80/20 Regionaal Voedselsysteem

Wat tijdens de start van de Voedselfamilies in 2016 radicaal leek, is normaal aan het worden. Er werken steeds meer voedselpioniers aan het verkorten van de voedselketen. Aan meer eten van eigen bodem. Dat levert niet alleen nieuwe smaken en nóg versere producten op. Het scheelt een hoop voedselkilometers, versterkt de band tussen boeren en burgers en draagt bovendien bij aan een eerlijkere prijs voor de makers. Daardoor kunnen zij duurzamer produceren, met respect voor mens, dier en natuur. En dat is essentieel. Want de huidige manier van voedselproductie heeft grote invloed op het klimaat en de biodiversiteit.
Actueel

Interview met akkerbouwvernieuwer Mosselman
Op woensdag 12 februari 2020 interviewden we Cornelis Mosselman van Vooruitboeren/Bi-Jovira in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee. Cornelis is een akkerbouwer die zijn bedrijf radicaal aan het omgooien is. Cornelis werkt aan twee transities: een omschakeling van zijn teeltwijze én een verandering van de manier waarop hij zijn producten afzet. Cornelis schakelt om naar biologisch en […]

Blog 1 Kennisteam: 80/20 Vensterbanklandbouw
Wat eten we vandaag? Achter die simpele vraag gaat een wereld schuil – van boeren tot groothandels, van verwerkers tot winkels – die grenzen overschrijdt, maar ons ook allemaal verbindt. Maar wat eten we morgen? En in 2050? Die vraag houdt steeds meer Zuid-Hollanders bezig. Voor Voedselfamilies verkenden we de verschillende richtingen die ons voedselsysteem […]

Inspiratie uit het buitenland
Vorige week organiseerden we samen met LTO Noord regio West de terugkomdag van drie studiereizen. Op de mooie (maar frisse!) locatie Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht deelden we met elkaar hoe de studiereizen naar Bristol, Baskenland en Barcelona inspiratie leveren voor het Zuid-Hollandse regionale voedselsysteem. Ook genoten we van een heerlijk diner verzorgd door chef Gilbert Kolff van Fond Rotterdam […]