Nieuws
Precisiebemesting: veel vliegen in één klap
Bemesting-experts Herre Bartlema en Wim de Hoop van het Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Kringloopprecisiebemesting (NCOK) informeren boeren en andere betrokkenen over de voordelen van precisiebemesting. Deze manier van bemesten biedt kansen om stikstofuitstoot te verminderen en bodemkwaliteit te verbeteren, zonder dat de boer erop in moet leveren. Het streven is om zoveel mogelijk […]
FeedBackFarm: insecten doen de kringlooplandbouw
Restproducten van de boerderij gebruiken om larven te kweken, die het weer heel goed doen als diervoeder. Met dat idee benaderde insectenkweker InsectoCycle de kaas- en zuivelboerderij Kuiper in de Alblasserwaard. Jan en Thera Kuiper hadden daar wel oren naar: “Samen zijn we FeedBackFarm gestart: een proeftuin waarin onze kaaswei, kuilresten en plantresten worden gebruikt […]
Interview met akkerbouwvernieuwer Mosselman
Op woensdag 12 februari 2020 interviewden we Cornelis Mosselman van Vooruitboeren/Bi-Jovira in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. Cornelis is een akkerbouwer die zijn bedrijf radicaal aan het omgooien is. Cornelis werkt aan twee transities: een omschakeling van zijn teeltwijze én een verandering van de manier waarop hij zijn producten afzet. Cornelis schakelt om naar biologisch en […]
HW2O: van grond naar voedingsbodem
Genieten van smaakvolle Zuid-Hollandse aardappelen. Kan dat in de toekomst nog wel, nu de grond waar ze op geteeld worden onder druk staat? En hoe zit het met onze andere voedingsrijke landbouwproducten? In de Hoeksche Waard heeft een groep innovatieve akkerbouwers de handen ineen geslagen. Samen vormen ze Stichting Hoeksche Waard op de Kaart (H-WodKa). […]
Blog 2 Kennisteam: MegaMakerMovement
Voor Voedselfamilies verkenden we de verschillende richtingen die ons voedselsysteem in kan slaan in het rapport Zo Smaakt de Toekomst. In een blogreeks vatten we de hoofdlijnen samen. Lees nu deel 2: de Megamakers-movement.Hoe smaakt de toekomst? In het regionale innovatienetwerk duurzame landbouw, de Voedselfamilies, denken ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers hier samen over na. Uit […]
Verslag bezoek The Barn Antwerpen
Op vrijdagmiddag 28 februari bezochten we met een groep Familieleden het nieuwe Belgische Bio & Zero-Waste supermarktconcept The Barn in Antwerpen! Mooie zaak, fijne uitstraling en enthousiast personeel. Zie ook https://thebarn.bio/nl/ Het zero-waste (of eigenlijk zo min mogelijk waste) principe is ver doorgevoerd in deze winkel, zelfs de wijn mag je tappen in een zelf meegebrachte fles. […]
Interessant leesvoer
DRIFT schreef een interessante blog over aansprakelijkheidsrecht dat we hier graag met jullie delen. Vanuit de Voedselfamilies gaan we later dit jaar aan de slag met dit thema.
Blog 1 Kennisteam: 80/20 Vensterbanklandbouw
Wat eten we vandaag? Achter die simpele vraag gaat een wereld schuil – van boeren tot groothandels, van verwerkers tot winkels – die grenzen overschrijdt, maar ons ook allemaal verbindt. Maar wat eten we morgen? En in 2050? Die vraag houdt steeds meer Zuid-Hollanders bezig. Voor Voedselfamilies verkenden we de verschillende richtingen die ons voedselsysteem […]
Gedeputeerde Bom-Lemstra & de Voedselfamilies
Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de Provincie Zuid-Holland is de komende vier jaar verantwoordelijk voor de werkvelden: economie & innovatie, land- & tuinbouw en gezond & veilig (milieu, bodem, klimaatadaptatie). Ze is dus ook als gedeputeerde betrokken bij de Voedselfamilies.
Inspiratie uit het buitenland
Vorige week organiseerden we samen met LTO Noord regio West de terugkomdag van drie studiereizen. Op de mooie (maar frisse!) locatie Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht deelden we met elkaar hoe de studiereizen naar Bristol, Baskenland en Barcelona inspiratie leveren voor het Zuid-Hollandse regionale voedselsysteem. Ook genoten we van een heerlijk diner verzorgd door chef Gilbert Kolff van Fond Rotterdam […]