Nieuws
Verslag kwetsbare kerstborrel
Op dinsdag 17 december vond onze Kwetsbare Kerstborrel plaats bij Buitenplaats Op Hodenpijl in Schipluiden. Na een mooie rondleiding streken we neer in de prachtige Pastoriekamer waar familieleden hun lessen uit 2019 deelden.Plenair komen aan het woord Jeroen van der Kooij, Marijke Booij, Jason Kiem en Cornelis Mosselman. Opvallend is dat zij bijna allemaal zeggen […]
Kwetsbare Kerstborrel
Op dinsdag 17 december organiseren we tussen 16:00 en 18:30 de Voedselfamilies Kwetsbare Kerstborrel bij Buitenplaats Op Hodenpijl in Schipluiden in Midden-Delfland! We nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en met ons terug te blikken op 2019. Tijdens de borrel zullen we in het bijzonder kijken naar de Zuid-Hollandse Proeftuinen. Projecten, […]
Volle kracht vooruit
Hoe kunnen kleine makers groeien zonder in te boeten op authenticiteit en idealen? Die vraag hield ambachtelijk suikermaker Alexander Geijzendorffer het publiek voor tijdens het Mega Maker Festival in de Fruitvis in Rotterdam. Aan de hand van een aantal stellingen reflecteerden makers kritisch op hun eigen werkwijze en idealen. Want hoe duurzaam is kleinschalige productie […]
Rotterzwam: van koffiedik tot oesterzwam en bodemverbeteraar
Rotterzwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en meer plantaardige dan dierlijke eiwitten consumeert. Dat doet het bedrijf door paddenstoelen te kweken op de reststroom van koffie: koffiedik. In hun kwekerij in Schiehaven zetten ze maandelijks zo’n 7.000 kilo koffiedik om in 1.400 kilo oesterzwammen. Om zo te gebruiken, of verwerkt […]
De Krekerij en Joy Bugs: de Hollandse grasshopper is een echte topper!
Jeugdvrienden Sander Peltenburg en George Brandenburg begonnen in 2016 met hun bedrijf Burgs Foods. Onder de naam De Krekerij maken zij vleesvervangers van Nederlandse krekels en sprinkhanen voor de horeca, om daarmee een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie. Dit doen zij samen met Joy Bugs, een Zuid-Hollandse insectenkwekerij gerund door Eysbrand Rozendaal, Peter Stam […]
Zó smaakt de toekomst
Medio 2019 bracht het Kennisteam de publicatie Zó smaakt de toekomst uit. Daarin wordt niet alleen het verhaal van een duurzame toekomst vertelt, maar zijn de experimenten uit de Zuid-Hollandse ‘proeftuinen’ ook vertaald naar een aantal lessen die ons kunnen helpen om die toekomstbeelden dichterbij te brengen. Lees de publicatie Zo smaakt de toekomst. Of lees […]
Voedselfamilies-update
Met trots lanceren wij ons digitale magazine: “Eten maken waar je blij van wordt”. Een Voedselfamilies-update. Lees er alles over het werk dat ons netwerk het afgelopen jaar heeft verzet. Ontdek hoe het staat met onze toekomstdroom om in 2036 voor 80% van eigen Zuid-Hollandse bodem te eten. En, last but not least: maak kennis […]
Ambitiedag
In 2036 voor 80% van Zuid-Hollandse bodem eten. Tijdens de Ambitiedag van het kennisteam van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies is gekeken wat er nodig is om dit waar te maken. Rijst verbouwen bijvoorbeeld en meer insecten eten bijvoorbeeld. Tijdens diverse workshops zijn allerlei ideeën opgehaald over het voedselsysteem van de toekomst en zijn weer mooie stappen […]
De korte keten mainstream in 2023
Leren van briljante mislukkingen & droombeelden waarmaken Wat kunnen we leren van de briljante mislukkingen van korte keten pioniers? En wat moet er gebeuren als we onze droombeelden voor 2023 waar willen maken? Op die vragen werden gezamenlijk antwoorden gevonden, tijdens een inspirerende Voedselfamiliebijeenkomst op dinsdagmiddag 4 juni.
Klein land met groot imago: Hollandse keuken weer terug op de kaart
Culinaire koplopers en voedselpioniers Inspiratie uit de Gouden Eeuw van Nederland Als je aan de Nederlandse keuken denkt, dan denk je aan stamppot, hagelslag en bitterballen. Toch? Volgens verhalenverteller Menko Wiersema, werkzaam bij PZH op het onderwerp groene cirkels en de verduurzaming van de voedselketens, doen we onszelf al jarenlang tekort met ons platgeslagen culinaire […]