Alleen de levendige Rotterdamse Oogstmarkt die wekelijks op het Noordplein te vinden is, kon wekenlang niet plaatsvinden door het Rotterdamse verbod op weekmarkten. Gelukkig wisten de marktkooplui creatieve manieren te vinden om hun waar op andere wijze af te zetten zoals bijvoorbeeld via Rechtstreex, de Support Your Locals 010-box en op geïmproviseerde andere verkoopplekken.
Vervolgens was de gedeputeerde benieuwd welke rol de Provincie Zuid-Holland volgens de aanwezige organisaties zou moeten spelen op het gebied van lokaal voedsel en korte ketens. Hierop gaf Maarten Bouten van
Rechtstreex de reactie graag niet in een volgzame subsidierelatie met de provincie te willen zitten, maar veel liever als partners te willen werken aan gedeelde doelstellingen. Bijvoorbeeld op het vlak van de verduurzaming van de landbouw, vraagcreatie bij consumenten en organisaties & het komen tot een gedeeld verhaal over wat een regionaal voedselsysteem precies is of kan worden.
Gerda Zijlstra van de
Rotterdamse Oogst benoemde een typisch probleem voor pioniers in relatie tot de overheid, namelijk dat zij vaak iets willen doen waar nog geen regels voor zijn. Dit betekent vaak dat de pionier een uitputtende strijd moet voeren met vaak wisselende ambtenaren die de historie missen om iets mogelijk te maken. Door bestuurders in Rotterdam werd de Rotterdamse Oogst vaak geprezen, maar vervolgens wierpen ambtenaren belemmeringen op.
Louise Bokhoven trekt het (door POP3-gefinancierde) consumentenplatform
De Kortste Weg van de Zuid-Hollandse Natuur- en Milieufederatie. Op dit platform vind je veel verschillende soorten aanbieders die allemaal op een andere manier ondersteuning wensen. Juist deze ondernemersgerichte vraagbaakfunctie vervult De Kortste Weg en Louise vindt dit een goede manier waarop de overheid korte ketenondernemers via de Milieufederatie ondersteunt. Ze adviseert verder om creatieve financieringsmogelijkheden voor ondernemers mogelijk te maken en daarnaast is ‘locatie’ of ‘grond’ natuurlijk altijd een belangrijk vraagstuk.
Volgens Drees-Peter van den Bosch van Hutten en de
Taskforce Korte Keten is in de coronacrisis gebleken dat regionale voedselsystemen veerkrachtiger zijn dan systemen die werken met ketens met veel meer internationale schakels. Drees gelooft sterk in de provinciale en regionale schaal van een voedselsysteem. Op dat schaalniveau kunnen alle actoren bij elkaar komen. Zuid-Holland heeft alle soorten landbouw in huis, er zijn heel veel mensen, er is een haven en er zijn veel verschillende maatschappelijke problematieken. Op het provinciale niveau komt dit allemaal bij elkaar en daar kan je echt een regionaal voedselsysteem op bouwen. Het zou volgens Drees goed zijn als de Provincie Zuid-Holland een heel duidelijk beeld krijgt van hoe zo’n voedselsysteem er echt uit kan zien zodat vervolgens op de juiste knoppen gedrukt kan worden om dit dan ook echt te realiseren. Ook vindt Drees de uitwisseling tussen provincies hierop cruciaal, zodat het wiel niet overal opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Tenslotte benoemt Drees het cruciale punt dat de macht in het voedselsysteem nu teveel bij de supermarkten ligt en dat die meer verspreid zou moeten worden.