Verduurzaming Akkerbouw
Home / Programma’s / Verduurzaming Akkerbouw

Op de Zuid-Hollandse eilanden met hun uitgestrekte akkers zijn honderden akkerbouwers actief – van kleine familiebedrijven tot grootschalige boerenbedrijven, op percelen van vijf tot bijna vijfhonderd hectare groot.
Gezamenlijk vormen de Zuid-Hollandse akkerbouwers een sector die er nog steeds in slaagt om in de wereldtop mee te draaien. Een bijzondere prestatie, die ze hebben gerealiseerd dankzij schaalvergroting, intensivering, vergaande mechanisatie en specialisatie. Zo richten ze zich met name op een aantal cash crops, zoals uien, suikerbieten, kool en (poot)aardappelen.
Dit bedrijfsmodel zorgt echter ook voor veel onzekerheid. Blijft het verdienmodel houdbaar op de langere termijn? Er is een forse afhankelijkheid van externe input. Hoe ontwikkelt de kostprijs zich? Veel van de oogst wordt geëxporteerd, waarmee de prijzen op de wereldmarkt de opbrengsten dicteren. Is schaalvergroting de enige uitweg of zijn er levensvatbare alternatieven?
Daarnaast zijn er zorgen over de bodemkwaliteit, het gebruik van chemie en de effecten van klimaatverandering. Wat betekent het als wet- en regelgeving rond middelengebruik en waterkwaliteit worden aangescherpt? Ecologie en bodemkwaliteit zijn essentieel om ook in de toekomst voedsel te kunnen blijven produceren. Maar wat is de afweging tussen financieel en ecologisch rendement? En wie levert welke bijdrage? Want stikstofdepositie en CO2-uitstoot zijn nu eenmaal een breed maatschappelijk probleem.
Als samenleving moeten we op zoek naar het antwoord op de vraag wat er nodig is om bodem en water gezonder te maken, als dragers van onze landschappen. Sommige boeren gooiden het roer om en kozen ervoor om de bodem en de ecologie als uitgangspunt te nemen. Samen met deze pioniers onderzoeken we de mogelijkheden en de obstakels, op weg naar een toekomstbestendig regionaal voedselsysteem. En we onderzoeken of hun kennis ook bruikbare inzichten biedt voor de grotere boeren, die binnen hun focus op efficiency en een lage kostprijs op zoek zijn naar manieren om meer ruimte aan ecologie te geven. Daarnaast speelt nog een andere kwestie: ruim een derde van de boeren is 50+ en moet de komende tien jaar zorgen voor opvolging.
Tegen deze achtergrond zijn we als Voedselfamilies het programma Verduurzaming Akkerbouw gestart. Wat is er nodig om duurzamer te werken? Wat wil dat überhaupt zeggen, duurzamer werken? Wat vraagt het om de kracht van de ecologie te gebruiken en zonder pesticiden en kunstmest te boeren? Kunnen de pioniers, met een schat aan ervaring en inzichten, hun collega’s op de akkers ondersteunen? Wat hebben opvolgers nodig om niet alleen het bedrijf over te nemen, maar tegelijkertijd ook een verduurzamingsslag te maken? En wat is het perspectief van andere ketenpartijen, zoals leveranciers, afnemers en financiers?
Komende tijd gaan we met deze vragen aan de slag. Stay tuned!
Actueel

LTO Noord – Agri future event
In 24 uur tijd haalt LTO Noord samen met de hele land- en tuinbouwsector ideeën op voor een duurzame toekomst. Donderdag 18 januari om 12.00 ’s middags start het 24 uur durende evenement. Ben je beschikbaar tussen donderdag 18 januari 12.00 uur en vrijdag 19 januari 12.00 uur? Ben je geïnteresseerd in land- en tuinbouw […]

Voedselfamilies Proeftuinendag
14 februari 2018 | 15h00 – 21h00 | Rotterdam. Zet 14 februari alvast in je agenda. Op deze dag organiseren wij een Proeftuinendag: een dag vol inspiratie voor zowel trekkers van proeftuinen die al opgezet zijn, als iedereen met een pril idee voor een proeftuin. Het wordt een dag waar we ervaringen en ideeën met […]

Open Brief aan de Delflandse Vleesmeesters
Naar aanleiding van de Voedselfamilies masterclass ‘Geef meer om de Zuid-Hollandse melkkoe’ op 22 november jl. in Midden Delfland. Beste Vleesmeesters, Beste Marlen, Paul en Paul, Ronald, Anton, Nina en Corné, Dank voor jullie openhartigheid tijdens de masterclass ‘Geef meer om de Zuid-Hollandsemelkkoe’, dank Corné voor jullie gastvrijheid. Ook dank aan Meatless pionier Jos Hugense […]

VOER – vaart maken met de voedseltransitie
Afgelopen donderdag was de lancering van het boek VOER – vaart maken met de voedseltransitie. Geïnterviewden uit van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies: Ted Duijvestijn, Jeroen Klompe, Arthur Nijhuis en Hans Koot. Een verfrissend boek voor iedereen die geïnteresseerd is in een duurzame en eerlijke voedselketen. En voor iedereen die daar graag aan bijdraagt. Bestel het […]

Waterpark Zuid-Holland: melk en water?
(Deze blogtekst is met toestemming overgenomen van Andries Middag) Er zijn honderden spreekwoorden en gezegden over water. Veel daarvan zijn van toepassing op het onderwerp van deze blog. Zo ben ik niet over één nacht ijs gegaan voordat ik ‘m schreef. Toch had ik nooit het idee dat-ie in het water zou vallen. Wellicht kijkt de […]

Nationaal Waterpark: voedselproductie, recreatie én landschaps- en waterbeheer
Het waterpark is een van de ideeën voor het creëren van duurzame landbouw in Zuid-Holland. In het waterpark spelen voedselproductie, waterbeheer en landschapsbeheer een hoofdrol. Een waterpark is een mooie waterrijke polder. Maar dan één waar gewerkt wordt aan nieuwe teelten of nieuwe manieren van voedselproductie, in bedrijven die naast landbouw ook een bijdrage leveren […]