Project ‘Versterking lokale voedselnetwerken’ van start!
Lokale voedselnetwerken zijn netwerken die in een streek of stad professionals en burgers op allerlei manieren verbinden rondom gezond, lokaal en duurzaam voedsel en zo werken aan de verduurzaming van ons voedselsysteem, het herstel van de band tussen boer en burger, de versterking van gemeenschappen, het gezonder maken van mens en leefomgeving en aan nog veel meer belangrijke doelen! Dankzij een subsidie van de Provincie Zuid-Holland, gaan Arike Mijnlieff van Voedselfamilie Krimpenerwaard, Rachelle Eerhart van Pleidooi voor Plek en Liane Lankreijer van Ons Eten Den Haag vanaf dit voorjaar aan de slag om bestaande lokale voedselnetwerken te versterken én nieuwe te helpen ontstaan.
De focus zal in het project ‘Versterking Lokale Voedselnetwerken’ liggen bij het ‘ondergrondse werk’ in zo’n netwerk. Dat wordt vaak het mycelium genoemd. Wat moet er in dat mycelium gebeuren zodat er door een netwerk mooie projecten opgezet kunnen worden? Hoe werkt het weven van al die nieuwe verbindingen? Zodat mensen in het netwerk elkaar vinden en samen nieuwe dingen opstarten? Zodat het gaat leven, ook bij boer, burger, chef en allerlei andere doelgroepen?

Drie fases in het project
Het project ‘Versterking Lokale Voedselnetwerken’ bestaat uit drie fases:
- In beeld brengen van het DNA van bestaande succesvolle netwerken: in het voorjaar van 2025 wordt het DNA van Voedselfamilie Krimpenerwaard en Ons Eten Den Haag in beeld gebracht. Hierbij worden vragen gesteld als: Wat is de ontwikkelfilosofie? Hoe werkt het weven, de opbouw van het netwerk? Wat is de doelgroep? Wat zijn de doelstellingen? Wie zijn de financiers & partners? Wat zijn de reeds behaalde resultaten? Wat werkt er niet goed?
- Inspireren van nieuwe & andere lokale voedselnetwerken: tijdens twee themabijeenkomsten in juni en september 2025 hopen we andere regio’s te inspireren met de voorbeelden van lokale voedselnetwerken in de Krimpenerwaard en in Den Haag. Tijdens deze themabijeenkomsten gaan we met elkaar de diepte in over het mycelium en worden de twee voorbeeldnetwerken uitgebreid toegelicht.
- Aan de slag met nieuwe en bestaande kartrekkers van lokale voedselnetwerken: vanaf het najaar gaan we vervolgens in een ontwikkeltraject aan de slag met kartrekkers uit andere regio’s in de provincie. Zij zullen vanuit dit project een jaar lang begeleiding krijgen bij het opstarten of versterken van hun lokale voedselnetwerk.
Eind 2026 sluiten we het project af met een themabijeenkomst waarin we de lessen bespreken.
Save the Date: twee themabijeenkomsten
Vind je dit alles interessant klinken & wil je meer over leren over hoe lokale voedselnetwerken werken en wat de kracht ervan is? Zet dan de data voor onze twee themabijeenkomsten in je agenda. Het programma voor de eerste themabijeenkomst wordt eind mei bekend.
- Woensdag 25 juni 09:00-13:00 Themabijeenkomst Voedselfamilie Krimpenerwaard bij Kaasboerderij Schep in Bergambacht. Je kunt je hier alvast aanmelden, dan sturen we je sowieso het programma!
- Dinsdag 30 september 09:00-13:00 Themabijeenkomst Ons Eten Den Haag, locatie n.t.b. in Den Haag.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit project, kun je contact opnemen met Rachelle Eerhart op rachelle@pleidooivoorplek.nl.
