Voedselfamilies
Search
  • Home
  • Over ons
  • Thema’s
    • 80/20 Regionaal Voedselsysteem
    • MegaMakers
    • Polderen 3.0/Waterpark
    • Voedsel en Circulariteit
    • Publicaties
  • Proeftuinen
  • Netwerken
  • Kennisteam
  • Agenda
  • Contact
stofNadenken

Voedsel geeft stof tot nadenken!

Voedselfamilies Nieuws

Deze blogtekst is met toestemming overgenomen van Mijn droom Baan

Ik ben deze week geïnspireerd door de nationale Voedseltop waar Rob Baan zijn missie (Nederland de gezondste delta) mocht uitdragen. Zelf probeerde ik op regionaal niveau tijdens de werkbijeenkomsten van de Zuid-Hollandse Voedselfamilie en die van de Floriade (Food 2020) in Almere de visie van Koppert Cress verder uit te dragen.

Er is nog een lange weg te gaan, maar het is fascinerend en motiverend om te zien hoeveel bondgenoten er zijn en welke krachten er ontwikkeld kunnen worden. En hoeveel grote en vooral inspirerende ondernemers dit geloof met ons verder willen uitdragen!

Graag zoom ik in dit blog in op het huiswerk dat Pepik Henneman van Meneer de Leeuw samen met Merten Nefs en PJ Beers heeft gedaan op de vraag of in hoe verre Zuid-Holland autonoom voedsel lokaal zou kunnen produceren.

In dit verstedelijkte gebied met 130.000 ha landbouwgrond (veen, klei en zand) wonen 3,6 miljoen mensen. Zelfs als we geen vlees meer zouden eten, zou dat niet lukken, zo concludeert Pepik na de nodige deskresearch achter zijn computer. Afgelopen week maakten verschillende experts mij ook duidelijk we ons daarnaast grote zorgen moeten maken over verschraling van landbouwgrond. We putten ons potentieel uit, deels door bemesting. Akkerbouwers rijden tegenwoordig al met zachte banden met hun grote en zware wagens over hun land om beschadigingen te beperken….

Pepik heeft daarnaast ook nagedacht om genoeg voedsel te produceren zonder het milieu nog zwaarder te belasten. De land- en tuinbouwers in Zuid-Holland zouden dan meer groente, minder suikerbieten en minder bloemen moeten produceren. De grote omslag zit uiteindelijk in de productie van plantaardige vetten, koolzaadolie, granen en peulvruchten.

Die ruimte is er niet, tenzij de 4e Maasvlakte rondom de Rotterdamse haven hiervoor kan worden aangewend. En dat sluit weer naadloos aan bij de toekomstvisie van visionair Prof dr. Jan Rotmans die de Rotterdamse haven wil transformeren van een logistiek knooppunt voor fossiele grondstoffen naar een voor nieuwe energiebronnen, zoals eiwit uit zeewier en insecten.

Tachtig procent lokaal voedsel in de provincie Zuid-Holland produceren zou uiteindelijk over twintig jaar mogelijk zijn, wanneer ook een deel van Zeeland een bijdrage kan leveren en het geproduceerde voedsel zoveel mogelijk lokaal wordt verhandeld en geconsumeerd. Zo is de overtuiging van Pepik en zijn team. De provincie zou daar nu al haar beleid op moeten afstemmen door nieuw vrij land eerst beschikbaar te stellen voor voeding en pas daarna voor natuur en recreatie.

Later met dit voorjaar gaan we met enkele grote voedselproducenten en andere stakeholders serieus nadenken we deze uitgangspunten kunnen verknopen met de ambitie van Koppert Cress om van Nederland de gezondste delta te maken. Wordt vervolgd dus!

In bijgaande inspiratievideo licht Pepik Henneman zijn ruwe berekening nader toe hoeveel mensen in Zuid Holland gezond en duurzaam met lokaal voedsel kunnen worden gevoed!

Geadopteerd door de Voedselfamilies! 80% van Zuid-Hollandse maaltijden van lokale bodem – kan dat?

Gerelateerde Berichten

Schermafbeelding 2020-12-23 om 10.46.25

80/20 Regionaal Voedselsysteem, Nieuws

Het Zuid-Hollandse Regionale Voedselsysteem anno eind 2020 – Een overzicht.

CFF31096-EAE7-4144-8A80-6793883100A8

Nieuws, Polderen 3.0

Blog 6 Polderen 3.0 Hoeve Kazan: Polderpioniers startten slim: klein en met vleesvee

Schermafbeelding 2020-11-25 om 13.13.11

80/20 Regionaal Voedselsysteem, Kennisteam, Nieuws

Blog 7 Kennisteam: Impact van korte keten landbouw op de leefomgeving in Zuid-Holland

Meest recente berichten

  • Het Zuid-Hollandse Regionale Voedselsysteem anno eind 2020 – Een overzicht.
  • Blog 6 Polderen 3.0 Hoeve Kazan: Polderpioniers startten slim: klein en met vleesvee
  • Blog 7 Kennisteam: Impact van korte keten landbouw op de leefomgeving in Zuid-Holland
  • Sjouk het Kalf: hoe werkt de kalverenbusiness?
  • Blog 5 Polderen 3.0: Boerderij Landlust – een start-up voorbij de vallei des doods

Archief

  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • december 2019
  • oktober 2019
  • september 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • januari 2019
  • oktober 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • mei 2018
  • april 2018
  • maart 2018
  • februari 2018
  • januari 2018
  • december 2017
  • november 2017
  • oktober 2017

De Zuid-Hollandse Voedselfamilies worden gestimuleerd door de Innovatie Agenda Duurzame Landbouw van de provincie Zuid-Holland.
Met deze agenda wil de provincie, via netwerken en proeftuinen, koplopers in de landbouw- en voedselketen helpen nieuwe perspectieven
en initiatieven te ontwikkelen. Ons doel: gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen! Copyright © 2021. Alle rechten voorbehouden.