80/20 Regionaal Voedselsysteem

Wat tijdens de start van de Voedselfamilies in 2016 radicaal leek, is normaal aan het worden. Er werken steeds meer voedselpioniers aan het verkorten van de voedselketen. Aan meer eten van eigen bodem. Dat levert niet alleen nieuwe smaken en nóg versere producten op. Het scheelt een hoop voedselkilometers, versterkt de band tussen boeren en burgers en draagt bovendien bij aan een eerlijkere prijs voor de makers. Daardoor kunnen zij duurzamer produceren, met respect voor mens, dier en natuur. En dat is essentieel. Want de huidige manier van voedselproductie heeft grote invloed op het klimaat en de biodiversiteit.
Actueel

Het Zuid-Hollandse Regionale Voedselsysteem anno eind 2020 – Een overzicht.
Met enige trots presenteren wij de bottom-up Factsheet Regionaal Voedselsysteem Zuid-Holland anno eind 2020. Je vindt hier een, hoogstwaarschijnlijk onvolledig want er gebeurt heel veel, overzicht van wat er in onze provincie gebeurt op de thema’s ‘lokaal voedsel’, ‘korte voedselketen’, ‘stadslandbouw’, etc. Wij noemen het ‘regionaal voedselsysteem’.

Blog 7 Kennisteam: Impact van korte keten landbouw op de leefomgeving in Zuid-Holland
Als 80% van ons eten dichtbij wordt geproduceerd, welke impact heeft dat dan op het landschap? Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch deden hier onderzoek naar.

Korte keten impact tastbaar maken? Doe mee!
Doe dan mee met de Dichterbij Duurzaam Voedselpioniers! Samen met boeren, telers en aanbieders uit de korte keten ga je aan de slag met het testen en ontwikkelen van de Duurzaamheidstrekker: hét impact framework voor voedsel. Hiermee wil het initiatief Dichterbij Duurzaam het begrip duurzaamheid als het om ons eten gaat in kaart brengen op […]