De Zuid-Hollandse Voedselcommissaris

Wie wordt de voedselcommissaris?

Uit het voedselvernieuwersfeest komt een heldere oproep voor een voedselcommissaris! Er worden al wat namen gefluisterd, maar alle opties zijn nog open. Dit is de voorlopige profielschets.

Profielschets

De voedselcommissaris wordt geen politicus en ook geen ambtenaar, maar een boegbeeld van een maatschappelijke beweging. De Stichting Voedselfamilies (in oprichting) gaat een voedselcommissaris benoemen en in het zadel helpen als autoriteit in de Zuid-Hollandse voedseltransitie.

De voedselcommissaris is een regisseur met missie:

  • De voedselcommissaris kan regels afbreken waar nodig om vooruitgang te versnellen
  • De voedselcommissaris kan een bodem in de markt leggen (fair pricing)
  • De voedselcommissaris waarborgt garanties voor nutriënten, water en energie voor de bevolking (Bijvoorbeeld een ijzeren voorraad landbouwgrond)
  • De voedselcommissaris houdt van ‘leuke recepten’: staat voor een gevarieerd en gezond aanbod aan eten.
  • De voedselcommissaris staat voor ‘overal eten’: buiten de stad maar ook in de stad in tuinen in flats, overal wordt eten gemaakt.

Weet jij een goede kandidaat, of denk je dat jij de Voedselcommissaris moet worden? Vertel het ons via duurzamelandbouw@pzh.nl

Voedselfamilies, wat is dat?

Wij zijn een open netwerk voor voedselinnovatie in Zuid-Holland. Samen zoeken we naar innovatieve oplossingen voor een duurzame voedselketen. Iedereen die zich hard wil maken voor gezond, duurzaam en betaalbaar eten is welkom! Doe je mee?