Verduurzaming Akkerbouw
Home / Programma’s / Verduurzaming Akkerbouw
Op de Zuid-Hollandse eilanden met hun uitgestrekte akkers zijn honderden akkerbouwers actief – van kleine familiebedrijven tot grootschalige boerenbedrijven, op percelen van vijf tot bijna vijfhonderd hectare groot.
Gezamenlijk vormen de Zuid-Hollandse akkerbouwers een sector die er nog steeds in slaagt om in de wereldtop mee te draaien. Een bijzondere prestatie, die ze hebben gerealiseerd dankzij schaalvergroting, intensivering, vergaande mechanisatie en specialisatie. Zo richten ze zich met name op een aantal cash crops, zoals uien, suikerbieten, kool en (poot)aardappelen.
Dit bedrijfsmodel zorgt echter ook voor veel onzekerheid. Blijft het verdienmodel houdbaar op de langere termijn? Er is een forse afhankelijkheid van externe input. Hoe ontwikkelt de kostprijs zich? Veel van de oogst wordt geëxporteerd, waarmee de prijzen op de wereldmarkt de opbrengsten dicteren. Is schaalvergroting de enige uitweg of zijn er levensvatbare alternatieven?
Daarnaast zijn er zorgen over de bodemkwaliteit, het gebruik van chemie en de effecten van klimaatverandering. Wat betekent het als wet- en regelgeving rond middelengebruik en waterkwaliteit worden aangescherpt? Ecologie en bodemkwaliteit zijn essentieel om ook in de toekomst voedsel te kunnen blijven produceren. Maar wat is de afweging tussen financieel en ecologisch rendement? En wie levert welke bijdrage? Want stikstofdepositie en CO2-uitstoot zijn nu eenmaal een breed maatschappelijk probleem.
Als samenleving moeten we op zoek naar het antwoord op de vraag wat er nodig is om bodem en water gezonder te maken, als dragers van onze landschappen. Sommige boeren gooiden het roer om en kozen ervoor om de bodem en de ecologie als uitgangspunt te nemen. Samen met deze pioniers onderzoeken we de mogelijkheden en de obstakels, op weg naar een toekomstbestendig regionaal voedselsysteem. En we onderzoeken of hun kennis ook bruikbare inzichten biedt voor de grotere boeren, die binnen hun focus op efficiency en een lage kostprijs op zoek zijn naar manieren om meer ruimte aan ecologie te geven. Daarnaast speelt nog een andere kwestie: ruim een derde van de boeren is 50+ en moet de komende tien jaar zorgen voor opvolging.
Tegen deze achtergrond zijn we als Voedselfamilies het programma Verduurzaming Akkerbouw gestart. Wat is er nodig om duurzamer te werken? Wat wil dat überhaupt zeggen, duurzamer werken? Wat vraagt het om de kracht van de ecologie te gebruiken en zonder pesticiden en kunstmest te boeren? Kunnen de pioniers, met een schat aan ervaring en inzichten, hun collega’s op de akkers ondersteunen? Wat hebben opvolgers nodig om niet alleen het bedrijf over te nemen, maar tegelijkertijd ook een verduurzamingsslag te maken? En wat is het perspectief van andere ketenpartijen, zoals leveranciers, afnemers en financiers?
Komende tijd gaan we met deze vragen aan de slag. Stay tuned!
Actueel
Mega Makers Festival
Voedselmakers opgelet: op 10 juli a.s. vindt het Mega Makers Festival van Voedselfamilies Zuid-Holland plaats. En die staat geheel in het teken van jullie vraagstukken! Want wat zijn de grootste problemen waar jij als kleine voedselproducent tegenaan loopt in jouw wens om te groeien? Denk bijvoorbeeld aan dingen rondom bedrijfsvoering, productieruimte, innovatie & ontwikkeling, regelgeving […]
Heb jij de kennis in huis?
Heb jij een goed idee voor het geven van trainingen, workshops en coaching op het gebied van duurzame landbouw? Over thema’s zoals: nieuwe verdienmodellen, meerwaardecreatie, gesloten kringlopen, het vergroten van de biodiversiteit of het verbeteren van de waterkwaliteit in de boezem- en polderwateren? Dan kun je daar nu subsidie voor aanvragen bij de Provincie Zuid-Holland. […]
Durf te delen
Voedselfamilies Zuid-Holland bulkt van het sociaal kapitaal en kennispotentieel. Heb jij een vraag of gewoon een leuk nieuwtje over je bedrijf, product of initiatief dat je graag wilt delen? En heeft je inbreng te maken met duurzame voedseltransitie? Dan nodigen we je graag uit om je ideeën, tips en vragen in de facebookgroep te delen. […]
Wie neem jij mee naar de Voedselfamilies?
Ben jij een echte korte keten pionier? En wissel je graag met anderen van gedachten over de toekomst van ons eten? Geef jezelf en een introducé dan snel op voor de volgende bijeenkomst van de Voedselfamilies op 17 mei a.s. in Den Haag. Dat mag iemand zijn met wie je samenwerkt of een bepaalde visie […]
Uitnodiging 17 mei 2018
Wat als in 2036 80% van ons eten van eigen bodem in Zuid-Holland komt? Wat betekent dit voor de manier waarop we voedsel produceren, verhandelen, transporteren en consumeren? En welke impact heeft dit op de verhouding tussen stad en platteland? Denk mee met de Voedselfamilies Zuid-Holland over de consequenties van dit toekomstbeeld voor jou als […]
Wat Bruist er in de Voedselfamilies?
De Zuid-Hollandse Voedselfamilies staat in het teken van elkaar inspireren en helpen om een duurzame, gezonde en betaalbare voedselketen te realiseren. Onder de noemer ‘Wat bruist er in de Voedselfamilies’, zetten we onze Facebookgroep ondernemers in de spotlights die hard aan de weg timmeren om dit te realiseren. Ben je ook bezig met het realiseren […]