Nieuws
Blog 7 Kennisteam: Impact van korte keten landbouw op de leefomgeving in Zuid-Holland
Als 80% van ons eten dichtbij wordt geproduceerd, welke impact heeft dat dan op het landschap? Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch deden hier onderzoek naar.
Sjouk het Kalf: hoe werkt de kalverenbusiness?
Ineens was daar Sjouk het kalf op Facebook. We zagen hoe er in Friesland een kalfje in een Volvo-achterbak met stro werd geladen en hoe dat kalfje in Midden-Delfland een fijne stal+weiland vond. En een vriendje kreeg, Spek. Sjouk en Spek bleken de adoptiekalveren van voedselsysteemkenner Hiske Ridder uit Den Haag te zijn. Via het grootbrengen van deze kalfjes, onderzoekt Hiske de kalverenbusiness. We stelden haar wat vragen!
Blog 5 Polderen 3.0: Boerderij Landlust – een start-up voorbij de vallei des doods
We staan met de polderpioniers in het land aan de Oostgaag in Maasland. Op de fundering van de nieuwe stal van Roel van Buuren. In de verte – tegen het glas van het Westland – grazen zijn bruin-beige Jersey’s. Nauwelijks te zien in het nog groene gras.
Blog 4 Polderen 3.0: Buitenplaats Molenwei, waar de oprukkende stad haar schaduw vooruit werpt
A4, afslag Leidschendam. Na een flard van het industrieterrien cq. kantorenpark Forepark beland ik in de VINEX-wijk Leidschenveen. Eenmaal daardoorheen gereden vernauwt de weg zich en opent zich tegelijkertijd de laatste pluk open land tussen alle stedelijkheid. Ik bevind mij op de oude weg langs een enorme boezemvaart richting Stompwijk.
Voedselfamilies Academie van start!
De Voedselfamilies Academie is van start! Na de twee inleidende masterclasses die plaatsvonden op 29 september en 13 oktober, is het nu tijd voor het individuele coachingstraject voor landbouw- en food ondernemers. Het doel van de Voedselfamilies Academie is om samen met ondernemers, die dagelijks een bijdrage leveren aan ons voedselsysteem, de toekomstbestendigheid van hun […]
Coöperatie Ondergrond: samenwerken voor meer en betere voedselbossen!
Voedselbossen zijn hot! Je hoort er steeds meer over van steeds meer mensen. Een tijdje geleden dook er een nieuw Zuid-Hollands initiatief op op onze social media timelines: Coöperatie Ondergrond. Daar wilden we meer over weten!
Blog 3 Polderen 3.0: De boerderij als startup, de polder als campus
Ik draai de A4 af bij Leiden-Noord, passeer de VINEX van Leiderdorp, en kom terecht in de rafelige randen van Leiden. Ik draai rechtsaf en laat Leiden achter me, vervolg mijn weg langs de Zijl. De wijdsheid van de polder en de Kagerplassen overvalt me.
Korte keten impact tastbaar maken? Doe mee!
Doe dan mee met de Dichterbij Duurzaam Voedselpioniers! Samen met boeren, telers en aanbieders uit de korte keten ga je aan de slag met het testen en ontwikkelen van de Duurzaamheidstrekker: hét impact framework voor voedsel. Hiermee wil het initiatief Dichterbij Duurzaam het begrip duurzaamheid als het om ons eten gaat in kaart brengen op […]
Blog 6 Kennisteam: Circulaire economie & de voedseltransitie in Zuid-Holland
Circulaire economie is cruciaal binnen de huidige duurzaamheidstransities en staat ook expliciet genoemd in ‘Visie Landbouw, Natuur en Voedsel: Waardevol en Verbonden’ (2018) van de Rijksoverheid. Ook Zuid-Holland heeft veel te winnen met de transitie naar een circulaire economie. De agrifoodsector is een belangrijk element in het economische ecosysteem van Zuid-Holland. Voor deze sector is […]
Registratie webinar ‘De Korte Keten en de Supermarkt’ online
Op maandag 12 oktober organiseerden we een webinar over ‘De Korte Keten en de Supermarkt’. Hieronder vind je de registratie.