Verduurzaming Akkerbouw
Home / Programma’s / Verduurzaming Akkerbouw
Op de Zuid-Hollandse eilanden met hun uitgestrekte akkers zijn honderden akkerbouwers actief – van kleine familiebedrijven tot grootschalige boerenbedrijven, op percelen van vijf tot bijna vijfhonderd hectare groot.
Gezamenlijk vormen de Zuid-Hollandse akkerbouwers een sector die er nog steeds in slaagt om in de wereldtop mee te draaien. Een bijzondere prestatie, die ze hebben gerealiseerd dankzij schaalvergroting, intensivering, vergaande mechanisatie en specialisatie. Zo richten ze zich met name op een aantal cash crops, zoals uien, suikerbieten, kool en (poot)aardappelen.
Dit bedrijfsmodel zorgt echter ook voor veel onzekerheid. Blijft het verdienmodel houdbaar op de langere termijn? Er is een forse afhankelijkheid van externe input. Hoe ontwikkelt de kostprijs zich? Veel van de oogst wordt geëxporteerd, waarmee de prijzen op de wereldmarkt de opbrengsten dicteren. Is schaalvergroting de enige uitweg of zijn er levensvatbare alternatieven?
Daarnaast zijn er zorgen over de bodemkwaliteit, het gebruik van chemie en de effecten van klimaatverandering. Wat betekent het als wet- en regelgeving rond middelengebruik en waterkwaliteit worden aangescherpt? Ecologie en bodemkwaliteit zijn essentieel om ook in de toekomst voedsel te kunnen blijven produceren. Maar wat is de afweging tussen financieel en ecologisch rendement? En wie levert welke bijdrage? Want stikstofdepositie en CO2-uitstoot zijn nu eenmaal een breed maatschappelijk probleem.
Als samenleving moeten we op zoek naar het antwoord op de vraag wat er nodig is om bodem en water gezonder te maken, als dragers van onze landschappen. Sommige boeren gooiden het roer om en kozen ervoor om de bodem en de ecologie als uitgangspunt te nemen. Samen met deze pioniers onderzoeken we de mogelijkheden en de obstakels, op weg naar een toekomstbestendig regionaal voedselsysteem. En we onderzoeken of hun kennis ook bruikbare inzichten biedt voor de grotere boeren, die binnen hun focus op efficiency en een lage kostprijs op zoek zijn naar manieren om meer ruimte aan ecologie te geven. Daarnaast speelt nog een andere kwestie: ruim een derde van de boeren is 50+ en moet de komende tien jaar zorgen voor opvolging.
Tegen deze achtergrond zijn we als Voedselfamilies het programma Verduurzaming Akkerbouw gestart. Wat is er nodig om duurzamer te werken? Wat wil dat überhaupt zeggen, duurzamer werken? Wat vraagt het om de kracht van de ecologie te gebruiken en zonder pesticiden en kunstmest te boeren? Kunnen de pioniers, met een schat aan ervaring en inzichten, hun collega’s op de akkers ondersteunen? Wat hebben opvolgers nodig om niet alleen het bedrijf over te nemen, maar tegelijkertijd ook een verduurzamingsslag te maken? En wat is het perspectief van andere ketenpartijen, zoals leveranciers, afnemers en financiers?
Komende tijd gaan we met deze vragen aan de slag. Stay tuned!
Actueel
Blog 4 Kennisteam: Een Circulaire Vertical Farm
Hoe passen best practices uit de dier- en veehouderijsector binnen de Circulaire Stad? Derdejaars studenten van de opleiding Dier in de duurzame samenleving van hogeschool Inholland zochten uit hoe dit past in een Vertical Farm.
Nu online: ‘Droogte: de volgende crisis’
1 juli organiseerden we samen met Greenport West-Holland het webinar ‘Droogte: de volgende crisis’. Patrick Kaashoek van de Voedselfamilies interviewde verschillende actoren uit het de watersector, tuinbouwsector en akkerbouwsector. Bekijk de interviews hieronder! Dijkgraaf Piet Hein Daverveldt van het Hoogheemraadschap van Delfland Dolf Kern van het Hoogheemraadschap van Rijnland Margreet Schoenmakers van Glastuinbouw Nederland & […]
Doe mee met de Zuid-Hollandse Stikstofweken!
Stikstof, hoe zit het nou eigenlijk? Tijdens de Zuid-Hollandse Stikstofweken gaan we op expeditie in ‘stikstofland’. Om samen te ontdekken wat ’stikstof’ betekent en wat de kansen en mogelijkheden zijn. We organiseren webinars over hoe de stikstofproblematiek de landbouw raakt en gaan op excursie naar verschillende boerenbedrijven en een natuurgebied. We houden een open vizier […]
Blog 3 Kennisteam: Een burgerboerderij in Midden-Delfland?
Vier vierdejaarsstudenten van de Inholland-opleidingen Tuinbouw & Agribusiness, Food Commerce and Technology en Dier- en Veehouderij hebben een project uitgevoerd met de naam “Potentie van Burgerboerderijen in regio Midden-Delfland”. De studenten deden dit ze in opdracht van Patrick Huntjens, lector sociale innovatie bij Inholland & lid van het Voedselfamilies Kennisteam en Flip van der Eijk van […]
Provincie Zuid-Holland presenteert visie op vitale landbouw
De Provincie Zuid-Holland heeft vandaag de notitie ‘Vitale Landbouw Zuid-Holland’ gepubliceerd. Deze notitie schetst de visie en de ambities van de provincie voor een duurzame en vitale grondgebonden melkveehouderij en akkerbouw.
Digitaal werkbezoek gedeputeerde aan korte ketenorganisaties
Op maandag 18 mei jl. bracht gedeputeerde landbouw Adri Bom-Lemstra een digitaal bezoek aan korte voedselketenorganisaties Rechtstreex, Rotterdamse Oogst, De Kortste Weg en de Taskforce Korte Ketens.