Verduurzaming Akkerbouw
Home / Programma’s / Verduurzaming Akkerbouw
Op de Zuid-Hollandse eilanden met hun uitgestrekte akkers zijn honderden akkerbouwers actief – van kleine familiebedrijven tot grootschalige boerenbedrijven, op percelen van vijf tot bijna vijfhonderd hectare groot.
Gezamenlijk vormen de Zuid-Hollandse akkerbouwers een sector die er nog steeds in slaagt om in de wereldtop mee te draaien. Een bijzondere prestatie, die ze hebben gerealiseerd dankzij schaalvergroting, intensivering, vergaande mechanisatie en specialisatie. Zo richten ze zich met name op een aantal cash crops, zoals uien, suikerbieten, kool en (poot)aardappelen.
Dit bedrijfsmodel zorgt echter ook voor veel onzekerheid. Blijft het verdienmodel houdbaar op de langere termijn? Er is een forse afhankelijkheid van externe input. Hoe ontwikkelt de kostprijs zich? Veel van de oogst wordt geëxporteerd, waarmee de prijzen op de wereldmarkt de opbrengsten dicteren. Is schaalvergroting de enige uitweg of zijn er levensvatbare alternatieven?
Daarnaast zijn er zorgen over de bodemkwaliteit, het gebruik van chemie en de effecten van klimaatverandering. Wat betekent het als wet- en regelgeving rond middelengebruik en waterkwaliteit worden aangescherpt? Ecologie en bodemkwaliteit zijn essentieel om ook in de toekomst voedsel te kunnen blijven produceren. Maar wat is de afweging tussen financieel en ecologisch rendement? En wie levert welke bijdrage? Want stikstofdepositie en CO2-uitstoot zijn nu eenmaal een breed maatschappelijk probleem.
Als samenleving moeten we op zoek naar het antwoord op de vraag wat er nodig is om bodem en water gezonder te maken, als dragers van onze landschappen. Sommige boeren gooiden het roer om en kozen ervoor om de bodem en de ecologie als uitgangspunt te nemen. Samen met deze pioniers onderzoeken we de mogelijkheden en de obstakels, op weg naar een toekomstbestendig regionaal voedselsysteem. En we onderzoeken of hun kennis ook bruikbare inzichten biedt voor de grotere boeren, die binnen hun focus op efficiency en een lage kostprijs op zoek zijn naar manieren om meer ruimte aan ecologie te geven. Daarnaast speelt nog een andere kwestie: ruim een derde van de boeren is 50+ en moet de komende tien jaar zorgen voor opvolging.
Tegen deze achtergrond zijn we als Voedselfamilies het programma Verduurzaming Akkerbouw gestart. Wat is er nodig om duurzamer te werken? Wat wil dat überhaupt zeggen, duurzamer werken? Wat vraagt het om de kracht van de ecologie te gebruiken en zonder pesticiden en kunstmest te boeren? Kunnen de pioniers, met een schat aan ervaring en inzichten, hun collega’s op de akkers ondersteunen? Wat hebben opvolgers nodig om niet alleen het bedrijf over te nemen, maar tegelijkertijd ook een verduurzamingsslag te maken? En wat is het perspectief van andere ketenpartijen, zoals leveranciers, afnemers en financiers?
Komende tijd gaan we met deze vragen aan de slag. Stay tuned!
Actueel
Jan Duijndam – Boer op Toer
Melkveehouder en pionier Jan Duijndam is smaakmaker bij de Zuid Hollandse voedselfamilies…
Documentaire Proeftuinen
Bekijk de documentaire over de proeftuinen die al zijn gestart.
Masterclass: Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe
Stel je voor… Melkkoeien worden zo gehouden dat ze na de slacht topkwaliteit vlees leveren. Hun karkassen worden volledig en lokaal benut… Dat levert een hoger rendement per koe op, meer smaak en scheelt bovendien in kilometers wat ons milieu ten goede komt! Vlees van uitgemolken koeien wordt nu vooral verwerkt tot worst, gehakt, burgers […]
Nederlands kleinste commerciële stal, Micro Rondeel Den Haag is een feit
Aan het Valutapad in Den Haag is in samenwerking met de gemeente en de Haagse ondernemer Hans Leneman een Rondeel op kleine schaal gerealiseerd. Hier willen we geïnteresseerden informeren over voedselproductie en wat er in de agrosector gebeurd. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen! Ga naar de website: rondeeleieren.nl.
Delflandse Vleesmeesters van start
De Delflandse Vleesmeesters is een club jonge boeren uit Midden Delfland die een zoektocht is gestart naar meerwaarde van de Midden-Delflandse melkkoeien. Uit deze zoektocht kwam de conclusie dat er naast de primaire rol van melk geven een grote kans ligt voor het verwaarden van het melkkoeienvlees. ‘Puur, duurzaam én heerlijk’ Coöperatie de Vleesmeesters U.A. […]
Eten maken waar je blij van wordt
Eten maken waar je blij van wordt. Zo heet de tweede voortgangsrapportage van de voedselfamilies die wij op 11 mei presenteren. ‘Stel jezelf de toekomst anders voor met een Nationaal Waterpark Zuid-Holland en 1000 basisinkomen boeren, 100 Zuid-Hollandse Megamakerstallen en een Vensterlandbouw met 80% lokale voedselproductie… Na de lancering van de Voedselfamilies in mei 2016 […]