Nieuws

Blog: Wat er gebeurt als je Polderwijzen bijeen brengt.
Mensen met een passie voor de veenweidepolder. En niet alleen passie, maar ook kennis en ervaring. Mensen die kunnen uitzoomen om het over praktijkoverstijgende zaken te hebben. Zaken die we kunnen oppakken om de verduurzaming van de praktijk te bespoedigen. Wij brachten vanuit ons programma De Nieuwe Polder een aantal van deze mensen bij elkaar en noemen hen vanaf nu: Polderwijzen!

Blog: Hoe je als polder-ondernemer authentiek kunt zijn.
Een oude rot in het Polderpionieren is Jan Duijndam van Hoeve Biesland. Al decennia zoekt deze ondernemer naar kansen om zijn versie van een duurzame invulling voor de veenweidepolder neer te zetten. Naast het verdienen van een fatsoenlijke boterham voor zichzelf, natuurlijk.

Nieuwe podcast ‘Landlust’ nu te beluisteren!
Samen met De Oogst van Morgen maakten we de nieuwe podcast Landlust. In deze podcast voeren Maaike de Beer en Patrick Kaashoek het goede gesprek over ruimte voor transitie in Nederland.

‘Stel je open, wees authentiek èn zakelijk’ | Junior-polderpioniers troffen elkaar voor het eerst in 2021
Op 24 maart j.l. troffen de ‘junior’-polderpioniers elkaar voor het eerst in 2021. Ze durfden alles te vragen aan Jan Duijndam, ingevlogen senior polderpionier.

Coachingstraject Voedselfamilies Academie van start | Oproep nieuwe deelnemers
Nieuwe ondernemers voor de tweede coaching ronde van de Voedselfamilie Academie kunnen zich nu al aanmelden! Voor de zomer(vakantie) starten we met twee oriënterende themabijeenkomsten, zodat we vanaf september 2021 met jou aan de slag kunnen.

Het Zuid-Hollandse Regionale Voedselsysteem anno eind 2020 – Een overzicht.
Je vindt hier een overzicht van wat er in onze provincie gebeurt op de thema’s ‘lokaal voedsel’, ‘korte voedselketen’, ‘stadslandbouw’, etc. Wij noemen het ‘regionaal voedselsysteem’.

Blog 6 Polderen 3.0 Hoeve Kazan: Polderpioniers startten slim: klein en met vleesvee
Zij-instromers zijn het, John en Saskia. John z’n oudere broer heeft het melkveebedrijf van zijn ouders overgenomen. Saskia was vooral als ambtenaar betrokken bij het fenomeen boeren.

Blog 7 Kennisteam: Impact van korte keten landbouw op de leefomgeving in Zuid-Holland
Als 80% van ons eten dichtbij wordt geproduceerd, welke impact heeft dat dan op het landschap? Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch deden hier onderzoek naar.

Sjouk het Kalf: hoe werkt de kalverenbusiness?
Ineens was daar Sjouk het kalf op Facebook. We zagen hoe er in Friesland een kalfje in een Volvo-achterbak met stro werd geladen en hoe dat kalfje in Midden-Delfland een fijne stal+weiland vond. En een vriendje kreeg, Spek. Sjouk en Spek bleken de adoptiekalveren van voedselsysteemkenner Hiske Ridder uit Den Haag te zijn. Via het grootbrengen van deze kalfjes, onderzoekt Hiske de kalverenbusiness. We stelden haar wat vragen!
Blog 5 Polderen 3.0: Boerderij Landlust – een start-up voorbij de vallei des doods
We staan met de polderpioniers in het land aan de Oostgaag in Maasland. Op de fundering van de nieuwe stal van Roel van Buuren. In de verte – tegen het glas van het Westland – grazen zijn bruin-beige Jersey’s. Nauwelijks te zien in het nog groene gras.