Delflandse Vleesmeesters van start
De Delflandse Vleesmeesters is een club jonge boeren uit Midden Delfland die een zoektocht is gestart naar meerwaarde van de Midden-Delflandse melkkoeien. Uit deze zoektocht kwam de conclusie dat er naast de primaire rol van melk geven een grote kans ligt voor het verwaarden van het melkkoeienvlees.
‘Puur, duurzaam én heerlijk’
Coöperatie de Vleesmeesters U.A. gaat vanmiddag ‘los’. Burgemeester Arnoud Rodenburg mag de officiële handeling verrichten bij horecaboerderij De Paardenstal aan de Gaagweg in Schipluiden. Hij krijgt een vleespakket uitgereikt en bakt zelf een entrecote op een Green Egg BBQ .
De Vleesmeesters is een opvallend initiatief van zeven jonge boeren uit Midden-Delfland: Corné van Leeuwen (29), Anton van der Ende (27), Paul van Leeuwen (25), Marlen van Adrichem (24), Nina Poot (23), Ronald Moerman (22) en Paul Oosthoek (19). Gezamenlijk vertroetelen ze geselecteerde melkkoeien, om vervolgens het vlees te verkopen aan zowel horeca als particulieren.
De boeren hebben elkaar vorig jaar ontmoet op een netwerkbijeenkomst voor jonge agrarische ondernemers in Midden-Delfland. ,,We hadden al snel in de gaten dat er interesse bestaat voor een goed stukje vlees uit Midden-Delfland”, zegt Corné van Leeuwen, voorzitter van de coöperatie. ,,We werken samen met slagerij Evert van Winden uit Delft. Evert doet het echte slagerswerk. Wij selecteren en mesten de koeien en zorgen natuurlijk voor de verkoop.”
Positief
De eerste koeien van Coöperatie de Vleesmeesters zijn inmiddels geslacht en het vlees is verkocht. Volgens Anton van der Ende, die is belast met de verkoop binnen de coöperatie, zijn de eerste reacties van de consumenten positief. Dat komt volgens de zeven jonge boeren ook ‘omdat wij een eerlijk stuk vlees leveren en wij de koe en de boer kennen en weten wie de slager is’. Het feit dat bewoners in Midden-Delfland ‘eigen’ vlees krijgen, helpt daarbij.
Marlen van Adrichem, vriendin van Corné en secretaris van de coöperatie, benadrukt dat het nieuwe initiatief een combinatie is van ideële overwegingen uit oogpunt van het milieu en dierenwelzijn én financiële motieven. ,,In een westerse wereld waarbij voedseloverschot eerder gewoonte is dan uitzondering, is het voor de ‘simpele boer’ tijd voor een andere aanpak om zelf een boterham met beleg te kunnen blijven eten. Dingen doen omdat ze altijd zo gingen, is niet meer van deze tijd. Voor een wereldmarkt produceren met alle regeldruk van Nederland en Europa is haast onmogelijk. Daarom is het belangrijk om binnen de huidige bedrijfsvoering sterk te kijken wat er mogelijk is om nu en in de toekomst een sterk bedrijf op te bouwen en te behouden.”
Vleesvee
Met de Delflandse Vleesmeesters hebben ze hierop, zo zegt Van Adrichem, ‘een overtuigend antwoord gevonden’. ,,Op een duurzame manier kunnen we een puur en heerlijk product op tafel zetten. Bovendien is het een duurzamer concept als je het vergelijkt met vleesvee. Een melkkoe dient primair voor de zuivel. In ons concept wordt daar nog zestig dagen afmesting aan toegevoegd na de zuivelperiode.”
Marlen van Adrichem: ‘Op een duurzame manier kunnen we een puur en heerlijk product op tafel zetten’
Volgens de zeven boeren van de Vleesmeesters ‘is het vlees bovendien honderd procent traceerbaar: van een Midden-Delflandse melkkoe. Van Adrichem: ,,De melkkoe is gras gevoerd waardoor het vlees gezonder is. Verder is het een duurzaam stukje vlees omdat de koe dus een dubbel doel heeft: voor de productie van zuivel en na een periode van afmesting voor het vlees. Dat heeft een unieke smaak. Er worden geen geur-, kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd.”
Inspirerend
Het initiatief van de zeven jonge boeren werkt ook weer inspirerend voor jonge mensen die in het boerenbedrijf willen werken of in de melkveehouderijen. Marlen van Adrichem: ,,Zeker. De coöperatie is voortgevloeid uit een traject, georganiseerd door de gemeente en adviesbureau Boerenverstand. Binnen dat traject merkten we dat de jongeren erg enthousiast zijn over agrarisch ondernemen in Midden-Delfland.”
Corné van Leeuwen noemt de samenwerking met keurslager Evert van Winden in Delft ‘zeer belangrijk’. ,,Evert maakt het mogelijk de coöperatie tot een succes te maken. Allereerst is er de jarenlange ervaring met vlees. Daarbij zorgt Evert ervoor dat het vlees klein wordt gesneden en heeft hij vele tips en ideeën voor het inpakken en verwerken. Zo hebben we laatst een barbecuepakket ontworpen met onder meer carpaccio-spiesjes, pepersteaks en gemarineerde ribeye.”
Het vlees van Coöperatie de Vleesmeesters wordt op bestelling geleverd. Particulieren dienen er rekening mee te houden dat ze het in emmers van vijf kilo krijgen.