Voedselfamilies
Search
  • Home
  • Over ons
  • Thema’s
    • 80/20 Regionaal Voedselsysteem
    • MegaMakers
    • Polderen 3.0/Waterpark
    • Voedsel en Circulariteit
    • Publicaties
  • Proeftuinen
  • Netwerken
  • Kennisteam
  • Agenda
  • Contact
Afbeelding1

Blog 4 Kennisteam: Een Circulaire Vertical Farm

Voedselfamilies Circulair en Kringlooplandbouw, Kennisteam, Nieuws, Publicaties

Hoe passen best practices uit de dier- en veehouderijsector binnen de Circulaire Stad? Derdejaars studenten van de opleiding Dier in de duurzame samenleving van hogeschool Inholland zochten uit hoe dit past in een Vertical Farm.  

Dit deden zij in opdracht Woody Maijers, lector Integrale Voedsel- en Productieketens bij Inholland en in het kader van het toekomstbeeld ‘Circulair’ van de Voedselfamilies op verzoek van Nathalie de Ridder, lid van het Voedselfamilies Kennisteam.  

In een Vertical Farm zijn diverse bedrijven gevestigd op diverse verdiepingen. Het is dus een multifunctioneel model van voedselproducerende bedrijven. De Vertical Farm heeft een belangrijke functie in de stad. Zo kunnen reststromen uit de stad worden verwerkt, kunnen van de diverse producten gerechten worden gemaakt, biedt het een ontmoetingsplek, een leeromgeving voor studenten, een innovatiehub voor kennisinstellingen en is het de plek waar burgers en consumenten leren over de herkomst van voedsel. De huidige Vertical Farms huisvesten vooral (tuinbouw)gewassen en op kleine schaal dieren zoals vissen en insecten.

Het uit drie verdiepingen bestaande inspiratiemodel van de Vertical Farm zoals door de Inholland-studenten is uitgewerkt biedt meer ruimte aan productie van dierlijke eiwitten.

Het concept vervult het maatschappelijk verlangen van burgers naar meer betrokkenheid bij voedselproductie en draagt bij aan maatschappelijke acceptatie van veehouderijbedrijven door in alle bedrijfsonderdelen transparant te zijn: wijze van productie, kringlopen, dierenwelzijn, etc.

Dit model dient ter inspiratie van toekomstige ontwikkelen in het kader van circulariteit. Hierbij is gebruik gemaakt van bestaande initiatieven.

Afbeelding1
Figuur 1: begane grond Vertical Farm
Afbeelding2
Figuur 2: eerste verdieping Vertical Farm
Afbeelding3
Figuur 3: tweede verdieping Vertical Farm
Afbeelding4
Figuur 4: dak van de Vertical Farm

Op de begane grond komen bezoekers bij de ingang marktkraampjes tegen waar lokale bedrijven hun producten kunnen verkopen, zoals Delflandshof en Farm I See. Verder is hier een legkippenhouderij gevestigd volgens het KipEigen concept: een houderij met oog voor kringlooplandbouw, dierenwelzijn en lokale afzet. Ook bevindt zich hier een boerderijwinkel die de producten van de Vertical Farm verkoopt. Bij de informatiehal kunnen bezoekers zich laten informeren door organisaties als Landbouw met natuur, BoerenNatuur, Kringloopboeren Netwerk en Verdiepingsgroep natuurlijk boeren. In de recreatieruimte kunnen mensen elkaar ontmoeten, napraten en de opgedane informatie laten bezinken tijdens het nuttigen van hun zojuist aangekochte, lokale lekkernijen. 

Bezoekers kunnen op de eerste verdieping een koe adopteren bij Stichting Adopteer een Koe. De schapen voegen iets toe aan de beleving van de bezoekers en het kinderdagverblijf die een verdieping hoger ligt. Ook op deze eerste verdieping is een ontmoetingsplek ingericht onder beheer van de Melkbar, een pop-up bar waarbij agrarische ondernemers uit Midden-Delfland in contact komen met stadse ondernemers. Daar is ook een fotocollage te zien van het Midden Delflandse initiatief Dichtbij de Boer. Hierin is het dagelijks boerenleven weergegeven. FeedBackFarm zet op deze verdieping insecten in om regionale reststromen om te zetten in voedsel.

Op de tweede verdieping kunnen bezoekers hun eigen voedsel halen uit het bosgebied met hierin een voedselbos en pluktuin. De Delftse PROEFtuin heeft er een testveld waar koplopers van diverse bedrijven samen nieuwe initiatieven ontwikkelen. Kinderdagverblijf Koetje Boe brengt kinderen weer in contact met dieren en natuur. Groene Cirkel Bijenlandschap benut ook een deel van deze verdieping. In dit Vertical Farm model doen zij onderzoek naar terugdringen van wintersterfte van bijen. Het Poldervarken is zelfs te vinden in de Vertical Farm. De varkens krijgen veel aandacht, dierenwelzijn is gewaarborgd en zij mogen in rustig tempo opgroeien.

Tot slot biedt het dak van de Vertical Farm beschutting aan dieren en mensen. Het bedrijf Beter Duurzaam BV zorgt voor zonnepanelen op het dak.

Nu online: ‘Droogte: de volgende crisis’ Blog 1 Polderen 3.0: Cranberry’s telen in de Krimpenerwaard

Gerelateerde Berichten

Schermafbeelding-2020-07-01-om-10.01.30-1024x426-1024x585

Nieuws, Voedselfamilies Academie

Coachingstraject Voedselfamilies Academie van start | Oproep nieuwe deelnemers

Schermafbeelding 2020-12-23 om 10.46.25

80/20 Regionaal Voedselsysteem, Nieuws

Het Zuid-Hollandse Regionale Voedselsysteem anno eind 2020 – Een overzicht.

CFF31096-EAE7-4144-8A80-6793883100A8

Nieuws, Polderen 3.0

Blog 6 Polderen 3.0 Hoeve Kazan: Polderpioniers startten slim: klein en met vleesvee

Meest recente berichten

  • Coachingstraject Voedselfamilies Academie van start | Oproep nieuwe deelnemers
  • Het Zuid-Hollandse Regionale Voedselsysteem anno eind 2020 – Een overzicht.
  • Blog 6 Polderen 3.0 Hoeve Kazan: Polderpioniers startten slim: klein en met vleesvee
  • Blog 7 Kennisteam: Impact van korte keten landbouw op de leefomgeving in Zuid-Holland
  • Sjouk het Kalf: hoe werkt de kalverenbusiness?

Archief

  • maart 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • december 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • januari 2019
  • oktober 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • mei 2018
  • april 2018
  • maart 2018
  • februari 2018
  • januari 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017

De Zuid-Hollandse Voedselfamilies worden gestimuleerd door de Innovatie Agenda Duurzame Landbouw van de provincie Zuid-Holland.
Met deze agenda wil de provincie, via netwerken en proeftuinen, koplopers in de landbouw- en voedselketen helpen nieuwe perspectieven
en initiatieven te ontwikkelen. Ons doel: gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen! Copyright © 2021. Alle rechten voorbehouden.