Blog 4 Kennisteam: Een Circulaire Vertical Farm
Hoe passen best practices uit de dier- en veehouderijsector binnen de Circulaire Stad? Derdejaars studenten van de opleiding Dier in de duurzame samenleving van hogeschool Inholland zochten uit hoe dit past in een Vertical Farm.
Dit deden zij in opdracht Woody Maijers, lector Integrale Voedsel- en Productieketens bij Inholland en in het kader van het toekomstbeeld ‘Circulair’ van de Voedselfamilies op verzoek van Nathalie de Ridder, lid van het Voedselfamilies Kennisteam.
In een Vertical Farm zijn diverse bedrijven gevestigd op diverse verdiepingen. Het is dus een multifunctioneel model van voedselproducerende bedrijven. De Vertical Farm heeft een belangrijke functie in de stad. Zo kunnen reststromen uit de stad worden verwerkt, kunnen van de diverse producten gerechten worden gemaakt, biedt het een ontmoetingsplek, een leeromgeving voor studenten, een innovatiehub voor kennisinstellingen en is het de plek waar burgers en consumenten leren over de herkomst van voedsel. De huidige Vertical Farms huisvesten vooral (tuinbouw)gewassen en op kleine schaal dieren zoals vissen en insecten.
Het uit drie verdiepingen bestaande inspiratiemodel van de Vertical Farm zoals door de Inholland-studenten is uitgewerkt biedt meer ruimte aan productie van dierlijke eiwitten.
Het concept vervult het maatschappelijk verlangen van burgers naar meer betrokkenheid bij voedselproductie en draagt bij aan maatschappelijke acceptatie van veehouderijbedrijven door in alle bedrijfsonderdelen transparant te zijn: wijze van productie, kringlopen, dierenwelzijn, etc.
Dit model dient ter inspiratie van toekomstige ontwikkelen in het kader van circulariteit. Hierbij is gebruik gemaakt van bestaande initiatieven.
- Figuur 1: begane grond Vertical Farm
- Figuur 2: eerste verdieping Vertical Farm
- Figuur 3: tweede verdieping Vertical Farm
- Figuur 4: dak van de Vertical Farm
Op de begane grond komen bezoekers bij de ingang marktkraampjes tegen waar lokale bedrijven hun producten kunnen verkopen, zoals Delflandshof en Farm I See. Verder is hier een legkippenhouderij gevestigd volgens het KipEigen concept: een houderij met oog voor kringlooplandbouw, dierenwelzijn en lokale afzet. Ook bevindt zich hier een boerderijwinkel die de producten van de Vertical Farm verkoopt. Bij de informatiehal kunnen bezoekers zich laten informeren door organisaties als Landbouw met natuur, BoerenNatuur, Kringloopboeren Netwerk en Verdiepingsgroep natuurlijk boeren. In de recreatieruimte kunnen mensen elkaar ontmoeten, napraten en de opgedane informatie laten bezinken tijdens het nuttigen van hun zojuist aangekochte, lokale lekkernijen.
Bezoekers kunnen op de eerste verdieping een koe adopteren bij Stichting Adopteer een Koe. De schapen voegen iets toe aan de beleving van de bezoekers en het kinderdagverblijf die een verdieping hoger ligt. Ook op deze eerste verdieping is een ontmoetingsplek ingericht onder beheer van de Melkbar, een pop-up bar waarbij agrarische ondernemers uit Midden-Delfland in contact komen met stadse ondernemers. Daar is ook een fotocollage te zien van het Midden Delflandse initiatief Dichtbij de Boer. Hierin is het dagelijks boerenleven weergegeven. FeedBackFarm zet op deze verdieping insecten in om regionale reststromen om te zetten in voedsel.
Op de tweede verdieping kunnen bezoekers hun eigen voedsel halen uit het bosgebied met hierin een voedselbos en pluktuin. De Delftse PROEFtuin heeft er een testveld waar koplopers van diverse bedrijven samen nieuwe initiatieven ontwikkelen. Kinderdagverblijf Koetje Boe brengt kinderen weer in contact met dieren en natuur. Groene Cirkel Bijenlandschap benut ook een deel van deze verdieping. In dit Vertical Farm model doen zij onderzoek naar terugdringen van wintersterfte van bijen. Het Poldervarken is zelfs te vinden in de Vertical Farm. De varkens krijgen veel aandacht, dierenwelzijn is gewaarborgd en zij mogen in rustig tempo opgroeien.
Tot slot biedt het dak van de Vertical Farm beschutting aan dieren en mensen. Het bedrijf Beter Duurzaam BV zorgt voor zonnepanelen op het dak.