Proeftuinen

Als Zuid-Hollandse Voedselfamilies zoeken we naar innovatieve oplossingen voor het realiseren van een duurzame voedselketen. Voor gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen. Die duurzame innovaties komen tot stand in proeftuinen. Een proeftuin is een zichtbare plek in Zuid-Holland, bijvoorbeeld een testveld of een testruimte in een bedrijf, waar we samen met koplopers in de landbouw- en voedselketen duurzame landbouw uitproberen en ontwikkelen. Proeftuinen kunnen zowel een fysieke als mentale experimenteerruimte zijn. Proeftuinen zijn niet alleen nodig om duurzame innovaties mogelijk te maken, het zijn ook ontmoetingsplekken voor innovators en koplopers en plekken waar kennis gedeeld wordt.
Proefveld Zuid-Holland
Initiatiefnemers voor een proeftuin bepalen zelf met hun partners waar en waarin zij hun proeftuin willen opzetten. Dat kan bijvoorbeeld in akkerbouwgebieden, in melkveehouderijgebieden of in tuinbouwgebieden. Maar proeftuinen kunnen ook gecreëerd worden in en om de steden, rond groengebieden, bij innovatiecentra en proefboerderijen. Zuid-Holland is zeer divers, afstanden zijn kort, locaties goed bereikbaar. Bij elkaar kunnen de proeftuinen uitgroeien tot proefveld Zuid-Holland.
Bekijk en volg de Proeftuinen
Er zijn inmiddels al heel wat Proeftuinen opgezet. Zie voor een volledig overzicht de kaart met Proeftuinen. Bekijk vooral ook de documentaire die eerder over de eerste Proeftuinen werd gemaakt. Inmiddels zijn er meer video’s beschikbaar van later gestarte Proeftuinen. Check alle video’s hier. Veel proeftuinen passen goed bij de belangrijkste thema’s van de Voedselfamilies, lees daar hier meer over. Hieronder worden tot slot nog enkele proeftuinen nader toegelicht.

Precisiebemesting: veel vliegen in één klap
Bemesting-experts Herre Bartlema en Wim de Hoop van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringloopprecisiebemesting (NCOK) informeren boeren en andere betrokkenen over de voordelen van precisiebemesting. Deze manier van bemesten biedt kansen om stikstofuitstoot te verminderen en bodemkwaliteit te verbeteren, zonder dat de boer erop in moet leveren. Het streven is om zoveel mogelijk […]

FeedBackFarm: insecten doen de kringlooplandbouw
Restproducten van de boerderij gebruiken om larven te kweken, die het weer heel goed doen als diervoeder. Met dat idee benaderde insectenkweker InsectoCycle de kaas- en zuivelboerderij Kuiper in de Alblasserwaard. Jan en Thera Kuiper hadden daar wel oren naar: “Samen zijn we FeedBackFarm gestart: een proeftuin waarin onze kaaswei, kuilresten en plantresten worden gebruikt […]

HW2O: van grond naar voedingsbodem
Genieten van smaakvolle Zuid-Hollandse aardappelen. Kan dat in de toekomst nog wel, nu de grond waar ze op geteeld worden onder druk staat? En hoe zit het met onze andere voedingsrijke landbouwproducten? In de Hoeksche Waard heeft een groep innovatieve akkerbouwers de handen ineen geslagen. Samen vormen ze Stichting Hoeksche Waard op de Kaart (H-WodKa). […]

Rotterzwam: van koffiedik tot oesterzwam en bodemverbeteraar
Rotterzwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en meer plantaardige dan dierlijke eiwitten consumeert. Dat doet het bedrijf door paddenstoelen te kweken op de reststroom van koffie: koffiedik. In hun kwekerij in Schiehaven zetten ze maandelijks zo’n 7.000 kilo koffiedik om in 1.400 kilo oesterzwammen. Om zo te gebruiken, of verwerkt […]
Agenda
Nieuwsbrief
Lessen oogsten uit de Zuid-Hollandse proeftuinen
Eind december 2018 gaf Programmaraad- en Kennisteamlid PJ Beers tijdens de Provinciale Adviescommissie Leefomgeving een presentatie over het thema kringlooplandbouw en deelde daar de lessen van de Zuid-Hollandse proeftuinen. Download de presentatie Lessen oogsten uit de Zuid-Hollandse proeftuinen of bekijk de presentatie van PJ Beers (zijn presentatie start na circa 43 minuten).
Ook interessant: onlangs bracht het Kennisteam van de Voedselfamilies de publicatie Zó smaakt de toekomst uit. Daarin wordt niet alleen het verhaal van een duurzame toekomst vertelt, maar zijn de experimenten uit de Zuid-Hollandse ‘proeftuinen’ ook vertaalt naar een aantal lessen die ons kunnen helpen om die toekomstbeelden dichterbij te brengen. Lees de publicatie Zo smaakt de toekomst.
Blijvende en betekenisvolle verandering aanbrengen in primaire voedselproductie is lastig en niet altijd ‘fotogeniek’. (…) De mensen met goede ideeën zijn niet altijd de mensen die een projectplan kunnen schrijven of naar buiten treden met wat zij doen. Zij zouden een voorbeeldfunctie kunnen hebben maar schrikken er vaak voor terug. Eén van de dingen die wij kunnen doen met ons Voedselfamilie-netwerk is elkaar helpen om onze ideeën scherper te krijgen. Of onze denkkracht als netwerk aanbieden aan iemand die iets doet wat wij de moeite waard vinden, en die wij willen steunen.” Bert Vollering