Oogstbijeenkomst – kom je verder werken aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem?
We starten plenair met vier korte gesprekken.
- Hoe creëer je perspectief voor verduurzaming van de akkerbouw?
Een uitwisseling tussen Cornelis Mosselman (Vooruitboeren) en Jeroen Klompe (Klompe Landbouw en Soil Heroes), allebei innoverende akkerbouwers, die zonder steun van de bank of de overheid aan de slag zijn gegaan. Interessant is dat ze vanuit een verschillende visie allebei voor een andere strategie en aanpak hebben gekozen.
Wat doen ze en waarin verschillen ze? En waarom?
Welke obstakels komen ze tegen? Wat herkennen ze van elkaar?
Welke lessen kunnen beleidsmakers hieruit trekken bij het faciliteren van de transitie?
- Het bodemleven centraal stellen – wat betekent dat voor de melkveehouderij?
Verbetering van het bodemleven, dat is de missie van Theo Mulder, voormalig melkveehouder. Zijn cursussen Bodembiologie worden drukbezocht door biologische én gangbare boeren. “Het kwartje viel toen ik me realiseerde dat de grond te vergelijken is met een koeienpens. In een pens leven allerlei bacteriën die cruciaal zijn voor de vertering van voedsel – en dús voor de gezondheid en melkproductie van een koe. Het is daarom erg belangrijk wat je er in stopt.”
Theo Mulder vertelt zijn verhaal tijdens onze Oogstbijeenkomst op 1 september en Jan Duijndam reflecteert daarop. Wat betekent dat voor de bedrijfsvoering van een melkveehouder? Waar liggen de kansen?
- Hoe breng je meer feitelijkheid op tafel in gebiedsprocessen?
Jan Spijkerboer (Kadaster) en Coen van Dedem (team Voedselfamilies) vertellen over de gebiedsanalyse waarmee ze de feitelijke situatie op Goeree-Overflakkee en in de Alblasserwaard in kaart brachten. Om op een zinvolle manier gebiedsgericht te kunnen werken, is immers allereerst gedetailleerd inzicht nodig. Ook is gewerkt aan een financiële onderbouwing van de kosten van verduurzaming.
Terug naar de feiten. Wat is de grondsoort en de bestemming in een gebied? En wat zijn de karakteristieken van de bedrijven die er actief zijn? Hoe groot, wat is de leeftijd van het bedrijfshoofd? Vanuit feitelijkheid naar gebieden kijken biedt mogelijk een goede aanvulling voor de nieuwe gebiedsaanpak.
- Wat voegt gezondheid toe aan het perspectief op voedsel en landbouw?
Steeds duidelijker wordt de noodzaak om een koppeling te maken tussen voeding en gezondheid, juist ook in de stad. Pamela van der Groot (Provincie Zuid-Holland) en Liane Lankreijer (team Voedselfamilies) geven een eerste beeld van hun verkenning naar plekken en aanpakken waar gezondheid en voedsel samen komen. Op deze plekken wordt zichtbaar hoe verschillende factoren samen bijdrage aan gezond voedsel en wat nodig is voor een gezonde voedselomgeving.
Hoe geef je dergelijke initiatieven een plek in een landbouw- en voedselstrategie? Waar ligt de potentie? Wat zijn de knelpunten?
Verdiepen: hoe kun jij bijdragen vanuit jouw professionele rol?
Op basis van deze plenaire sessies gaan we verder verdiepen. De grote kracht van Voedselfamilies zit immers in de openhartige onderlinge uitwisseling tussen boeren, stadsmensen, ambtenaren, beleidsmakers en wetenschappers. Met als startvraag: Op welke manier kun jij vanuit je eigen professionele rol bijdragen aan de transitie?
Verder praten tijdens borrel en diner
De intensieve gesprekken lopen ongetwijfeld door tijdens de netwerkborrel en het afsluitende diner. Topchef Gilbert Kolff (FOND Rotterdam) kookt met producten van het erf van Cornelis Mosselman. Om de korte route van bodem naar bord te benadrukken, krijgen we het diner geserveerd tussen de teeltstroken op het land van Cornelis.
We maken er een feestelijke bijeenkomst van. Waarin we niet alleen vooruitkijken, maar ook samen vieren wat we in de afgelopen jaren met elkaar hebben geoogst.