Verduurzaming Akkerbouw
Home / Programma’s / Verduurzaming Akkerbouw
Op de Zuid-Hollandse eilanden met hun uitgestrekte akkers zijn honderden akkerbouwers actief – van kleine familiebedrijven tot grootschalige boerenbedrijven, op percelen van vijf tot bijna vijfhonderd hectare groot.
Gezamenlijk vormen de Zuid-Hollandse akkerbouwers een sector die er nog steeds in slaagt om in de wereldtop mee te draaien. Een bijzondere prestatie, die ze hebben gerealiseerd dankzij schaalvergroting, intensivering, vergaande mechanisatie en specialisatie. Zo richten ze zich met name op een aantal cash crops, zoals uien, suikerbieten, kool en (poot)aardappelen.
Dit bedrijfsmodel zorgt echter ook voor veel onzekerheid. Blijft het verdienmodel houdbaar op de langere termijn? Er is een forse afhankelijkheid van externe input. Hoe ontwikkelt de kostprijs zich? Veel van de oogst wordt geëxporteerd, waarmee de prijzen op de wereldmarkt de opbrengsten dicteren. Is schaalvergroting de enige uitweg of zijn er levensvatbare alternatieven?
Daarnaast zijn er zorgen over de bodemkwaliteit, het gebruik van chemie en de effecten van klimaatverandering. Wat betekent het als wet- en regelgeving rond middelengebruik en waterkwaliteit worden aangescherpt? Ecologie en bodemkwaliteit zijn essentieel om ook in de toekomst voedsel te kunnen blijven produceren. Maar wat is de afweging tussen financieel en ecologisch rendement? En wie levert welke bijdrage? Want stikstofdepositie en CO2-uitstoot zijn nu eenmaal een breed maatschappelijk probleem.
Als samenleving moeten we op zoek naar het antwoord op de vraag wat er nodig is om bodem en water gezonder te maken, als dragers van onze landschappen. Sommige boeren gooiden het roer om en kozen ervoor om de bodem en de ecologie als uitgangspunt te nemen. Samen met deze pioniers onderzoeken we de mogelijkheden en de obstakels, op weg naar een toekomstbestendig regionaal voedselsysteem. En we onderzoeken of hun kennis ook bruikbare inzichten biedt voor de grotere boeren, die binnen hun focus op efficiency en een lage kostprijs op zoek zijn naar manieren om meer ruimte aan ecologie te geven. Daarnaast speelt nog een andere kwestie: ruim een derde van de boeren is 50+ en moet de komende tien jaar zorgen voor opvolging.
Tegen deze achtergrond zijn we als Voedselfamilies het programma Verduurzaming Akkerbouw gestart. Wat is er nodig om duurzamer te werken? Wat wil dat überhaupt zeggen, duurzamer werken? Wat vraagt het om de kracht van de ecologie te gebruiken en zonder pesticiden en kunstmest te boeren? Kunnen de pioniers, met een schat aan ervaring en inzichten, hun collega’s op de akkers ondersteunen? Wat hebben opvolgers nodig om niet alleen het bedrijf over te nemen, maar tegelijkertijd ook een verduurzamingsslag te maken? En wat is het perspectief van andere ketenpartijen, zoals leveranciers, afnemers en financiers?
Komende tijd gaan we met deze vragen aan de slag. Stay tuned!
Actueel
Manifest Voedselfamilies: eerlijk, strategisch met grond en opgeruimd
Tijdens de Oogstdag, donderdag 18 oktober, hebben wij ons Voedselfamilies-manifest gepresenteerd. We zijn nu drie jaar actief. En wat blijkt? Wat in 2016 radicaal leek, is nu normaal aan het worden! We constateren dat er nog wel wat moet gebeuren om écht de transitie in voedselvoorziening te kunnen maken. Ons manifest heeft drie focuspunten: Eerlijke […]
Oogstdag 2018 groot succes
De Oogstdag op 18 oktober 2018 was een groot succes. Een dag waarop makers écht samenkwamen, op het tot ‘provinciehoeve’ omgetoverde provinciehuis. Voedselmakers én beleidsmakers. Om samen te luisteren naar interessante sprekers en om tijdens tal van workshops dilema’s bij de kop te pakken die spelen in de lopende proeftuinprojecten. Op de drukbezochte Oogstmarkt op het provincieplein […]
#ikeetzuidhollands
Tien dagen lang, voor 80% van eigen Zuid-Hollandse bodem eten en drinken. Is dat mogelijk? Voedselfamilies Zuid-Holland en de provincie Zuid-Holland nemen de proef op de som. Ze roepen inwoners op om van 5 tot 15 oktober mee te doen aan de 80/20 challenge ‘Ik eet Zuid-Hollands’. In Zuid-Holland wordt voedsel geproduceerd dat de hele […]
Hoe veroveren we samen een plek in het voedselsysteem?
Tijdens het Mega Makers Festival op 10 juli stond alles in het teken van voedselmakers een stap verder helpen met hun groei, ambities en idealen. Samen met experts gingen ze aan de slag met vragen over opschaling, branding, verpakkingen, regelgeving rondom voedsel en veiligheid en nog veel meer! Ook plaatsten ze de individuele vragen van […]
Het Mega Makers Festival zoekt jou!
Ben jij een boer, boerin of stedeling uit Zuid-Holland en maak en verkoop jij een eetbaar product? Of wil je juist graag in contact komen met de nieuwe makers van dit moment? Dan zijn we op zoek naar jou! Tijdens het festival staan er experts tot je beschikking voor vragen rondom thema’s als: voedselveiligheid, marketing […]
Zo komen we bij 80% lokaal voedsel in 2036!
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van Voedselfamilies Zuid-Holland op 17 mei stond alles in het teken van het toekomstbeeld voor 2036 waarin 80% van ons eten van eigen bodem komt in Zuid-Holland. In verschillende brainstormsessies vormden we met elkaar een beeld van hoe die toekomst eruit ziet, maar ook welke belangrijke gebeurtenissen daaraan vooraf gaan en […]