25 juni: Themabijeenkomst ‘Weven in de voedseltransitie: hoe bouw je op regionaal niveau samen aan een gezonder, lokaler & duurzamer voedselsysteem?’
Ben jij een lokale of regionale verbinder van initiatieven in de voedseltransitie? Of wil je dat worden? Dan zijn we op zoek naar jou! We nodigen je van harte uit voor onze bijeenkomst op woensdagochtend 25 juni.
We zijn op 25 juni bij Kaasboerderij Schep in Bergambacht te gast bij Voedselfamilie Krimpenerwaard. We duiken een belangrijk onderwerp binnen de voedseltransitie in: het weven van regionale netwerken waar nieuwe initiatieven uit voortkomen die de transitie naar een gezonder, lokaler & duurzamer voedselsysteem versnellen. Hoe draagt een sterk ondergronds mycelium van relaties tussen mensen hieraan bij?
Tijdens deze bijeenkomst nemen de leden van het projectteam ‘Versterken lokale voedselnetwerken‘, Arike Mijnlieff, Liane Lankreijer en Rachelle Eerhart, je mee in deze thematiek. Werkwoorden als ‘weven’ en ‘meanderen’ zullen veelvuldig vallen, want het bouwen van levende netwerken is zeker geen lineair proces dat vooraf uit te zetten is. Zeker niet in de toch vaak best ingewikkelde voedseltransitie. Tegelijkertijd is het vaak ook een proces dat veel nieuwe energie geeft, omdat het bijeenbrengen van gedreven mensen die op verschillende plekken in een stad of gebied aan hetzelfde werken vaak veel herkenning & kruisbestuiving oplevert.

Voedselfamilie Krimpenerwaard: focus op het hoe
De casus ‘Voedselfamilie Krimpenerwaard’ zal een centrale rol innemen tijdens deze bijeenkomst. In het 10-jarig bestaan van dit initiatief, is er veel neergezet op het gebied van het verbinden in de korte voedselketen, voedsel- en boerderijeducatie, oogstmarkten, voorlichting over streekproducten in de zorg en voor minima, en het stimuleren van de afzet van producten van natuurboeren. Ook is er een moerasvoedselbos in oprichting.
Deze projecten zullen tijdens deze bijeenkomst echter slechts oppervlakkig de revue passeren, want onze focus ligt bij het hoe. Hoe is dit alles tot stand gekomen? Hoe werkt deze stichting? Wat is het netwerk en hoe wordt het onderhouden? Wat zijn de ontwikkelfilosofie & doelgroep? Wat is de rol van de pionier? Hoe wordt hier gewoven & gemeanderd?
Doelgroep bijeenkomst: Nieuwe verbinders gezocht!
Deze bijeenkomst is natuurlijk toegankelijk voor iedereen met interesse in dit thema, en zeker ook voor ervaringsdeskundigen. Maar, we zijn ook op zoek naar nieuwe verbinders. Mensen met een groot hart voor deze thematiek die op andere plekken in Zuid-Holland willen gaan bouwen aan lokale voedselnetwerken. Voor dit soort startende verbinders organiseren we vanuit het project ‘Versterking lokale voedselnetwerken’, waar deze themabijeenkomst de kick-off van is, vanaf dit najaar namelijk een ontwikkeltraject.

Programma van de themabijeenkomst
- 09:00 Inloop bij Kaasboerderij Schep in Bergambacht
- 09:30 Opening door Rachelle: programma, wie is er in de zaal?, update over stichting Zuid-Hollandse Voedselfamilies
- 09:50 Korte introductie ‘weven & community-opbouw in lokale voedselnetwerken’ door Rachelle gevolgd door een dialoogwandeling rondom de boerderij over ‘Van wat voor mycelium ben ik een onderdeel, of zou ik een onderdeel willen zijn?’
- 10:30 Presentatie door Liane over lokale voedselnetwerken, hun betekenis voor de voedseltransitie en hoe die kunnen opbouwen naar een landelijke beweging + discussie
- 11:00 Pauze
- 11:15 Voedselfamilie Krimpenerwaard: de diepte in. Een interview met Arike.
- 12:00 In subgroepen aan de slag met het geleerde: Hoe kan jij op jouw plek gaan weven & meanderen, of hoe kun je anderen hierbij helpen?
- 12:45 Plenaire terugkoppeling & afsluiting
- 13:00 Streekproductenlunch
Meer over de sprekers
Arike Mijnlieff is natuurvoedingskundige en oprichter van Voedselfamilie Krimpenerwaard. Al 10 jaar zet Arike allerlei zaken in beweging die de totstandkoming van een gezonder, lokaler en duurzamer voedselsysteem in haar regio bespoedigen. Ze is een pionier die als geen ander aanvoelt wat er moet gebeuren. Ze meandert mee, en volgt de trekkracht uit de toekomst.
Liane Lankreijer combineert in haar werk in de voedseltransitie haar ervaring als procesmanager bij de overheid met haar gedrevenheid en visie om via voedsel verbindingen in de samenleving en tussen mens & natuur te herstellen. Als ‘linking pin’ tussen het lokale, regionale en nationale niveau, weet ze goed wat er overal speelt én beïnvloedt ze het spel. Ook haar werk als sjamaan voedt haar verbindende activiteiten in de voedseltransitie. Liane is oprichter van Ons Eten Den Haag.
Rachelle Eerhart gelooft dat je met het verbinden van mensen die met de verwezenlijking van dezelfde idealen bezig zijn, hen écht kan ondersteunen, voeden en vleugels kan geven. Zeker als je dit bundelt in een platform dat de gezamenlijke boodschap uitdraagt. Dit bouwen van levende communities deed Rachelle o.a. bij Rechtstreex, IVN Groen Dichterbij en Rotterdam de boer op!, en het is voor haar een cruciaal, maar vaak vergeten onderdeel van de voedseltransitie. Tegenwoordig bouwt ze aan deze thematiek verder vanuit haar eenmanszaak Pleidooi voor Plek.
Praktische informatie & aanmelden
Wanneer: Woensdag 25 juni 09:00-13:00, gevolgd door een optionele streekproductenlunch
Waar: Boerderij Schep, Zuidbroek 153, Bergambacht
Aanmelden: verplicht, via deze link
Kosten: geen, we vragen wel een actieve deelname aan de bijeenkomst + een tijdige afmelding mocht je er toch niet bij kunnen zijn.
Een aantal dagen van tevoren ontvang je een mail met de laatste praktische info over deze bijeenkomst.
Meer informatie
Voor meer informatie over deze themabijeenkomst en het project ‘Versterking lokale voedselnetwerken’ kan je contact opnemen Rachelle Eerhart via rachelle@pleidooivoorplek.nl of 0626877657. In dit artikel vind je ook meer info.
Alvast inlezen
Kan je niet wachten met je verdiepen in deze thema’s? Onderzoeker Jan Hassink van de Wageningen Universiteit heeft er recentelijk twee rapporten over geschreven:
- ‘Gebiedsgerichte initiatieven voor lokaal en regionaal voedsel: herstel van verbindingen’ download
- ‘Transformatie van voedselsystemen: Een methode voor zelfreflectie en strategiebepaling voor gebiedsgerichte en regionale voedselnetwerken’ download
Het project ‘Versterken lokale voedselnetwerken’, waarvan deze themabijeenkomst een onderdeel is, wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Zuid-Holland. Het projectteam werkt in dit project nauw samen met het team ‘Gezondheid & Welzijn’ & het team ‘De Tuin van Holland’ van de provincie.
