde met haar sessie de expertise van de Zuid-Hollandse voedsel-zzp’ers beter bundelen en inzetten. Als met een snelkookpan op stoom spetterde het enthousiasme er vanaf. Na een speeddate sessie waaruit direct de kennis en kunde van de aanwezigen bleek, kwam al snel het voorstel om op de site van de Voedselfamilies ruimte te maken voor een ‘smoelenboek’ waarop onderlinge expertise zichtbaar wordt. Om zo samen het sociale weefsel van de Zuid-Hollandse voedseltransitie te laten groeien!
Circulair en low-waste
Carla Glorie (Stichting Groene Hart Streekproducten) wilde graag de mogelijkheden verkennen om kleinere en nieuwe reststromen te hergebruiken als lokaal kippenvoer. Bijvoorbeeld eendenkroos voor kippen. Studenten van de Haagse Hogeschool zouden ingezet kunnen worden om contacten te leggen tussen voerbedrijven, reststromen én op zoek naar kleinere stromen in de buurt. Carla zoekt hulp – dus wil je aan de slag met circulair kippenvoer? Laat het haar weten!
Esther van Leeuwe, van Smaak van de Waard, is een cateraar die werkt met streekproducten uit de Krimpenerwaard en het Groene Hart. Esther zou graag ook andere horeca-ondernemers inspireren om meer low-waste te gaan werken. Het gesprek leverde contacten, inzichten én interesse op vanuit verschillende opleidingen.
Burgerinitiatieven
Cees Broeksma (Stichting Groene Hart Streekproducten) roept op om (burger-)initiatieven te zien als oplossers voor klimaat, biodiversiteit, bodembeheer en water. Er zijn meer slimme combinaties mogelijk tussen initiatieven en de overheid maar dat vergt wel een andere blik hierop. Zo zouden actieve verbinders ingezet moeten worden tussen voedselinitiatieven en de provincie; met als doel om bestaande aanspreekpunten bij gemeente en provincie in stand te houden.
Claudia Rosbergen van MyTowerGarden wilde graag in gesprek over haar plan om meer mensen aan te zetten tot zelf indoor groente kweken. Te beginnen bij kinderen en minima. Haar groepje heeft samen zitten broeden op ideeën om haar verder op gang te helpen. Na afloop had ze een hoop tips én was ze gemotiveerd om haar educatieplannen verder uit te werken.
Afsluitend kwam Esther met (h)eerlijke gerechten uit de Food Union keuken en we sloten deze bijeenkomst dan ook met napraten onder het genot van een frisje, een drankje en een no-waste buffet.