Nieuws
Perspectief op de korte keten; samenvatting en conclusie
Samengevat: zes perspectieven op de korte keten – en een conclusie Afgelopen jaren zijn in Zuid-Holland talloze korteketeninitiatieven gestart, boerencoöperaties opgericht, boerderijwinkels geprofessionaliseerd en ontwikkelden boeren hun eigen merken en producten. Met wisselend succes. Daarom vroegen we ons af: wat is de rol van de korte keten? Is het realistisch dat de korte ketens een […]

Perspectief op de korte keten: weg naar verandering of de eeuwige niche?
Wanneer ga je als agrarisch bedrijf verduurzamen en hoe financier je dat? Een logisch moment om die stap te zetten, is bij bedrijfsopvolging. Onze casus laat zien: de bank kan en gaat de verduurzaming van de landbouw niet financieren. De impact-investeerder ook niet. Wie wel?

Financiering verduurzaming akkerbouw zit op slot: hoe verder?
Wanneer ga je als agrarisch bedrijf verduurzamen en hoe financier je dat? Een logisch moment om die stap te zetten, is bij bedrijfsopvolging. Onze casus laat zien: de bank kan en gaat de verduurzaming van de landbouw niet financieren. De impact-investeerder ook niet. Wie wel?

Polderpioniers: een positieve blik op de regelgeving – lukt dat?
Gerda Zijlstra (Rotterdamse Oogst) vertelt hoe zij is omgegaan met regelgeving vanuit de overheid die niet altijd werkt zoals bedoeld. Gerda schetst welke hobbels zij tussen 2009 en 2023 heeft genomen en welke creatieve strategieën ze daar op losgelaten heeft.

Waarom kost het wat het kost? De prijs ontleed
Welke rol speelt prijs in ons voedselsysteem? Om het gesprek daarover te kunnen voeren, moeten we eerst helder hebben hoe prijs tot stand komt. Maarten Bouten schreef een mark(e)t(ing) explainer waarin hij de factoren achter de prijs ontleedt.

Waarom kost het wat het kost?
Het spel van de markt in drie bedrijven – een vergelijking op hoofdlijnen
Hoe wordt de (meer)waarde beprijsd in de verschillende verkoopkanalen? Welk spel moet je spelen om de waarde die je als boer of maker creëert overeind te houden in de markt? Oftewel: de zakelijke kant van de voedseltransitie! Een vergelijking op hoofdlijnen in terugblik op onze sessie van 17 februari

Cursus marketing-communicatie voor natuurinclusieve boeren
Wil je graag meer leren over hoe je het verhaal achter jouw natuurinclusieve producten kan vertellen, zodat je er meer van verkoopt voor een goede prijs?
Dit voorjaar organiseren de Voedselfamilies Academie en Rotterdam de boer op! een cursus marketing-communicatie voor natuurinclusieve boeren.

Veel reacties over knelpunten rond ruimtelijke ordening
De oproep om knelpunten te melden op het gebied van regelgeving rond ruimtelijke kaders heeft veel reacties opgeleverd. Het projectteam is nog bezig om te bepalen welke casussen de beste kandidaten zijn voor de volgende fase. Wat valt op bij de inzendingen: Veel ondernemers willen een kleine windmolen. Door het ontbreken van beleid krijgen ze geen vergunning. […]

Pioniersdilemma’s: “Met één been op de boerderij en één been in de stad”
“Voor mij is dit ideaal: met één been op de boerderij en met één been in de stad”, vertelt Joost van Schie, wanneer we met de Polderpioniers zijn Leidse Oogst-winkel bezoeken. Het verwaarden en vermarkten van eigen producten is voor veel Polderpioniers een spannende reis. Welke keuzes moet je maken? Hoe pak je het aan […]

De (persoonlijke) krachten in het netwerk
Perspectieven uit stad en polder De Voedselfamilies waren goed vertegenwoordigd op de netwerkbijeenkomst op 24 november in het Rotterdamse Keilepand. We keken uit op de keuken van FoodUnion, waar cateraars die samen een keuken en apparatuur delen, druk aan het koken waren. Geïnspireerd door deze omgeving spraken we over pakkende kansen en prikkelende dilemma’s die […]