De Proefschuur: lekker vers van om de hoek
De Proefschuur is een coöperatie van ruim 50 boeren en kwekers uit Voorne-Putten. Voorne-Putten heeft zowel akkerbouw en veehouderij als tuinbouw: een grote diversiteit aan producten. De Proefschuur is opgezet om deze lokale producten samen te brengen en gestroomlijnd af te zetten bij supermarkten en cateraars in de regio. Zo eet je altijd vers. Want met zo’n korte afstand krijgt het product niet de tijd om kwaliteit te verliezen. Ook worden telers achter de producten zichtbaar, de keten korter, wat beter is voor het milieu, en maken consumenten kennis met mooie, lekkere en gezonde regionale producten.
Arnout den Ouden, initiatiefnemer van De Proefschuur: “Wij hebben de ambitie lokaal geteelde producten lokaal op de markt te brengen. Vers van om de hoek dus. Momenteel wordt groente via onze coöperatie verkocht bij 5 supermarkten in de regio en gebruikt in een aantal restaurants in de buurt. We willen op termijn graag uitbreiden en naast groente ook fruit, dierlijke producten als vlees, kaas en melk en bloemen en planten aanbieden. We hebben het allemaal in Voorne Putten, dus waarom niet? Zo kunnen we bijvoorbeeld ook tafels in restaurants die koken met onze producten voorzien van bloemen. Wat betreft het afzetgebied focussen we op Voorne-Putten en steden in de omgeving, zoals Rotterdam. Echt vers van om de hoek dus, op zo’n afstand dat de consument langs kan fietsen en feeling heeft met ons gebied.”
Andries Middag, lid van de Programmaraad Voedselfamilies, volgt de ontwikkelingen rond De Proefschuur op de voet: “De Proefschuur is een mooi initiatief. Er zijn wel wat vergelijkbare projecten in Nederland, maar uniek aan De Proefschuur is dat dit project door producenten zelf is opgestart. Zij bepalen het aanbod, de prijs en de verpakking. De allereerste schakel in deze korte keten is dus zeer betrokken en dat maakt de kans op succes groot. Ik verwacht dat in navolging van de Proefschuur in andere Nederlandse regio’s soortgelijke projecten worden opgestart. En dat juich ik toe. Zo kunnen we allemaal vers eten ‘van om de hoek’, wordt seizoensgebonden eten gewoon en maak je consumenten bewust van al het moois dat hun regio te bieden heeft.”
Wil je meer weten over de Proefschuur? Kijk op hun website