Voedselfamilies verenigen zich
Deze blogtekst is met toestemming overgenomen van Mijn droom Baan
Deze week mocht ik namens Koppert Cress gastheer zijn van de Voedselfamilies van de provincie Zuid-Holland. Op het Voedselvernieuwersfeest spraken 120 ondernemers, politici, NGO’s en beleidsmakers over hoe de provincie zichzelf op een duurzame en verantwoorde manier kan voeden. Zo’n vijftien pitches werden gebruikt ter inspiratie.
Uitputting agrarische grond
Jeroen Klompe van Klompe Landbouw maakt zich zorgen over de uitputting van de agrarische gronden. Hij maakt zich sterk om meer verschillende soorten gewassen in kleinere vormen per seizoen te kweken. Hij zou daarbij graag met steun van de overheid greendeals willen afsluiten met data centra die tegenwoordig meer CO2 uitstoten dan vliegtuigen.
Marieke van Leeuwen van LTO Noord constateert dat bodemdaling en bodemkwaliteit een serieus probleem is geworden. Diversiteit in grassen en andere machinekeuze is niet meer toereikend. Grootschalige inzet van drainage zou wel geschikt zijn, maar daar is meer commitment van nodig van alle betrokken partijen. Ze zoekt wegen om dat ingang te zetten.
Douwe Korting wil graag meer herenboeren in Nederland. Dat zijn coöperaties van huishoudens die gezamenlijk een boerderij exploiteren zodat ze hun eigen vlees, zuivel en groente kunnen afnemen. In zijn eigen woonplaats Boxtel betaalt hij wekelijks 10 euro per week voor alle weekinkopen.
Eten met smaak
Natascha Kooiman wil met de Smaackmakers horeca en cateraars duurzamer voeding laten verzorgen. Ze wil meer ondernemingen en overheden hiervoor interesseren.
En Marianne Karstens hoopt met medical cooking meer maatwerk te kunnen leveren voor bepaalde groepen zieke patiënten. Zodat oncologie patiënten met meer smaak kunnen eten en mensen met slikproblemen toch voedsel kunnen nuttigen.
Herman Poos: ‘In een zorgcentrum in Noord-Nederland zouden bewoners van een zorgcentrum een boete van 500 euro krijgen als ze nog langer buiten de deur het eten zouden kopen. Het eigen eten vonden ze namelijk onder de maat. Zo zijn we dus al afgezakt…’
Boete voor beter eten
Als uitsmijter mocht ik samen met Luite Snijder, innovatieconsultant van de HAS, mijn ergernis uiten hoe mensen in ziekenhuis en verzorgingshuizen vaak worden afgescheept met maaltijden die niet te verteren zijn en vaak niet of nauwelijks gezond zijn. Voedselverspilling is daar vaak ook onnodig hoog. Waarom wordt geaccepteerd dat koks in die instellingen vaak geen pollepel meer hebben, maar alleen een schaar? Als klap op de vuurpijl vertelden we een opstoot in een zorgcentrum in Noord-Nederland waar de bewoners een boete van 500 euro zouden krijgen als ze nog langer buiten de deur het eten zouden kopen. Het eigen eten vonden ze namelijk onder de maat. Zo zijn we dus al afgezakt…
Luite en ik hebben aangekondigd dat we willen meehelpen het eten te verbeteren in zorgcentra, want juist deze kwetsbare doelgroep heeft recht op goed, gezond en lekker eten. We willen beginnen in Rotterdam. Vele leden van de Voedselfamilie hebben aangeboden te helpen. Wordt dus vervolgd! Een impressie vindt u hier: