Proeftuinen

Als Zuid-Hollandse Voedselfamilies zoeken we naar innovatieve oplossingen voor het realiseren van een duurzame voedselketen. Voor gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen. Die duurzame innovaties komen tot stand in proeftuinen. Een proeftuin is een zichtbare plek in Zuid-Holland, bijvoorbeeld een testveld of een testruimte in een bedrijf, waar we samen met koplopers in de landbouw- en voedselketen duurzame landbouw uitproberen en ontwikkelen. Proeftuinen kunnen zowel een fysieke als mentale experimenteerruimte zijn. Proeftuinen zijn niet alleen nodig om duurzame innovaties mogelijk te maken, het zijn ook ontmoetingsplekken voor innovators en koplopers en plekken waar kennis gedeeld wordt.
Proefveld Zuid-Holland
Initiatiefnemers voor een proeftuin bepalen zelf met hun partners waar en waarin zij hun proeftuin willen opzetten. Dat kan bijvoorbeeld in akkerbouwgebieden, in melkveehouderijgebieden of in tuinbouwgebieden. Maar proeftuinen kunnen ook gecreëerd worden in en om de steden, rond groengebieden, bij innovatiecentra en proefboerderijen. Zuid-Holland is zeer divers, afstanden zijn kort, locaties goed bereikbaar. Bij elkaar kunnen de proeftuinen uitgroeien tot proefveld Zuid-Holland.
Bekijk en volg de Proeftuinen
Er zijn inmiddels al heel wat Proeftuinen opgezet. Zie voor een volledig overzicht de kaart met Proeftuinen. Bekijk vooral ook de documentaire die eerder over de eerste Proeftuinen werd gemaakt. Inmiddels zijn er meer video’s beschikbaar van later gestarte Proeftuinen. Check alle video’s hier. Veel proeftuinen passen goed bij de belangrijkste thema’s van de Voedselfamilies, lees daar hier meer over. Hieronder worden tot slot nog enkele proeftuinen nader toegelicht.

De Krekerij en Joy Bugs: de Hollandse grasshopper is een echte topper!
Jeugdvrienden Sander Peltenburg en George Brandenburg begonnen in 2016 met hun bedrijf Burgs Foods. Onder de naam De Krekerij maken zij vleesvervangers van Nederlandse krekels en sprinkhanen voor de horeca, om daarmee een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie. Dit doen zij samen met Joy Bugs, een Zuid-Hollandse insectenkwekerij gerund door Eysbrand Rozendaal, Peter Stam […]

Wat Bruist er in de Voedselfamilies?
De Zuid-Hollandse Voedselfamilies staat in het teken van elkaar inspireren en helpen om een duurzame, gezonde en betaalbare voedselketen te realiseren. Onder de noemer ‘Wat bruist er in de Voedselfamilies’, zetten we onze Facebookgroep ondernemers in de spotlights die hard aan de weg timmeren om dit te realiseren. Ben je ook bezig met het realiseren […]

Nationaal Waterpark: voedselproductie, recreatie én landschaps- en waterbeheer
Het waterpark is een van de ideeën voor het creëren van duurzame landbouw in Zuid-Holland. In het waterpark spelen voedselproductie, waterbeheer en landschapsbeheer een hoofdrol. Een waterpark is een mooie waterrijke polder. Maar dan één waar gewerkt wordt aan nieuwe teelten of nieuwe manieren van voedselproductie, in bedrijven die naast landbouw ook een bijdrage leveren […]

Delflandse Vleesmeesters: melk en vlees van één koe
Een groep jonge boeren uit Midden Delfland vormt samen de Delflandse Vleesmeesters. Zij zijn een zoektocht gestart naar de meerwaarde van de Midden-Delflandse melkkoeien. Uit deze zoektocht blijkt dat er naast de primaire rol van melk geven, een grote kans ligt voor het verwaarden van het vlees van melkkoeien. Vlees van melkkoeien wordt nu nog […]
Agenda
Nieuwsbrief
Lessen oogsten uit de Zuid-Hollandse proeftuinen
Eind december 2018 gaf Programmaraad- en Kennisteamlid PJ Beers tijdens de Provinciale Adviescommissie Leefomgeving een presentatie over het thema kringlooplandbouw en deelde daar de lessen van de Zuid-Hollandse proeftuinen. Download de presentatie Lessen oogsten uit de Zuid-Hollandse proeftuinen of bekijk de presentatie van PJ Beers (zijn presentatie start na circa 43 minuten).
Ook interessant: onlangs bracht het Kennisteam van de Voedselfamilies de publicatie Zó smaakt de toekomst uit. Daarin wordt niet alleen het verhaal van een duurzame toekomst vertelt, maar zijn de experimenten uit de Zuid-Hollandse ‘proeftuinen’ ook vertaalt naar een aantal lessen die ons kunnen helpen om die toekomstbeelden dichterbij te brengen. Lees de publicatie Zo smaakt de toekomst.
Blijvende en betekenisvolle verandering aanbrengen in primaire voedselproductie is lastig en niet altijd ‘fotogeniek’. (…) De mensen met goede ideeën zijn niet altijd de mensen die een projectplan kunnen schrijven of naar buiten treden met wat zij doen. Zij zouden een voorbeeldfunctie kunnen hebben maar schrikken er vaak voor terug. Eén van de dingen die wij kunnen doen met ons Voedselfamilie-netwerk is elkaar helpen om onze ideeën scherper te krijgen. Of onze denkkracht als netwerk aanbieden aan iemand die iets doet wat wij de moeite waard vinden, en die wij willen steunen.” Bert Vollering