Nieuws
Voedsel-verbindingsplekken: waar gezondheid gebeurt
In het veldonderzoek: “Waar gezondheid gebeurt”, is verkend wat groene ontmoetingsplekken en sociale voedselinitiatieven gemeenschappelijk hebben en wat hun meerwaarde is voor een gezonde leefomgeving. Voedsel-verbindingsplekken (zoals buurttuinen en aanschuiftafels) bieden de gelegenheid om in de leefomgeving de weg te vinden naar een gezond leven en een gezonde planeet. Initiatiefnemers geven aan dat deze plekken de […]
Terugblik op De Grote Voedselversleiding
Als Voedselfamilies Zuid-Holland nemen we alle delen van het voedselsysteem onder de loep. We brengen verschillende perspectieven, de feiten en persoonlijke ontmoetingen bij elkaar. Op 18 januari 2024 de laatste bijeenkomst uit de serie Voeding & Gezondheid. Hoe werkt de grote voedselverleiding? Gezond eten gaat niet zolang we aan gemak verslaafd zijn. Samen met ca. 70 […]
PolderPioniers; dilemma’s van het financieren van vernieuwing
Met de Polderpioniers waren we in november te gast bij Gerard en Mieke Mul op hun boerderij Boterhuys, een biologische melkveehouderij, ijsmakerij en ontmoetingsplek onder de rook van Leiden. Daar zijn we met elkaar in gesprek gegaan over de verschillende financieringsbehoeften die er spelen en welke mogelijkheden er zijn. In 2019 is de familie, met hun […]
Terugblik op Pillen, Poen en Penen
Als Voedselfamilies Zuid-Holland nemen we alle delen van het voedselsysteem onder de loep. We brengen verschillende perspectieven, de feiten en persoonlijke ontmoetingen bij elkaar. Dit voorjaar keken we naar de Korte Keten. Dit najaar naar Voeding e& Gezondheid en op 30 november jl. ging het over Pillen, Poen en Penen.Wat hebben wij opgehaald tijdens deze […]
Take-aways Bacteriën, Bodem en Buik
Als Voedselfamilies Zuid-Holland nemen we alle delen van het voedselsysteem onder de loep. We brengen verschillende perspectieven, de feiten en persoonlijke ontmoetingen bij elkaar. Op 1 november jl. praatten wij over de relatie tussen Bacteriën, Bodem en Buik. Een ontdekkingstocht naar de feiten waarbij oprichter van Bac2Nature Marco Van Es, bodemexpert Theo Mulder en huisarts Lieneke van de Griendt hun […]
Perspectief op de korte keten; samenvatting en conclusie
Samengevat: zes perspectieven op de korte keten – en een conclusie Afgelopen jaren zijn in Zuid-Holland talloze korteketeninitiatieven gestart, boerencoöperaties opgericht, boerderijwinkels geprofessionaliseerd en ontwikkelden boeren hun eigen merken en producten. Met wisselend succes. Daarom vroegen we ons af: wat is de rol van de korte keten? Is het realistisch dat de korte ketens een […]
Perspectief op de korte keten: weg naar verandering of de eeuwige niche?
Wanneer ga je als agrarisch bedrijf verduurzamen en hoe financier je dat? Een logisch moment om die stap te zetten, is bij bedrijfsopvolging. Onze casus laat zien: de bank kan en gaat de verduurzaming van de landbouw niet financieren. De impact-investeerder ook niet. Wie wel?
Financiering verduurzaming akkerbouw zit op slot: hoe verder?
Wanneer ga je als agrarisch bedrijf verduurzamen en hoe financier je dat? Een logisch moment om die stap te zetten, is bij bedrijfsopvolging. Onze casus laat zien: de bank kan en gaat de verduurzaming van de landbouw niet financieren. De impact-investeerder ook niet. Wie wel?
Polderpioniers: een positieve blik op de regelgeving – lukt dat?
Gerda Zijlstra (Rotterdamse Oogst) vertelt hoe zij is omgegaan met regelgeving vanuit de overheid die niet altijd werkt zoals bedoeld. Gerda schetst welke hobbels zij tussen 2009 en 2023 heeft genomen en welke creatieve strategieën ze daar op losgelaten heeft.
Waarom kost het wat het kost? De prijs ontleed
Welke rol speelt prijs in ons voedselsysteem? Om het gesprek daarover te kunnen voeren, moeten we eerst helder hebben hoe prijs tot stand komt. Maarten Bouten schreef een mark(e)t(ing) explainer waarin hij de factoren achter de prijs ontleedt.